Η κλιματική αλλαγή έπληξε και τη συλλογή άγριων μανιταριών

Μειωμένη πάνω από 90% η καρποφορία στα δάση.

Μειωμένη πάνω από 90% είναι η φετινή καρποφορία άγριων βρώσιμων μανιταριών στα δάση της χώρας μας, εξαιτίας της ανομβρίας και των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών. Καθώς τα μανιτάρια είναι απόλυτα συνδεδεμένα με την υγρασία και τη βροχή, η φετινή χρονιά κρίνεται ως μια από τις χειρότερες των τελευταίων ετών σε ό,τι αφορά τη συλλογή αυτών των δώρων της φύσης προς τον άνθρωπο, ενώ οι συλλέκτες είναι απογοητευμένοι, αλλά και προβληματισμένοι με αυτή την κατάσταση.

«Έχει να βρέξει από τον περασμένο Μάιο. Εξαιτίας αυτού, δεν βγήκε σχεδόν τίποτα, τουλάχιστον από τα ευμεγέθη μανιτάρια, αυτά που έχουν ενδιαφέρον για τους πολλούς ως τροφή. Ακόμη κι αυτά που έχουν πιο εξειδικευμένο ενδιαφέρον από άποψη βιοποικιλότητας, ήταν ελάχιστα έως μηδαμινά», περιγράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ελλάδας, Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Ο ίδιος επισημαίνει, πάντως, ότι σε υψόμετρο άνω των 1600 μέτρων βγήκαν κατά περιόδους κάποιες μικρές ποσότητες, οι οποίες, όμως, έχουν συλλεχθεί σε μεγάλο ποσοστό από τους μανιταροκυνηγούς. Η όλη κατάσταση επηρέασε και τον τουρισμό που αναπτύσσεται γύρω από το κυνήγι του μανιταριού σε πολλές περιοχές της χώρας και ειδικότερα στα φημισμένα βουνά που περικλείουν την περιοχή των Γρεβενών.

«Πολύ συχνά, μου τηλεφωνούν και στέλνουν μηνύματα από την Ελλάδα αλλά κυρίως από το εξωτερικό συλλέκτες και ρωτούν εάν μπορούν να βρουν κάπου μανιτάρια. Φέτος είναι όλοι απογοητευμένοι» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης.

Χρυσοχόου Αφροδίτη – ypaithros