Πώς θα μπείτε ομαλά στη ρουτίνα του Σεπτεμβρίου

Το καλοκαίρι (θεωρητικά) τελείωσε, οι κραιπάλες του επίσης, ήρθε η ώρα να βάλουμε ξανά σε τάξη τη διατροφή, την υγεία και το ανοσοποιητικό μας, κάνοντας τις σωστές επιλογές ζωής και διατροφής. Με γνώμονα πάντα την ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου, η οποία θα μας χαρίσει καλύτερη υγεία και ανοσία για τη νέα σεζόν, κάνουμε επιλογές που θα μας εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο καλή υγεία και ψυχολογία, ενώ θα μας ενισχύσουν απέναντι σε ιούς και μικρόβια, που σιγά-σιγά θα πάρουν… σειρά.

Συνεχίζουμε την ενυδάτωση
Δεν μειώνουμε το νερό που καταναλώνουμε, επειδή μπορεί να μην έχει πια καύσωνα. Το νερό μας είναι άκρως απαραίτητο για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, για τον μεταβολισμό των τροφών κι αν οι κραιπάλες των διακοπών σας προκάλεσαν δυσκοιλιότητα, το νερό θα βοηθήσει στην κινητικότητα του εντέρου, ώστε μαζί με τη σωστή διατροφή, σταδιακά να επανέλθει. Φροντίστε να καταναλώνετε τα ίδια υγρά και ενυδατικά φρούτα και λαχανικά με πριν κι αν θέλετε να χάσετε βάρος, ίσως σας ενδιαφέρει μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism που δείχνει ότι η αύξηση στην κατανάλωση νερού κατά 1,5 λίτρο την ημέρα, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους 2 κιλών το έτος, χωρίς καμία άλλη αλλαγή στη διατροφή.

Απολαμβάνουμε την εποχικότητα
Αυτή η εποχή μας δίνει φρούτα και λαχανικά που αναδύουν ακόμη φρεσκάδα και είναι μια καλή ευκαιρία να τα απολαύσουμε, προτού αρχίσουν να εκλείπουν –τουλάχιστον στη φρέσκια τους εκδοχή. Τα σύκα και το σταφύλι είναι τώρα στα καλύτερά τους, ενώ είναι η τελευταία μας ευκαιρία για καρπούζι, πεπόνι και ροδάκινο. Από λαχανικά, απολαύστε κολοκύθια, ντομάτες, μπάμιες και αγγούρια, ενυδατικά, δροσερά και πλούσια σε φυτικές ίνες. Όλα τα παραπάνω είναι ευεργετικά και ωφέλιμα για το μικροβίωμα του εντέρου, το ανοσοποιητικό και τον οργανισμό μας συνολικά, μας παρέχουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και την ενυδάτωσή μας.

Αποφεύγουμε το κρέας και τις επεξεργασμένες τροφές
Είτε υπερβάλλατε το καλοκαίρι είτε όχι, είναι μια καλή στιγμή να αναθεωρήσετε την κατανάλωση κορεσμένων και τρανς λιπαρών, μειώνοντας το κρέας και τις επεξεργασμένες τροφές από τη διατροφή σας. Στραφείτε προς ένα πιο χορτοφαγικό μοντέλο διατροφής με περισσότερα φρούτα και λαχανικά και περιορίστε ή αποβάλλετε το κρέας και τροφές όπως αλλαντικά, συσκευασμένα γλυκίσματα και ό,τι έχει υποστεί επεξεργασία. Μην ξεχνάτε ότι χορτοφάγοι έχουν 24% μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρδιά από ό,τι οι μη χορτοφάγοι, ενώ έρευνα του New Harvard έχει δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 50% μεταξύ των διαβητικών. Αν είστε vegan, και πάλι προσπαθήστε να μην καταναλώνετε πολλές επεξεργασμένες τροφές, αλλά να στραφείτε προς μια plant-based διατροφή με φυσικές, φυτικές ανεπεξέργαστες τροφές, δηλαδή φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους στη φυσική τους μορφή.

 

Ξεκινάμε δραστηριότητες
Είτε αυτό λέγεται περπάτημα, είτε κολύμπι, είτε χορός, είτε γυμναστήριο, είτε τρέξιμο, είτε γυμναστική στο σπίτι, βάλτε το στο πρόγραμμά σας όσο γίνεται καθημερινά και φροντίστε να επιλέξετε αυτό που σας ευχαριστεί. Αν σας φαίνονται όλα αγγαρεία, μπορείτε να κάνετε π.χ. πιο δραστήρια και μεγαλύτερης διάρκειας τη βόλτα με τον σκύλο σας ή να φροντίζετε να περπατάτε λίγο παραπάνω, αφήνοντας το αυτοκίνητο μακριά, τώρα που η εποχή το επιτρέπει, αφού δεν έχει ούτε κρύο, ούτε υπερβολική ζέστη. Η κίνηση και η άσκηση σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή είναι το Α και το Ω για γερό οργανισμό, ανοσοποιητικό, πεπτικό, καρδιαγγειακό, αρθρώσεις, αλλά και για λεπτή σιλουέτα και ευεξία. Μην την αναβάλλετε άλλο.

Κάνουμε τσεκ-απ
Ίσως είναι μια καλή στιγμή να επισκεφτούμε τον γιατρό μας για ένα ολοκληρωμένο τσεκ-απ με εξετάσεις αίματος και ό,τι άλλο χρειαστεί, προκειμένου να δούμε και τυχόν ελλείψεις που μπορεί να έχουμε, ώστε να τις διορθώσουμε με τη βοήθεια ενός διαιτολόγου-διατροφολόγου με ισορροπημένη διατροφή και ενδεχομένως κάποιος συμπλήρωμα αν χρειάζεται. Μην αμελείτε κάθε χρόνο μια εξέταση αίματος και ό,τι άλλο χρειάζεται απεικονιστικά, αναλόγως την ηλικία και το ιστορικό σας.

Φροντίζουμε την ψυχολογία μας
Η μετάβαση από τη χαλάρωση των διακοπών, στην επαναφορά στη ρουτίνα και τις υποχρεώσεις, σε πολλούς πέφτει «βαριά». Για να μην σας καταβάλλει η μελαγχολία, φροντίστε να συνεχίσετε τα πράγματα που σας ευχαριστούν, όσο σας το επιτρέπει ο ελεύθερος χρόνος σας, όπως π.χ. μπάνιο στη θάλασσα τα Σαββατοκύριακα, βόλτες με φίλους, διάβασμα βιβλίων ακόμη και χαλάρωση με λίγο κρασί στο μπαλκόνι. Δοκιμάστε διαλογισμό, ομοιοπαθητική και άλλες εναλλακτικές μεθόδους που μπορεί να βοηθήσουν. Ο καλός ύπνος και η καλή διάθεση, σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή και κίνηση θα σας κρατήσουν «φορτισμένους» και θα διατηρήσουν την ευεξία και τη φόρμα σας για όλο τον χειμώνα!

Δέσποινα Μαρσέλου – getactive