Γιατί οι σκύλοι αγαπούν το φθινόπωρο

Μια από τις πιο όμορφες εποχές του χρόνου έχει ξεκινήσει.

Η θερμοκρασία έχει μειωθεί αρκετά, σκεπαζόμαστε με ένα σεντονάκι τα βράδια και φοράμε ζακέτα για να μην κρυώσουμε (το όνειρο κάθε μαμάς).

Μετά από ένα αρκετά δύσκολο καλοκαίρι, που πραγματικά τα κλιματιστικά και οι ανεμιστήρες δεν σταμάτησαν να δουλεύουν και που η μόνη μας παρηγοριά ήταν το μπάνιο στη θάλασσα και τα κρύα ντους, επιτέλους μπορούμε να πούμε ότι δροσιστήκαμε λίγο.

Και φυσικά, δεν είμαστε οι μόνοι που αγαπάμε το φθινόπωρο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, αλλά και οι τετράποδοι φίλοι μας νιώθουν καλύτερα και προτιμούν τη συγκεκριμένη εποχή, και αυτοί για τους δικούς τους λόγους. Ποιοι είναι αυτοί; Ας τους δούμε αμέσως.

Πιο χαμηλές θερμοκρασίες

Επιτέλους, η θερμοκρασία έχει μειωθεί αισθητά, κάτι που καταλαβαίνουν πολύ καλά και οι σκύλοι. Το καλοκαίρι η αλήθεια είναι ότι ζορίζονται αρκετά με τον καύσωνα και νιώθουν έντονη δυσφορία, πράγμα που δεν συμβαίνει κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Τώρα είναι πιο άνετοι και μπορούν να αράξουν στον ήλιο που τόσο λατρεύουν χωρίς να «καούν», δεν λαχανιάζουν όπως λαχάνιαζαν το καλοκαίρι και μπορούν να κοιμηθούν άνετα στο κρεβάτι τους, το οποίο απέφευγαν και προτιμούσαν το πάτωμα όταν είχε καύσωνα.

Μεγαλύτερες βόλτες

Πλέον, οι σκύλοι μπορούν να πηγαίνουν τις αγαπημένες τους βόλτες χωρίς οι κηδεμόνες τους να έχουν να σκεφτούν τι ώρα είναι, τι θερμοκρασία επικρατεί και πόση διάρκεια πρέπει να έχει ο περίπατος για να μην εξαντλήσουν το κατοικίδιό τους. Πλέον, μπορούν να πηγαίνουν βόλτα ό,τι ώρα μέσα στην ημέρα θέλουν και μπορούν, και μάλιστα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να είναι με τις ώρες έξω και να εξερευνούν το περιβάλλον, να παίζουν με άλλους σκύλους και να μυρίζουν ό,τι μυρίζεται και τους δίνει σημαντικές πληροφορίες.

Παιχνίδι με τα πεσμένα φύλλα

Οι μαλλιαρές αυτές μουσούδες λατρεύουν τις μυρωδιές. Και τα πεσμένα φύλλα τούς προσφέρουν αυτόν τον «παράδεισο οσμών» που τόσο αγαπούν. Γι’ αυτό τρελαίνονται να παίζουν με τις ώρες με τα πεσμένα φύλλα, να κυλιούνται μέσα σε αυτά, να τα πετάνε στον αέρα και να τα ξαναπιάνουν. Ας μην τους στερήσουμε τη χαρά, απλά πάντα με προσοχή και μέτρο.

Λιγότερες αλλεργίες

Το καλοκαίρι και την άνοιξη παρουσιάζονται οι περισσότερες αλλεργίες λόγω της ανθοφορίας των φυτών, πράγμα που δεν συμβαίνει σε αυτόν τον έντονο βαθμό το φθινόπωρο. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι αυτή την εποχή του χρόνου ορισμένοι σκύλοι δεν εμφανίζουν αλλεργίες, απλά είναι σε πολύ μικρότερο ποσοστό. Επομένως, οι τετράποδοι φίλοι μας αγαπούν το φθινόπωρο γιατί ανακουφίζονται από τη φαγούρα στη μύτη, τα αυτιά και τα μάτια που μπορεί να ένιωθαν καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Λιγότερα έντομα

Το καλοκαίρι οι σκνίπες, τα κουνούπια και άλλα διάφορα ζιζάνια κάνουν πάρτι, πράγμα που και ενοχλεί τους σκύλους αλλά και είναι επικίνδυνο για αυτούς. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου τα έντομα μειώνονται, ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Οπότε, η αποπαρασίτωση είναι ακόμα και τώρα απαραίτητη και δεν πρέπει να την αμελούμε.

Νέες γεύσεις

Τα φθινοπωρινά λαχανικά και φρούτα έχουν κάνει την εμφάνισή τους και έχουν μπει ξανά στη διατροφή μας. Και σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε παραπονεμένα τα σκυλάκια μας, τα οποία λατρεύουν να τρώνε ό,τι τρώμε κι εμείς. Οπότε, τώρα που μπήκε το φθινόπωρο γεύονται είτε καινούργιες γεύσεις είτε θυμούνται γεύσεις που είχαν δοκιμάσει και αγαπήσει και τα προηγούμενα χρόνια.

Συνοψίζοντας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπάει κανείς το φθινόπωρο. Η δροσιά, τα κίτρινα ξερά φύλλα στους δρόμους και τα πάρκα που θυμίζουν ταινία, οι αγαπημένες φθινοπωρινές γεύσεις, οι πρώτες βροχές. Βέβαια, όσο όμορφη εποχή και να είναι, κρύβει κινδύνους τους οποίους σαν υπεύθυνοι σκυλογονείς που είμαστε θα πρέπει να γνωρίζουμε για να καταφέρουμε να προστατέψουμε και να βοηθήσουμε τον πιο πιστό μας φίλο.

topetmou