Οι ερευνητές φέρνουν μια μάλλον ασυνήθιστη συμβουλή για όσους θέλουν να κάψουν περισσότερες θερμίδες: αντί να περπατάτε με σταθερό ρυθμό από την αρχή μέχρι το τέλος, σκεφτείτε να κάνετε μερικές στάσεις!
Νέα έρευνα έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα για το περπάτημα και την κάυση των θερμιδών.
Όπως διαβάζουμε στον Guardian, η μελέτη έγινε με την χρήση εθελοντών οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εργαστηριακές εξετάσεις για να μετρήσουν τις απαιτήσεις σε οξυγόνο και ενέργεια που έχουν οι σύντομοι περίπατοι σε σχέση με τους μεγαλύτερους περιπάτους.
Οι δοκιμές στους συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι το περπάτημα ή το ανέβασμα σκαλοπατιών σε περιόδους των 10 έως 30 δευτερολέπτων απαιτούσε 20 έως 60% περισσότερο οξυγόνο, ένα υποκατάστατο της κατανάλωσης ενέργειας, από την κάλυψη της ίδιας απόστασης σε μία συνεχή συνεδρία, κυρίως επειδή το περπάτημα είναι πιο αποτελεσματικό μετά από αρκετά λεπτά σε κίνηση.
«Όταν περπατάμε για μικρότερα διαστήματα, χρησιμοποιούμε περισσότερη ενέργεια και καταναλώνουμε περισσότερο οξυγόνο για να καλύψουμε την ίδια απόσταση», δήλωσε ο Francesco Luciano, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.
«Είναι σαν να έχουμε ένα αυτοκίνητο που καταναλώνει περισσότερα καύσιμα κατά τα πρώτα χιλιόμετρα απ’ ό,τι στη συνέχεια».
Η ομάδα ξεκίνησε τη μελέτη αφού παρατήρησε ότι πολλές εκτιμήσεις για την ενέργεια που «καίμε» στο περπάτημα βασίζονται σε δεδομένα από άτομα που ασκούνται σε σταθερή μεταβολική κατάσταση. Αυτό συμβαίνει όταν ο καρδιακός ρυθμός είναι σταθερός και η παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας από το σώμα είναι ισορροπημένες, μια κατάσταση που συγκρίνεται με ένα αυτοκίνητο που ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα.
Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις ενεργειακές ανάγκες για διαφορετικούς περιπάτους, οι επιστήμονες επιστράτευσαν 10 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι παρακολουθούνταν καθώς ασκούνταν σε ένα μηχάνημα steps και σε ένα διάδρομο. Οι ασκήσεις κάλυπταν τρεις διαφορετικές ταχύτητες με περιόδους διάρκειας από 10 δευτερόλεπτα έως τέσσερα λεπτά.
Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, οι ερευνητές κατέγραφαν πόσο οξυγόνο κατανάλωνε το κάθε άτομο και επεξεργάζονταν τις μεταβολικές απαιτήσεις για τους διάφορους περιπάτους. Διαπίστωσαν ότι περισσότερη ενέργεια χρειαζόταν στην αρχή κάθε περιπάτου, για να ξεκινήσει και να «ζεσταθεί» το σώμα, παρά αργότερα στην άσκηση, όταν το σώμα ήδη κινείται και λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.
Η νέα αυτή έρευνα ενισχύει τις γνώσεις μας σχετικά με τα οφέλη για την υγεία από τις σύντομες βόλτες και το ανέβασμα των σκαλοπατιών, ιδίως για τους ανθρώπους που κάνουν σε μεγάλο βαθμό καθιστική ζωή. Εξηγεί παράλληλα τα οφέλη στη φυσική κατάσταση που έρχονται με αυτά τα δημοφιλή… «σνακ άσκησης». Αυτά περιλαμβάνουν σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας που συχνά δεν διαρκούν περισσότερο από δύο λεπτά η καθεμία. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.