Η ακρίβεια αποδεικνύεται ως ο νούμερο 1 εχθρός των νοικοκυριών στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δείχνοντας τα δοντάκια της ακόμα και σε αυτούς που είχαν μια κάποια οικονομική άνεση παραπάνω. Οι τιμές στο σύνολο των προϊόντων έχουν πάρει συνολικά την ανηφόρα κι οι λογαριασμοί είναι πιο φουσκωμένοι και από τα νεύρα που μας δημιουργεί το αφεντικό στη δουλειά. Αν τώρα εσύ αναζητάς τρόπους αυτή την περίοδο για να γεμίσει το αποταμιευτικό σου σακούλι και το ταμείον παραμένει μείον, καλό θα ήταν να την δεις αλλιώς και να δοκιμάσεις κάποιες από τις προτάσεις εξοικονόμησης χρημάτων που ετοιμάσαμε για πάρτη σου.
Προγραμματισμός και έλεγχος προϋπολογισμού
Των φρονίμων τα παιδιά πριν αποταμιεύσουν κάνουν μια αναλυτική οργάνωση των εξόδων τους.
Κατάρτισε έναν μηνιαίο προϋπολογισμό: Κατέγραψε τα έσοδά σου και όλες τις απαραίτητες δαπάνες (λογαριασμοί, τρόφιμα, μετακινήσεις). Έτσι θα έχεις καλύτερη εικόνα για το πού πάνε τα χρήματά σου.
Έπειτα χώρισε τα έξοδά σου σε κατηγορίες: Απαραίτητα (ενοίκιο, λογαριασμοί) και προαιρετικά (διασκέδαση, ρούχα). Προσπάθησε να περιορίσεις τα προαιρετικά έξοδα και μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς εφαρμογές διαχείρισης χρημάτων που μπορούν να σε βοηθήσουν να παρακολουθείς τις δαπάνες σου εύκολα και γρήγορα.
Οικονομία στο σούπερ μάρκετ
Φτιάξε λίστα αγορών: Προγραμμάτισε τις αγορές σου εκ των προτέρων και μείνε αυστηρά σε αυτήν τη λίστα για να αποφύγεις περιττές αγορές.
Αγόραζε επίσης προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας: Συνήθως είναι πιο οικονομικά και αρκετά ποιοτικά.
Εκμεταλλεύσου προσφορές και εκπτώσεις: Παρακολούθησε φυλλάδια και προσφορές στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσεις τα προϊόντα που χρειάζεσαι σε χαμηλότερες τιμές.
Απόφυγε τις αγορές όταν πεινάς: Μην γελάς, η πρόσκαιρη πείνα έχει αποδειχθεί ότι είναι κακός σύμβουλος αφού σε οδηγεί στο να αγοράζεις και να στοκάρεις προϊόντα που δεν χρειάζεσαι.
Μείωση ενεργειακών δαπανών
Αξιοποίησε τις νυχτερινές ώρες κατανάλωσης: Αν ο λογαριασμός σου προσφέρει νυχτερινό τιμολόγιο, πλύνε ρούχα ή βάλε πλυντήριο πιάτων τις ώρες που ορίζονται από το κράτος οι οποίες κι αλλάζουν ανά περίοδο (καλοκαίρι-χειμώνα).
Εγκατάστησε LED λαμπτήρες: Καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, γλιτώνοντάς σου μπόλικα χρήματα κάθε μήνα.
Απενεργοποίησε τις συσκευές σε κατάσταση αναμονής (standby): Πολλές συσκευές συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα ακόμα και αν δεν τις χρησιμοποιείς.
Επισκεύασε ή αντικατάστησε παλιές συσκευές: Μια ενεργειακά αποδοτική συσκευή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον λογαριασμό ρεύματος.
Εξοικονόμηση στις μετακινήσεις
Χρησιμοποίησε τα ΜΜΜ ή κάνε ποδήλατο: Οι δημόσιες συγκοινωνίες ή το ποδήλατο είναι πιο οικονομικές και φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, αποσβένοντάς σου ένα ικανοποιητικό ποσοστό του μπάτζετ που διαθέτεις για μετακινήσεις.
Μοιράσου το αυτοκίνητο (carpooling): Αν μετακινείσαι με αυτοκίνητο, συνεννοήσου με συναδέλφους ή φίλους για να μοιράζεστε τα έξοδα καυσίμου.
Εκμεταλλεύσου τα προγράμματα εκπτώσεων στα καύσιμα: Παρακολούθησε προσφορές μέσω εφαρμογών ή πιστωτικών καρτών που δίνουν επιστροφές χρημάτων ή προνομιακές τιμές στα καύσιμα.
Πούλα ό,τι δεν χρειάζεσαι
Αν κάνεις μια γύρα στο σπίτι σου, θα βρεις αρκετά πράγματα που δεν χρειάζεσαι κι αναρωτιέσαι, για ποιο λόγο τα κρατάς. Ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, gadgets, παιχνίδια ακόμη και συλλεκτικά ψιψιψόνια, υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι.
Αντί να καταλήξουν στο πατάρι ή ακόμη χειρότερα στα σκουπίδια, μπορείς να τα μεταπωλήσεις σε πολύ μικρότερη τιμή από εκείνη που τα πήρες, εξασφαλίζοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό.
Επένδυσε σε μικρές αλλαγές στη ρουτίνα σου
Μείωσε τις παραγγελίες φαγητού απ’ έξω: Προετοίμασε γεύματα στο σπίτι, τα οποία είναι πιο οικονομικά και υγιεινά.
Πάρε καφέ από το σπίτι: Αντί να αγοράζεις καθημερινά καφέ απ’ έξω, ετοίμασέ τον στο σπίτι σου και εξοικονόμησε αρκετά χρήματα σε βάθος χρόνου.
Βάλε στόχο ένα ποσό αποταμίευσης κάθε μήνα: Ακόμα και λίγα ευρώ το μήνα μπορούν να κάνουν τη διαφορά μακροπρόθεσμα. Ένα από τα πλέον γνωστά τρικ αποταμίευσης είναι το ακόλουθο. Ξεκίνα να αποταμιεύεις 1 ευρώ την εβδομάδα και μετά κάθε εβδομάδα πρόσθετε 1 ευρώ στο αποταμιευτικό σου μπάτζετ. Δηλαδή την δεύτερη εβδομάδα πρέπει να αποταμιεύσεις 2 ευρώ, την τρίτη, 3 κ.ο.κ. Αν καταφέρεις και κάνεις το ακόλουθο πρόγραμμα για 1 χρόνο (δηλαδή 52 εβδομάδες) θα έχεις αποταμιεύσει 1378 ευρώ. Όχι κι άσχημα έτσι;
Κατανάλωσε έξυπνα
Αγόραζε μεταχειρισμένα προϊόντα: Ιστοσελίδες και ομάδες στο Facebook προσφέρουν προϊόντα σε πολύ καλές τιμές.
Αξιοποίησε προγράμματα επιβράβευσης: Χρησιμοποίησε κάρτες loyalty για να κερδίζεις εκπτώσεις ή επιστροφές χρημάτων στις αγορές σου.
Μήπως δικαιούσαι κάποιο επίδομα και δεν το ξέρεις;
Έλεγξε αν δικαιούσαι επιδόματα: Παρακολούθησε προγράμματα επιδομάτων όπως το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ ή το επίδομα θέρμανσης.