Ασφαλιστικά ταμεία: Με «κούρεμα» και χωρίς κριτήρια οι 120 δόσεις

Xωρίς περιουσιακά ή εισοδηµατικά κριτήρια θα µπορούν να ενταχθούν όλοι οι µη µισθωτοί οφειλέτες στη νέα ρύθµιση των 120 δόσεων, που έρχεται για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταµεία

Η νέα ρύθµιση θα απευθύνεται σε όλους τους µη µισθωτούς και το πλήθος των δόσεων θα προσδιορίζεται µε βάση το ύψος του χρέους:

  • Για χρέη έως 3.000 ευρώ οι δόσεις αναµένεται να είναι 36.
  • Για χρέη πάνω από 3.000 ευρώ οι δόσεις αναµένεται να είναι 120.

Λεπτοµέρειες για το νέο σχήµα ρύθµισης, που θα περιλαµβάνει και σηµαντικό «κούρεµα» µέσω επανυπολογισµού της βασικής οφειλής, έδωσε χθες η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, µετά τη συνάντηση που είχε -από κοινού µε άλλους υπουργούς- µε τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. «Η ρύθµιση του υπουργείου για χρέη στα ασφαλιστικά ταµεία θα αφορά τους πάντες» είπε η κυρία Αχτσιόγλου, διευκρινίζοντας πως για τα χρέη πριν από τις 31/12/2016 θα υπάρξει επανυπολογισµός µε βάση το νέο σύστηµα του νόµου Κατρούγκαλου

Προσοχή: Στη ρύθµιση θα µπορούν να ενταχθούν και χρέη του 2017, χωρίς όµως επανυπολογισµό, αφού πρόπερσι ίσχυε ήδη ο υπολογισµός των εισφορών βάσει του πραγµατικού εισοδήµατος. «∆εν θα υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηµατικά κριτήρια για την ένταξη στη ρύθµιση, αλλά µε βάση το ύψος του χρέους θα προσδιορίζεται το µέγιστο πλήθος των δόσεων» ξεκαθάρισε η κυρία Αχτσιόγλου.

Οπως έχει γράψει το «Εθνος», η νέα, «έξυπνη» ρύθµιση -που θα έρθει έως τον Μάρτιο- οδηγεί σε µέσο κούρεµα οφειλής 70% και απευθύνεται σε 958.000 µη µισθωτούς (584.000 του πρώην ΟΑΕΕ, 356.000 του πρώην ΟΓΑ και 18.000 του πρώην ΕΤΑΑ). Στόχος είναι να δοθεί βιώσιµη λύση σε ληξιπρόθεσµες οφειλές που είναι κυρίως «προίκα» της κρίσης, αλλά και να απεγκλωβιστούν περίπου 70.000 ασφαλισµένοι ελεύθεροι επαγγελµατίες που δεν µπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των οφειλών τους.

Επανυπολογισµός

Οι παλαιές οφειλές που έχουν καταλογιστεί µε βάση τεκµαρτά εισοδήµατα θα επανυπολογιστούν βάσει του πραγµατικού φορολογητέου εισοδήµατος που είχαν οι ασφαλισµένοι την περίοδο δηµιουργίας της οφειλής, κάτι που θα οδηγήσει την πλειονότητά τους σε σηµαντικό όφελος. Για παράδειγµα, αν οι οφειλές δηµιουργήθηκαν το 2004, ο επανυπολογισµός θα γίνει µε βάση το φορολογητέο αποτέλεσµα του 2003 και τα νέα ποσοστιαία ασφάλιστρα. Στην πράξη, για τη συντριπτική πλειονότητα -αν όχι για το σύνολο- των οφειλετών, που είχαν χαµηλά εισοδήµατα την περίοδο δηµιουργίας των οφειλών, ο επανυπολογισµός θα γίνει µε βάση την ελάχιστη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ (158 ευρώ τον µήνα για τους ελεύθερους επαγγελµατίες του πρ. ΟΑΕΕ).

Το κούρεµα των προσαυξήσεων θα φτάνει το 85%, ενώ µέσω του επανυπολογισµού θα κουρεύεται σηµαντικά και η βασική οφειλή. Το σχήµα θα προβλέπει και ελάχιστο ύψος δόσης. Η ένταξη θα γίνεται µε αίτηση του οφειλέτη. Στον επανυπολογισµό συµφέρει να ενταχθούν όσοι δήλωναν την επίµαχη περίοδο χαµηλότερα εισοδήµατα από τα τεκµαρτά, βάσει των οποίων υπολογίζονταν οι εισφορές τους. Η λογική είναι να ενταχθούν οµάδες ασφαλισµένων που αποκλείονται από τον εξωδικαστικό, καθώς και οι εγκλωβισµένοι λόγω οφειλών σε ηλικία συνταξιοδότησης (π.χ. από 62 ετών και πάνω).

Έθνος