Τραχανάς: Υγιεινός, παραδοσιακός και γκουρμέ

Ένα από τα φαγητά που οι περισσότεροι έχουμε ξεκινήσει να τρώμε από τα παιδικά μας χρόνια, όταν οι γιαγιάδες μας, μας μάζευαν βράδυ στο σπίτι στο χωριό. Μέσα στην αποθηκούλα σε κάποιο κιούπι, υπήρχε αποθηκευμένος ο τραχανάς που ήταν μια εύκολη και νόστιμη επιλογή για το βραδινό. Μέχρι να πλυθείς, έτοιμο το φαγητό, ένα πιάτο και ύπνο.

Τα χονδροαλεσμένα δημητριακά παίρνουν ξανά μία σημαντική θέση ανάμεσα στα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, καθώς διαπιστώνεται η μεγάλη θρεπτική αξία και τα οφέλη τους στην υγεία του ανθρώπου. Ο τραχανάς είναι ένα ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι, γάλα και αυγά και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες, ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. Κατά την παρασκευή του, το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμά του. Για να γίνει αυτό, ο τραχανάς απλώνεται σε μέγιστη δυνατή επιφάνεια, για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Στην κλασική του συνταγή, που υπάρχει από την αρχαιότητα, ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτή. Βράζεται σκέτος ή με ντομάτα και συνοδεύεται συχνά με τυρί φέτα ή τριμμένη μυζήθρα. Στην Κύπρο ο τραχανάς φτιάχνεται από ψιλοσπασμένο σιτάρι (το γνωστό πληγούρι ή πουργούρι κατά την Κυπριακή διάλεκτο). Ζυμώνεται σε ψιλή κυλινδρική μορφή και απλώνεται στον ήλιο για να ξεραθεί. Μαγειρεύεται επίσης σε σούπα, συνήθως πιο πηχτή από άλλες σούπες. Δεν χρησιμοποιείται ντομάτα αλλά αυγολέμονο και συνήθως περιέχει κάποιο είδος κρέατος.

Η ιστορία

Η ιστορία θέλει τον τραχανά να αποτελεί εξέλιξη του χυλού με τον οποίο τρέφονταν Έλληνες και Ρωμαίοι, κατά την αρχαιότητα. Εξίσου βάσιμη είναι η ιστορική εκδοχή ότι ο τραχανάς προέρχεται από την ανατολική Μεσόγειο, όπως και πολλά άλλα φαγητά. Μάλιστα προέρχεται από την τουρκική λέξη «tark-haneh», δηλαδή ένα απλό και συνηθισμένο φαγητό σε κοκκώδη μορφή, φτιαγμένο από δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Με ελάχιστες παραλλαγές στη μορφή του, αλλά και σε κάποια από τα συστατικά του, συναντάμε τον τραχανά σε κάθε είδους εθνικής κουζίνας, από την ανατολίτικη μέχρι και αυτή της βόρειας Ευρώπης.

Παράδοση

Για την εποχή των προγόνων μας, τόσο σημαντικό ρόλο έπαιζαν τα αποθέματα τραχανά στην επιβίωση μιας οικογένειας, ώστε συσκευαζόταν σε μεταλλικούς τενεκέδες ή πήλινα κιούπια και διατηρούνταν σε δροσερό μέρος για περισσότερο από ένα χρόνο. Οι νοικοκυρές ξεκινούσαν την προετοιμασία του τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού, για να στεγνώσει, να συσκευαστεί και να είναι έτοιμος για τον επόμενο χειμώνα. Ο μεγάλος χρόνος ζωής του προϊόντος είναι και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του, που του δίνει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα πιο θρεπτικά προϊόντα της παραδοσιακής κουζίνας.

Υγιεινό και θρεπτικό

O τραχανάς, ένα πιάτο της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, χαρακτηρίζεται από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμίδες και τα λίγα λιπαρά που περιέχει. Μάλιστα η προσθήκη κολοκύθας, ντομάτας ή άλλων λαχανικών δημιουργούν ένα πιάτο, που είναι ιδανική λύση για ένα γρήγορο, εύπεπτο βραδινό γεύμα, ειδικά για άτομα που προσέχουν το βάρος τους.

Σε ακριβά εστιατόρια

Οι ειδικοί λένε ότι σε περιόδους οικονομικής ή πνευματικής κρίσης όλοι επιστρέφουμε στις ρίζες μας και αναζητούμε παραδοσιακές λύσεις, που είχαν βάλει σε λειτουργία και οι προγονοί μας. Έτσι και στο τομέα της γαστρονομίας, έφτασε η εποχή που τα παραδοσιακά προϊόντα τροφίμων επιστρατεύονται για να δώσουν λύσεις στην απόγνωση των καλοφαγάδων. Ο τραχανάς, κερδίζοντας όλο και περισσότερο έδαφος στις κουζίνες διεθνών σεφ, έπαψε πια να αποτελεί λύση επιβίωσης. Οι σύγχρονοι σεφ που πιστεύουν στην παραδοσιακή κουζίνα και αναζητούν υγιεινές, αυθεντικές ιδέες για ένα γεύμα, πειραματίζονται με αυτόν και δημιουργούν ξεχωριστές γεύσεις. Διάσημοι σεφ της Αμερικής μετατρέπουν τον τραχανά σε κεφτέδες, κι άλλοι σε ριζότο με θαλασσινά.

Φθηνό, γρήγορο και εύκολο στο μαγείρεμα, με πολύπλοκη γεύση που δεν μοιάζει με κανένα άλλο δημητριακό ή ζυμαρικό, βάλτε το κι εσείς στην κουζίνα σας και εντυπωσιάστε με τις παραλλαγές του.

itrofi.gr

Τραχανάς “Γκουρμέ” – Τραχανότο

Υλικά  για  το  Τραχανότο 

Δύο κούπες  τσαγιού τραχανά  γλυκό

Ελαιόλαδο ένα  φλιτζανάκι του  καφέ

1 κρεμμύδι  ξερό  ψιλοκομμένο

1 σκελίδα  σκόρδο ψιλοκομμένη

Μισό  φλιτζάνι  τσαγιού   κρασί ( λευκό ή και  κόκκινο. Το κόκκινο λιγότερη ποσότητα)

1 κύβο ζωμό κοτόπουλο

Λίγη παρμεζάνα  τριμμένη

1 κουταλιά  βιτάμ

200 gr  μανιτάρια  φρέσκα  κομμένα  σε  μεγάλες  φέτες

Αλάτι – πιπέρι

Υλικά  για  τα καραμελωμένα  κρεμμύδια 

2  ξερά  κρεμμύδια  κομμένα  σε  φέτες (ροδέλες)

Λίγο  λάδι  για  το  τηγάνι ( 2 κουταλιές  μεγάλες)

λίγη  ζάχαρη  ( μισό  κουταλάκι  μικρό)

λίγο  ξύδι  μπαλσάμικο

Κατασκευή  Τραχανότο

Σε  ένα βαθύ  αντι-κολλητικό  τηγάνι ή  σε  μια  κατσαρόλα,  βάζουμε  το  ελαιόλαδο και  αφού  κάψει  λίγο,   προσθέτουμε  το ψιλοκομμένο  κρεμμύδι  και  το  σοτάρουμε ανακατεύοντας  σιγά σιγά. Προσθέτουμε  το  ψιλοκομμένο  σκόρδο  ανακατεύοντας  και  χαμηλώνουμε  τη  φωτιά  για  να  μην  καεί  το  μείγμα. Προσθέτουμε  τον  τραχανά  και  τον  σοτάρουμε  κι  αυτόν  για  λίγα  λεπτά. Κατόπιν  προσθέτουμε  και  τα  μανιτάρια  ανακατεύουμε   και  σβήνουμε  με  το  κρασί.

Στο  μεταξύ  σε  ένα  κατσαρολάκι  έχουμε  βάλει  περίπου  μισό  λίτρο  νερό  και  έχουμε  λιώσει τον κύβο  με  το  ζωμό  κοτόπουλου  στο  νερό  που  έβρασε. Αυτό  το  προσθέτουμε  σιγά-σιγά στο  μείγμα  του  τραχανά, ανακατεύοντάς  το  συνέχεια.  Αν  στην  πορεία  κρίνουμε  ότι  ο  τραχανάς  χρειάζεται  λίγο  ακόμη  βράσιμο, μπορεί  να  χρειαστεί  να  προσθέσουμε  λίγο  νερό  ακόμη.

Προσθέτουμε  επίσης  αλάτι (όχι  πολύ  γιατί  θα  μπει  και  η  παρμεζάνα)  και  πιπέρι  και  ανακατεύουμε  συνέχεια  για  να  μην  κολλήσει  το  μείγμα. Όταν  το  φαγητό  μας  απορροφήσει  τα  υγρά  και   γίνει  πηχτό  σαν  χυλός και αφού  σιγουρευτούμε  ότι  ο  τραχανάς  έβρασε, το κατεβάζουμε  από  τη  φωτιά  και  προσθέτουμε  μια  κουταλιά  βιτάμ ανακατεύοντας και επίσης  προσθέτουμε  ανακατεύοντας  την  τριμμένη  παρμεζάνα. Η παρμεζάνα και  το  βιτάμ, δένουν  ακόμη  πιο  πολύ  τον χυλό  μας.

Τρώγεται  ζεστό  και  σερβίρεται  ωραία  με  καραμελωμένα  κρεμμύδια!!!

Κατασκευή  Κρεμμύδια  καραμελωμένα

Βάζουμε  σε  αντι-κολλητικό  τηγάνι το  λάδι  και  τη  ζάχαρη ανακατεύοντας  και  βάζουμε  και  σύντομα  τα  κρεμμύδια. Ανακατεύουμε (σοτάρουμε) για  λίγο  σε  δυνατή  φωτιά    για  να  φύγουν  τα  υγρά  από  τα  κρεμμύδια  και  σβήνουμε  με το  μπαλσάμικο  ξύδι  και  ανακατεύουμε   μέχρι  τα  κρεμμύδια  να  πάρουν  ένα  χρυσαφί  χρώμα. Είναι  έτοιμα…

Η συνταγή είναι από το xristinacook