Η γενιά Ζ ή «Zoomers», όπως αποκαλούνται όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012 έχουν την τάση να περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι…
Η γενιά Ζ φαίνεται ότι εξασκεί συχνά το «bed rotting». Δεν είναι, όμως, ένα απλό trend για τους νεαρούς ενήλικες… Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sociological Science, οι Zoomers περνούν το μεγαλύτερο ποσοστό της ημέρας τους στο σπίτι – περίπου 10% περισσότερο από ό,τι πέρσι!
Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι μετά την πανδημία τα μαγαζιά θα ήταν γεμάτα, οι νέοι φαίνεται ότι προτιμούν να μένουν μέσα. Και δεν είναι μόνο η εργασία που έχει «μεταναστεύσει» στο σπίτι, αλλά και δραστηριότητες που σχετίζονται με την εκπαίδευση, τις σχέσεις, το φαγητό και το ποτό.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν πώς όταν περνάμε τις μέρες μας ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και ασχολούμαστε με παθητικές δραστηριότητες, περιορίζουμε τις ευκαιρίες να ενεργοποιηθούμε και να βρούμε νόημα στη ζωή.
Η καθιστική ζωή εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία
Τόσους που χαρακτηρίζεται ως «το νέο κάπνισμα», καθώς θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, για χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, και πλήθος ορθοπεδικών προβλημάτων.
Eρευνητές του πανεπιστημίου UCLA προσθέτουν ότι η καθιστική ζωή βλάπτει την λειτουργία του εγκεφάλου, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει ότι τα άτομα που δεν είναι σωματικά δραστήρια έχουν 20% – 30% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητες σε σύγκριση με όσους γυμνάζονται για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες τις εβδομάδας.
Γιατί η γενιά Ζ πρέπει να βγει έξω από το σπίτι
Το να περνάτε χρόνο έξω στον καθαρό αέρα είναι επίσης καλό για την καρδιά και τη μείωση του στρες. Πρόσφατη έρευνα υπολόγισε ότι σχεδόν το 10% των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση θα μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τα επίπεδά της αν περνούσαν τουλάχιστον 30 λεπτά σε ένα πάρκο κάθε εβδομάδα.
Η φύση έχει έναν τρόπο να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ήρεμοι, και η άσκηση έξω μπορεί να ενισχύσει αυτό το αποτέλεσμα. Μια μικρή μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που περπατούσαν για 90 λεπτά σε εξωτερικό χώρο είχαν λιγότερες πιθανότητες να συλλογιστούν τα προβλήματά τους. Παράλληλα, είχαν λιγότερη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την κατάθλιψη.