Αν είστε από εκείνους που κλαίτε, όταν νιώθετε θυμό ή αναστάτωση, ίσως θέλετε να ακολουθήσετε απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε τα δάκρυα.
Αρκετοί άνθρωποι κλαίνε εύκολα όταν αισθάνονται θυμό, πίεση ή αναστάτωση. Οι συγκρούσεις δεν είναι μια επιθυμητή κατάσταση, αλλά πολλές φορές δεν μπορούν να αποφευχθούν, ενώ αποτελούν και πηγή αποσυμπίεσης και λύσης κάποιων συνθηκών.
Από την άλλη, ενδεχομένως να έρχεστε σε δύσκολη θέση όταν βάζετε τα κλάματα στην δουλειά ή με τους φίλους σας. Σε κάποιες συνθήκες νιώθετε πιο άνετα, άλλες πάλι μπορεί να σας φέρνουν σε αμηχανία.
Σε κάθε περίπτωση, το κλάμα δεν είναι κακό. Αντιθέτως, βοηθάει στο να εκφράσουμε όλα μας τα συναισθήματα.
Ειδικότερα, όταν το κλίμα είναι τεταμένο ή νιώθετε βάρος, το σώμα αισθάνεται απειλή και το στρες αυξάνεται. Επομένως, το κλάμα είναι η φυσιολογική αντίδραση για να απελευθερωθεί η ένταση.
Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι από κάποιους άλλους και δεν μπορούν εύκολα να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.
Εύλογα μπορεί να επιθυμείτε τον έλεγχο των συναισθημάτων και των δακρύων σας για διάφορους λόγους που αφορούν είτε εσάς είτε τον συνομιλητή σας. Μπορεί τα δάκρυά σας να δημιουργούν πίεση στον άλλον ή να μην σας επιτρέπουν να έχετε εποικοδομητικές συνομιλίες.
Άλλωστε, η ψυχραιμία είναι πολύτιμη ικανότητα και αρετή για τη διαχείριση κάθε κατάστασης. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε τις διαφωνίες. Ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές συναισθηματικής διαχείρισης, μπορείτε να μειώσετε το κλάμα σε τεταμένες καταστάσεις.
Πάρτε βαθιές αναπνοές
Αν βρίσκεστε σε μια δύσκολη κουβέντα και βλέπετε ότι πνίγεστε από συναισθήματα, επιχειρήστε να πάρετε μία ή περισσότερες βαθιές αναπνοές. Μετρήστε τέσσερα δευτερόλεπτα στην εισπνοή και άλλα τέσσερα στην εκπνοή. Αυτόματα ο εγκέφαλος λαμβάνει το σήμα για να αρχίσει να χαλαρώνει.
Γειωθείτε
Σημασία έχει να μπορείτε να ελέγχετε τα συναισθήματά σας. Όταν αισθάνεστε συγκλονισμένοι, επικεντρωθείτε στις αισθήσεις σας. Αυτόματα φέρτε στο νου σας 5 πράγματα που μπορείτε να δείτε, 4 πράγματα που μπορείτε να αισθανθείτε, 3 πράγματα που μπορείτε να ακούσετε, 2 πράγματα που μπορείτε να μυρίσετε και 1 που μπορείτε να δοκιμάσετε. Αν η κατάσταση το επιτρέπει, προχωρήστε και σε μια σύντομη σάρωση τους σώματος, ξεκινώντας από το κεφάλι και καταλήγοντας στα δάχτυλά των ποδιών σας.
Πραγματοποιήστε μερικές επιβεβαιώσεις
Πείτε στον εαυτό σας κάποια πράγματα νοερά, όπως «Έχω τον έλεγχο», «Διαχειρίζομαι πολύ καλά την κατάσταση», «Κάνω το καλύτερο που μπορώ» κ.ο.κ. Πειραματιστείτε… Η επανάληψη αυτών βοηθάει τον εγκέφαλο να ξεχάσει αυτό που έχει συνηθίσει να «λέει» σε ανάλογες καταστάσεις, που είναι το «Μου έρχεται να βάλω τα κλάματα. Δεν το αντέχω αυτό».
Ο εαυτός σας χρειάζεται αγάπη και υποστήριξη. Το μυαλό σας, άλλωστε, μπορεί να εστιάσει σε ένα πράγμα κάθε φορά. Άρα, εστιάστε στις σκέψεις που σας γεμίζουν με αυτοπεποίθηση.
Κάντε ένα μικρό διάλειμμα
Παρ’ όλα αυτά, αν μια κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για εσάς μπορεί ακόμα και ακολουθώντας όλες τις συμβουλές να βάλετε τα κλάματα, και αυτό είναι εντάξει… Αν θεωρείτε ότι χρειάζεστε λίγο χρόνο για να αποφορτιστείτε και έπειτα να συνεχίσετε την κουβέντα, ζητήστε τον. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πείτε ξεκάθαρα στον συνομιλητή σας ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική συζήτηση για εσάς, αλλά χρειάζεστε λίγα λεπτά για να αποφορτιστείτε, ώστε να επανέλθετε πιο επικεντρωμένοι και ψύχραιμοι.
Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να παρατηρείτε τον εαυτό σας και να τον ακούτε. Αν θέλετε να κλάψετε, κλάψτε. Μην διστάσετε να ενημερώσετε τους ανθρώπους σας ότι πολλές φορές το κλάμα για εσάς είναι αποφόρτιση και χαλαρώνει το σώμα και το μυαλό σας. Είμαστε όλοι διαφορετικοί, και εξηγώντας στους συνομιλητές μας πως αντιδρούμε και τι σημαίνει αυτό, συμβάλλει στην καλύτερη επικοινωνία και την κατανόηση και από τις δυο πλευρές.