Σε ποιες χώρες της Ευρώπης οι κάτοικοι ζουν περισσότερο

Οι Ελβετοί ζουν περισσότερο από όλους του Ευρωπαίους, ενώ οι Ουκρανοί και οι Μολδαβοί έχουν το χειρότερο προσδόκιμο ζωής, αποκαλύπτει μια νέα συγκλονιστική έκθεση

Μια ανάλυση του ΟΟΣΑ που εξέτασε το προσδόκιμο ζωής σε 39 ευρωπαϊκές χώρες περιείχε εκπλήξεις, αναφέρει η dailymail. Για παράδειγμα, κατέταξε τη Βρετανία στην 21η θέση, πιο πίσω από χώρες όπως η Μάλτα, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Σλοβενία.

Η Βρετανία είναι κάτω από τον μέσο όρο των 81,5 ετών ζωής (ζουν κατά μέσο όρο 80,9 έτη) για τις 27 χώρες της ΕΕ και η χειρότερη στη Δυτική Ευρώπη σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στον αντίποδα η Ελβετία έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, με τους Ελβετούς να ζουν έως 84,2 χρόνια κατά μέσο όρο — τρία χρόνια περισσότερα από τον μέσο Βρετανό. Ακολουθεί στενά η Ισπανία στα 84 χρόνια και η Ιταλία στα 83,8 χρόνια.

Η Μολδαβία έχει το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής στα 73,3 χρόνια, ακολουθούμενη από την Ουκρανία με 74,3 χρόνια και τη Γεωργία με 73,7 χρόνια.

Οι αναλυτές του ΟΟΣΑ τόνισαν επίσης ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ έχει αυξηθεί κατά ένα χρόνο από την τελευταία έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2022.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι το προσδόκιμο ζωής των γυναικών συνέχισε να είναι υψηλότερο από αυτό των ανδρών σε ολόκληρη την ΕΕ, με τις γυναίκες να ζουν κατά μέσο όρο 5,3 χρόνια περισσότερο.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση, μετά την Δανία, τη Φιλανδία και την Αυστρία, η Σουηδία στην 6η, η Γαλλία στην 7η . Η Βουλγαρία, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.

Ειδικά για τη Βρετανία, τα αγόρια που γεννιούνται σήμερα αναμένεται να ζήσουν μόνο 79 χρόνια ενώ τα κορίτσια θα ζήσουν 83 χρόνια κατά μέσο όρο, λιγότερα από όσο είχε καταγραφεί πριν από την περίοδο της πανδημίας. Ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν την πτώση στην αυξημένη θνησιμότητα εξαιτίας της Covid, ενώ άλλοι επισημαίνουν τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας και τον αντίκτυπό της στην υγεία.