Από το μικρό τυροκομείο στα Γρεβενά στην Κουρέλλας ΑΕ και την έναρξη παραγωγής των πρώτων βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα.
Η πορεία της οικογενειακής επιχείρησης ξεκίνησε το 1960. Το βάπτισμα έδωσε ο Χρήστος Κουρέλλας, ιδρύοντας τότε ένα μικρό τυροκομείο στα Γρεβενά. Το τυροκομείο μετεξελίχθηκε, εξάγοντας σήμερα σημαντικές ποσότητες τυροκομικών, και έχοντας παρουσία από την Αμερική έως την Αυστραλία.
Η μικρή επιχείρηση εξελίχθηκε και σταδιακά αναπτύχθηκε. Το 1985 μετακόμισε σε νέες εγκαταστάσεις, συνδυάζοντας την παράδοση που είχε από τον ιδρυτή της, Χρήστο Κουρέλλα με τις σύγχρονες παραγωγικές διαδικασίες. Επικεφαλής στα βήματα ανάπτυξης της εταιρεία ήταν ο διάδοχος και γιος του Χρήστου Κουρέλλα, Σωκράτης. Ταυτόχρονα, από το 1985 και ύστερα ξεκινά η εξαγωγική διαδρομή της εταιρείας. Η πρώτη διερευνητική επαφή πραγματοποιήθηκε με έναν Έλληνα ομογενή της Αμερικής, ο οποίος διέμενε στο Σικάγο και διατηρούσε εταιρεία διανομής τροφίμων. Δοκιμάζοντας τα τυριά του γρεβενιώτικου τυροκομείου και κυρίως τη φέτα του, πρότεινε στο Σωκράτη Κουρέλλα να κάνει τις πρώτες του εξαγωγές στην Αμερική.
Ο φαρμακοποιός από τα Γρεβενά
Ο Σωκράτης Κουρέλλας, παρά το γεγονός ότι σπούδασε φαρμακοποιός και διατηρώντας φαρμακείο στα Γρεβενά, κατάφερε ταυτόχρονα να αναπτύξει τις δραστηριότητες της επιχείρησης που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Όντας κοινωνικά δραστήριος, με συμμετοχή στα κοινά της πόλης του και ευρύνους, κινήθηκε στρατηγικά, συμμετέχοντας σε μεγάλες εκθέσεις τροφίμων παγκοσμίως, με σκοπό να κάνει γνωστά τα προϊόντα της εταιρείας που κληρονόμησε. Αποφοίτησε από τη Φαρμακευτική Σχολή της Πάτρας, ενώ διατηρεί φαρμακείο στα Γρεβενά. Επί σειρά ετών, από το 1996 έως και το 2006, διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος, ενώ θήτευσε και ως νομαρχιακός σύμβουλος αλλά και αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Γρεβενών.
Η ίδρυση της Κουρέλλας Α.Ε. και τα πρώτα βιολογικά προϊόντα
Η εταιρεία έλαβε τη σημερινή της μορφή, το 1992, όταν ιδρύθηκε η Κουρέλλας Α.Ε., σε συνέχεια της προϋπάρχουσας ομόρρυθμης εταιρείας.
Κομβικό όμως σημείο, ήταν η έναρξη παραγωγής των πρώτων βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα το 1996. Όταν επί της ουσίας ήταν άγνωστα για το ευρύ καταναλωτικό κοινό, η Κουρέλλας διαβλέποντας την παγκόσμια τάση που ήδη είχε ξεκινήσει να διαμορφώνεται, έφερε στην αγορά μία σειρά από βιολογικά προϊόντα, τα οποία βρήκαν άμεση ανταπόκριση στις διεθνείς αγορές. Έτσι, ήταν η πρώτη επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών ειδών, η οποία διακινούσε βιολογικά προϊόντα με το σήμα ΒιοΠαν.
Το κατάστημα Mia Feta Feta Bar
Το 2013, η εταιρεία, με στόχο να εδραιώσει την παρουσία της φέτας, και να την κάνει ευρύτερα γνωστή στους καταναλωτές, άρχισε να δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης, ιδρύοντας το κατάστημα, Μia Feta Feta Bar στην οδό Παύλου Μελά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στόχος της ήταν μεταξύ άλλων, να προβάλει το σύνολο των προϊόντων της μέσα από το καινοτόμο κατάστημα που δημιούργησε, φέρνοντας στο φως ξεχασμένες γεύσεις, στενά συνδεδεμένες με την παραδοσιακή ελληνική γαστρονομία, συνδυάζοντάς τις με καινοτόμα συστατικά.
Συνεργασία με το Αριστοτέλειο για την ανάδειξη παραδοσιακών τυριών
Χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας που διαπνέει την επιχείρηση, είναι η συνεργασία της με πανεπιστήμια και κατά κύριο λόγο με το Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Γάλακτος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα όμως συμμετέχει και σε ερευνητικά προγράμματα, προσβλέποντας στην ανάδειξη και τυποποίηση ελληνικών παραδοσιακών τυριών. Μερικά από τα προϊόντα που παράγει είναι το ανεβατό – τυρί άλλειμμα, το οργανικό γιαούρτι με προβιοτικές καλλιέργειες, το οργανικό τυρί από αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, η οργανική φέτα αλλά και το κατσικίσιο βιολογικό γάλα.
Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων σε εξαγωγές
Αυτή τη στιγμή σχεδόν το 55% των πωλήσεων της Κουρέλλας, κατευθεύνεται στο εξωτερικό, καθώς από το σύνολο των πωλήσεών της τα 3,91 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του 2017, διατέθηκαν εκτός Ελλάδος. Επίσης, ποσό ύψους 3,16 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στο τζίρο που κατέγραψε η γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα.
H επιρροή της οικονομικής κρίσης
Ωστόσο, έντονη ήταν η επιρροή της οικονομικής κρίσης στην πορεία της επιχείρησης, καθώς ενώ ο κύκλος εργασιών της το 2013 ανερχόταν στα 13 εκατ. ευρώ, το 2012 έφτασε τα 11,3 εκατ. ευρώ και το 2017, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα, ο τζίρος της έχει κατέλθει στα 7 εκατ. ευρώ, έναντι 7,95 εκατ. ευρώ το 2016.
voria.gr