Μοτοσικλέτες, τζιπ, οβίδες και καζάνι στον βυθό της λίμνης των Ιωαννίνων

Διερευνάται αν στον βυθό της Παμβώτιδας βρίσκεται και ιταλικό μαχητικό.

Τι κοινό έχουν ένα χάλκινο καζάνι για τσίπουρα, μοτοσικλέτες, μερικές οβίδες, μια καμπάνα και μια ταμειακή μηχανή; Είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα που ανασύρθηκαν από τον βυθό της λίμνης Παμβώτιδα.

Για πρώτη φορά ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής προχωρά στον καθαρισμό του βυθού της λίμνης των Ιωαννίνων, κατά μήκος 3,5 χλμ. και σε απόσταση 30 μέτρων από την ακτή. «Η αλήθεια είναι ότι ούτε εμείς περιμέναμε αυτόν τον όγκο και την τόσο μεγάλη ποικιλία στα ευρήματα του υποβρύχιου καθαρισμού πέραν από τα αναμενόμενα», παραδέχθηκε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κατερίνα Χιωτέλλη, προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου.

Η δράση αυτή θα διαρκέσει έως τις 20 Δεκέμβρη και οι επαγγελματίες δύτες που βουτάνε κάθε ημέρα στη λίμνη έρχονται αντιμέτωποι διαρκώς με εκπλήξεις. Για παράδειγμα, χθες εντόπισαν κολλημένο στον βυθό ένα τζιπ– πιθανότατα στρατιωτικού τύπου- και σήμερα γερανός ανέσυρε ένα τμήμα του.

Όσο για την πληροφορία ότι στον βυθό της Παμβώτιδας, κοντά στο νησί, βρίσκεται ένα ιταλικό μαχητικό, η Κατερίνα Χιωτέλλη δήλωσε πως αυτό διερευνάται και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν σχετικές επιχειρήσεις από τους δύτες.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί μεταξύ άλλων πολεμικό υλικό, όπως οβίδες, οθωμανική χειροβομβίδα, γερμανικά κράνη, μία καμπάνα, μηχανάκια, φωτιστικά, τραπέζια, ποδήλατα, μεταλλικές καρέκλες, λάστιχα αυτοκινήτων, μπαταρίες, κινητά τηλέφωνα, ποδήλατα, μία παλιά ταμειακή μηχανή, ένα χάλκινο καζάνι για τσίπουρο, τρία αγγεία που παραδόθηκαν στην εφορία αρχαιοτήτων και μια βάρκα.

Οι ντόπιοι και οι επισκέπτες μπορούν να δουν αυτά τα ευρήματα σε υπαίθρια έκθεση, δίπλα στη λίμνη, σε μια προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα πως «Ό,τι βυθίζεται δεν εξαφανίζεται».

«Η λίμνη είναι ένα σπουδαίος υδροβιότοπος, ανήκει στο δίκτυο Natura των προστατευόμενων περιοχών», επεσήμανε η Κατερίνα Χιωτέλλη και συμπλήρωσε πως παρά την υποβάθμιση που έχει υποστεί από τον άνθρωπο, η Παμβώτιδα εξακολουθεί να φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα και μάλιστα πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη.

«Έχουν καταγραφεί 200 διαφορετικά είδη πουλιών, σημαντικός αριθμούς για μια λίμνη 22 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Παρά το μικρό μέγεθος της και την αλληλεπίδραση που έχει με τον άνθρωπό χιλιάδες χρόνια, εξακολουθεί να φιλοξενεί μια πολύ πλούσια βιοποικιλότητα και αυτό είναι πολύ ιδιαίτερο», συμπλήρωσε.

Φωτοτραφίες: ΟΦΥΠΕΚΑ