Αυτά είναι τα πιο ζεστά και τα πιο ψυχρά μέρη του πλανήτη

Όσο ο καιρός ψυχραίνει και η μέρα μικραίνει, τόσο περισσότερο αναπολούμε το καλοκαίρι και επιθυμούμε μέρη πιο ζεστά, μέρη που οι θερμοκρασίες χτυπάνε «κόκκινο» και το καλοριφέρ μοιάζει άγνωστη λέξη -ή μέρη που είναι πιο παγωμένα, για να… παρηγορηθούμε. Από το πιο ζεστό, μέχρι το πιο κρύο, αυτά είναι τα μέρη του πλανήτη με ακραίες θερμοκρασίες.

Μέρη για… ηλιοθεραπεία
Η Κοιλάδα του Θανάτου, Καλιφόρνια

Η γνωστή ως “Death Valley”, Κοιλάδα του Θανάτου έχει το ρεκόρ για την πιο υψηλή θερμοκρασία του αέρα που έχει καταγραφεί στον κόσμο, φτάνοντας τους 56,7 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο του 1913. Το καλοκαίρι, η περιοχή φτάνει τους 47 βαθμούς Κελσίου και αποτελεί το πιο ξηρό μέρος στις ΗΠΑ, περίπου 3 ώρες οδικώς από το Λας Βέγκας. Αν και κανείς δεν θα το περίμενε, εκεί θα βρει πεζοπορικά μονοπάτια, θέρετρα και γήπεδα γκολφ, ενώ μια καλή εποχή για να το επισκεφτεί κάποιος που θέλει να αποφύγει τον κόσμο, είναι τα Χριστούγεννα.

Το Dallol έχει σημειώσει την υψηλότερη μέση θερμοκρασία για ακατοίκητο μέρος, στους 34,6 βαθμούς Κελσίου

Dallol, Αιθιοπία
Στο Dallol της Αιθιοπίας, η Αφρική «βυθίζεται» στα 116 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και η θερμοκρασία ανεβαίνει. Σύμφωνα με στοιχεία καταγραφών, το Dallol έχει σημειώσει την υψηλότερη μέση θερμοκρασία για ακατοίκητο μέρος, η οποία υπολογίζεται στους 34,6 βαθμούς Κελσίου. Οι πιο δροσερές θερμοκρασίες από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο κάνουν μια χειμερινή επίσκεψη προς τα εκεί πιο εύκολη, ενώ εκεί θα δείτε και το ομώνυμο ηφαίστειο, το χαμηλότερο του πλανήτη.

Al Aziziyah, Λιβύη
Στα 40 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, η μικρή πόλη Al Aziziyah σημείωσε στις 13 Σεπτεμβρίου το 1922 την πιο υψηλή θερμοκρασία που είχε σημειωθεί ποτέ: 57.8 βαθμοί Κελσίου. Αυτό ήταν, βέβαια, μέχρι να ανακοινώσει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός το 2012, ότι αυτή η καταγραφή ήταν λανθασμένη για πολλούς λόγους –ένας από αυτούς ήταν ότι αυτός που την κατέγραψε, δεν ήταν ο συνηθισμένος υπάλληλος, αλλά ένας άπειρος παρατηρητής.

Η Dasht-e Lut φαίνεται πως συναγωνίζεται την έρημο Atacama της Χιλής για τον τίτλο του πιο ξηρού μέρους

Dasht-e Lut, Ιράν
Το 2004 και το 2005, η έρημος αυτή αλατιού στο Ιράν κατέγραψε τις πιο υψηλές θερμοκρασίες της χρονιάς, σπάζοντας το φράγμα των 70 βαθμών Κελσίου. Η Dasht-e Lut φαίνεται πως συναγωνίζεται την έρημο Atacama της Χιλής για τον τίτλο του πιο ξηρού μέρους και υπάρχει σίγουρα λόγος γι’ αυτό, αφού στην περιοχή δεν μπορεί να επιζήσει κανένας οργανισμός, ούτε καν τα βακτήρια. Το ανατολικό της κομμάτι αποτελεί σημείο με μεγάλες τουριστικές προδιαγραφές, χάρη στους αμμόλοφους που φτάνουν μέχρι και 500 μέτρα ύψος, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε και την πόλη Yazd στα σύνορα με την έρημο, που αποτελεί την πιο ξηρή πόλη του Ιράν.

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Έχει «στεφθεί» ως η πιο ζεστή πόλη του πλανήτη από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, με ετήσια μέση θερμοκρασία αέρα τους 28 βαθμούς Κελσίου. Οι μήνες από τον Μάρτιο έως τον Μάιο είναι και οι πιο ζεστοί, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 35 βαθμούς και την υγρασία το 90%. Η πόλη δροσίζει λίγο τον Δεκέμβριο φτάνοντας τους 31 βαθμούς, αλλά η υγρασία παραμένει υψηλή, καθιστώντας την Μπανγκόκ μια «άβολη» πόλη για να την γυρίσεις.

Στο σταθμό Vostok η θερμοκρασία έχει φτάσει στους -89,2 βαθμούς Κελσίου

Μέρη για… χιονάνθρωπο
Σταθμός Vostok, Ανταρκτική

Αφού ζεσταθήκαμε, ας κάνουμε μια βόλτα κοντά στο Νότιο Γεωμαγνητικό Πόλο, στα 3.500 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, όπου βρίσκεται ο ρωσικός ερευνητικός σταθμός στο Vostok. Εκεί, η θερμοκρασία έχει φτάσει στο χαμηλότερο καταγεγραμμένο σημείο στον πλανήτη, στους -89,2 βαθμούς Κελσίου, στις 21 Ιουλίου 1983. Γύρω από το Vostok βρίσκεται και η ομώνυμη λίμνη, μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου, θαμμένη κάτω από 4 χιλιόμετρα πάγου.

Eureka, Καναδάς
Η ερευνητική βάση Eureka στο βόρειο νησί Ellesmere του Καναδά, αποκαλείται συχνά το πιο κρύο κατοικημένο μέρος του πλανήτη και δημιουργήθηκε ως μετεωρολογικός σταθμός το 1947. Η μέση ετήσια θερμοκρασία φτάνει τους -20 βαθμούς Κελσίου και το χειμώνα πέφτει στους -40. Το καλοκαίρι το κλίμα «μαλακώνει», αλλά και πάλι η θερμοκρασία δεν έχει ξεπεράσει ποτέ τους 20,9 βαθμούς Κελσίου.

Παγωμένη λίμνη στο Oymyakon

Oymyakon, Ρωσία
Το 1933, στη Δημοκρατία της Yakutia, περίπου 350 χιλιόμετρα νότια του Αρκτικού Κύκλου, το χωριό Oymyakon σημείωσε θερμοκρασία στους -68 βαθμούς Κελσίου, το πιο κρύο καταγεγραμμένο ρεκόρ στο βόρειο ημισφαίριο. Στο χωριό υπάρχει και μια αναμνηστική πλάκα με την καταγραφή, αλλά για να τη δει κάποιος τουρίστας, θα πρέπει να οδηγήσει περίπου 800 χιλιόμετρα δυτικά από το Yakutsk, σε έναν όχι και τόσο εύκολο δρόμο.

Denali, ΗΠΑ
Το Denali, ή αλλιώς όρος McKinley αποτελεί την υψηλότερη κορυφή στη Βόρεια Αμερική κι έχει θεωρηθεί το πιο κρύο βουνό στον κόσμο, με τις χειμερινές θερμοκρασίες να φτάνουν τους -40 βαθμούς Κελσίου. Για να φτάσει κανείς στην κορυφή των 6.194 μέτρων θα πρέπει να είναι ορειβάτης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να φτάσουν μέχρι τις πιο θερμές τοποθεσίες στο Εθνικό Πάρκο Denali.

Το Ουλάν Μπατόρ περιγράφεται συχνά ως η πιο κρύα πρωτεύουσα του κόσμου

Ulaanbaatar, Μογγολία
Με εξέχουσα θέση στη στέπα της Μογγολίας, περίπου στα 1300 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, το Ulaanbaatar περιγράφεται συχνά ως η πιο κρύα πρωτεύουσα του κόσμου. Τον Ιανουάριο, η θερμοκρασία του αέρα σπάνια φτάνει πάνω από τους -16 βαθμούς και γι’ αυτό υπάρχουν πολλά μέρη όπου μπορεί κάποιος να σταματήσει και να ζεσταθεί. Αν βρεθείτε ποτέ προς τα εκεί, μη χάσετε μια βόλτα σε μουσεία όπως το Μουσείο Καμήλας ή το Μουσείο Πολιτικής Δίωξης, όπως και το μεγαλύτερο μοναστήρι της Μογγολίας, στο Gandantegchinlen Khiid.

clickatlife