Εντόπισαν τον τάφο της Κλεοπάτρας και του Αντώνιου κοντά στην Αλεξάνδρεια

Έτοιμοι να φέρουν πολύ σύντομα στο φως με τη σκαπάνη τους τον χαμένο τάφο του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας δηλώνουν αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο.

Πιστεύουν δε ότι έχουν εντοπίσει την κρυφή τοποθεσία της κρύπτης, όπου βρίσκονται θαμμένες οι σοροί της τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου και του πανίσχυρου Ρωμαίου εραστή της, σε μια περιοχή κοντά στην Αλεξάνδρεια.

«Ο χαμένος από καιρό τάφος του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας θα αποκαλυφθεί. Το ταφικό σημείο υπολογίστηκε τελικά ότι βρίσκεται στην περιοχή Ταποσίρις Μάγκνα, σε απόσταση 30 χλμ. από την Αλεξάνδρεια», είπε ο 71χρονος Αιγύπτιος αρχαιολόγος, Ζάχι Χαουάς. Και πρόσθεσε: «Ελπίζω να βρω σύντομα τον τάφο του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Πιστεύω ότι είναι θαμμένοι στον ίδιο τάφο. Είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να ανακαλύψουμε την ακριβή τοποθεσία του. Είμαστε στο σωστό δρόμο. Γνωρίζουμε που πρέπει να σκάψουμε».

Η Κλεοπάτρα Ζ΄Φιλοπάτωρ ήταν η τελευταία της δυναστείας των Πτολεμαίων που κυβέρνησε την ελληνιστική Αίγυπτο, πριν μετατραπεί σε τμήμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

O έρωτας της Κλεοπάτρας με τον Μάρκο Αντώνιο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με γνωστότερη την «Cleopatra» του 1963 με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον στους δύο ρόλους (Βίντεο: YouTube)

Μυστήριο καλύπτει τον θάνατό της. Πιστεύεται ότι η Κλεοπάτρα και ο Ρωμαίος πολιτικός και στρατηγός Μάρκος Αντώνιος -με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά- αυτοκτόνησαν τον Αύγουστο του 30 π.Χ. -όταν εκείνη ήταν 39 ετών- αφήνοντας μια ασπίδα (είδος οχιάς) να τους δαγκώσουν.

Ο Θάνατος της Κλεοπάτρας, πίνακας του Ζαν Αντρέ Ρίξενς, Musée des Augustins, Τουλούζη (Φωτογραφία: Wikipedia)

Αλλά ορισμένοι θεωρούν ότι δολοφονήθηκε και περιμένουν να βρεθεί η σορός της για να το αποδείξουν.

Κοντά στην ίδια περιοχή, που πιστεύεται ότι βρίσκεται ο τάφος της Κλεοπάτρας, ανακαλύφθηκε προ ημερών μια αρχαία αίθουσα βασιλικών εορτασμών που ανάγεται στην εποχή του φαραώ Ραμσή Β΄

iefimerida.gr