Ιδρύονται στην Κοζάνη δύο Ωνάσεια Σχολεία – Θα χρηματοδοτηθούν με 1 εκατ. το καθένα

φωτογραφία αρχείου

Με τη σύμπραξη του κράτους και του Ιδρύματος Ωνάση ιδρύονται 22 Ωνάσεια Σχολεία στη χώρα με τη στήριξη του ιδρύματος που δαπανά συνολικά 160 εκ. Πρόκειται για 22 υφιστάμενες σχολικές μονάδες, 11 Γυμνάσια και 11 Λύκεια της χώρας που παραμένουν δημόσια αλλά μετατρέπονται σε Ωνάσεια κατά τα πρότυπα των πρότυπων σχολείων. Θα έχουν 9μελή Διοικούσα Επιτροπή με τη συμμετοχή του ιδρύματος σε και θα συσταθούν σε οικονομικά ευάλωτες περιοχές. Δυο από αυτά θα είναι στην Κοζάνη και συγκεκριμένα το 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης και στο 3ο ΓΕΛ Κοζάνης.

Στα Ωνάσεια σχολεία θα φοιτήσουν περίπου 6.000 μαθητές και μαθήτριες το έτος. Στόχος είναι να ξεκινήσουν 6 από αυτά τα σχολεία το Σεπτέμβριο του 2026. Κάθε μονάδα θα ενισχυθεί με ποσό ως 1 εκατ. ευρώ και τα χρήματα που θα δώσει το Ωνάσειο. Επίσης έχει προβλεφθεί μισό εκ για τα λειτουργικά κόστη που περιλαμβάνουν υποτροφίες, επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών, συντήρηση εκπαιδευτικού υλικού. Τα σχολεία θα ανοίγουν τις πύλες τους και στα άλλα σχολεία αυτών των περιοχών.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο τύπου σχολείου για να προσθέσουμε περισσότερες εμπειρίες στους μαθητές μας». «Οι δράσεις θα είναι ανοιχτές και στα άλλα σχολεία της περιοχής» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία: ένα σύγχρονο μοντέλο σχολικής λειτουργίας

Το νέο δίκτυο των 22 ΔΗΜ.Ω.Σ. θα περιλαμβάνει σχολικές μονάδες που θα διαθέτουν:

  • Ανακαινισμένα κτίρια, με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.
  • Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους για την υποστήριξη των μαθητών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.
  • Μαθητές και μαθήτριες που θα έχουν ειδικό ενδιαφέρον για να φοιτήσουν στις νέες αυτές μονάδες. Όσοι και όσες επιλέξουν να δηλώσουν συμμετοχή θα επιλέγονται μέσα από διαφανείς διαδικασίες (ανάλογες με αυτές των Πρότυπων σχολείων), με τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων που θα ορίσει και διαχειριστεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
  • Σχολικό πρόγραμμα, ενισχυμένο κατά 2 ώρες ημερησίως, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες των επιπρόσθετων μαθημάτων και δραστηριοτήτων που θα περιλαμβάνουν οι Όμιλοι και τα
  • Σύνολα που θα δημιουργηθούν στα επιλεγμένα σχολεία, εστιάζοντας σε σύγχρονα γνωστικά πεδία, όπως πληροφορική, STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics), τέχνες, ξένες γλώσσες και πολιτισμό.
  • Έμπειρους καθηγητές που θα επιλέγονται από όσους υπηρετούν ήδη στα δημόσια σχολεία, με διαδικασία αντίστοιχη με αυτή που ακολουθείται για τους εκπαιδευτικούς των Πρότυπων σχολείων. Όσοι επιλεχθούν, θα αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις, μέσα από ειδικά προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης, για να καλύψουν τις ανάγκες του νέου σχολικού προγράμματος.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα καλύπτει τους μισθούς των εκπαιδευτικών αυτών, καθώς και του διοικητικού προσωπικού, όπως ισχύει για όλα τα δημόσια σχολεία. Η αποζημίωση των καθηγητών για τις έξτρα ώρες διδασκαλίας που θα προκύψουν από το πρόγραμμα του νέου σχολείου (με τη λειτουργία Ομίλων και Συνόλων) θα καλυφθούν από τη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση. Σε περίπτωση που συμμετέχουν και σε θερινά σχολεία (εφόσον υλοποιηθούν), η αμοιβή αυτή θα διπλασιάζεται.

Ιωάννα Παπαδημητρίου – prologos