Τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού αποκαλύπτονται στο Κέιμπριτζ

Τα μυστικά του δίσκου της Φαιστού θα παρουσιαστούν στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, όπου ένας γλωσσολόγος θα αναλύσει τα αποτελέσματα μίας μεγάλης έρευνας, η οποία υποστηρίζει ότι έχει αποκαλύψει το περιεχόμενο του διάσημου δίσκου.

Ο Δίσκος της Φαιστού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της αρχαιότητας. Χρονολογείται γύρω στο 1700 π.Χ. ενώ ανακαλύφθηκε το 1908 κατά τη διάρκεια ιταλικών ανασκαφών. Είναι μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες επιγραφές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Για την αποκρυπτογράφηση του έχουν γίνει πολλές προσπάθειες.

Ο γλωσσολόγος δρ Γκάρεθ Όουενς, ειδικός σε θέματα μινωικής γραφής, θα απευθύνει ομιλία με τίτλο «From Linear B to the Phaistos Disk» («Από τη Γραμμική Β στο Δίσκο της Φαιστού») στην αίθουσα Vivian Stewart του Κολεγίου Murray Edwards στις 3 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη διάλεξή του θα προβεί σε μια σύνοψη των αποτελεσμάτων της δεκαετούς έρευνας που έχει πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τον καθηγητή Φωνητικής στην Οξφόρδη, Τζον Κόουλμαν. Οι δυο ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να «διαβάσουν» το 99% των επιγραφών του Δίσκου και να αποκαλύψουν ακριβώς τι γράφει. Αυτά τα αποτελέσματα είχαν παρουσιάστηκαν πέρσι το Φεβρουάριο στην Αθήνα κατά την ομιλία του κ. Όουενς στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, «ο Δίσκος της Φαιστού Α και Β πλευρά απαρτίζεται από εξήντα μία (61) λέξεις, σε δεκαοχτώ στίχους με ρίμα. Έξι λέξεις από αυτές αναφέρονται στο Φως, ενώ άλλες έξι στη Δύση του Φωτός. Τρεις λέξεις είναι αφιερωμένες στην Έγκυο Θεότητα και δέκα στη Θεότητα που χαρακτηρίζεται με διαφορετικά επίθετα. Η Α΄ πλευρά του Δίσκου της Φαιστού κάνει λόγο για την Έγκυο Θεότητα που λάμπει ενώ στη Β πλευρά ξεχωρίζει μία πρόταση με στίχους, ρίμα, σονέτα με ποιητική παρήχηση που είναι αφιερωμένη στη Θεότητα που δύει, ίσως τη Δύση της Αστάρτης, της Αφροδίτης, της Αφαίας (Θεότητα της Γέννας) και Δικτύννας, στην Πάφο, Φαιστό και Φαλάσαρνα, δηλαδή στον αστερισμό VENUS, το πρωινό και βραδινό αστέρι (QED). Το περιεχόμενο του Δίσκου της Φαιστού είναι ένας μινωικός λυρικός ύμνος προς τη Θεότητα, ένα βαθύ μήνυμα από την εποχή του Χαλκού, πριν από 37 αιώνες».

Ο γλωσσολόγος δρ. Γκάρθε Όουενς εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια ζει στην Κρήτη και εργάζεται στο ΤΕΙ Κρήτης ως συντονιστής του προγράμματος Erasmus+.Το διάστημα 1992-1994 είχε κερδίσει μια μεταδιδακτορική θέση (του «Συμβουλίου της Ευρώπης») από το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, για μια «Μελέτη της Μινωικής Γραμμικής Α», στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Τα τελευταία χρόνια είχε γίνει δεκτός ως Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο τη μελέτη των «Κρητικών Ιερογλυφικών» Επιγραφών της Πρώτης Ανακτορικής Περιόδου, συμπεριλαμβανομένου του Δίσκου της Φαιστού.

mixanitouxronou.gr