Νέα έρευνα σας δίνει άλλον ένα λόγο να τρώτε ψάρια

Η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών προστατεύει από καρδιακές παθήσεις που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ανεβασμένα επίπεδα Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης (TMAO), ενός υποπροϊόντος της πέψης που παράγεται από τα εντερικά βακτήρια και σχετίζεται με την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα καρδιακών παθήσεων που σχετίζονται με την υπέρταση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physiology – Heart and Circulatory Physiology βρήκε ότι οι μικρές δόσεις TMAO μείωσαν την πάχυνση της καρδιάς και τους δείκτες καρδιακής ανεπάρκειας σε ζώα με υπέρταση.

Τα επίπεδα TMAO στο αίμα αυξάνονται σημαντικά μετά την κατανάλωση τροφών πλούσια σε αυτή, όπως το ψάρι και τα λαχανικά, ενώ και το ήπαρ παράγει TMAO από τριμεθυλαμίνη (TMA) μια ουσία που παράγεται από τα εντερικά βακτήρια.

Ο λόγος που τα ανεβασμένα επίπεδα TMAO στο αίμα επιδρούν έτσι στην καρδιά και το κυκλοφορικό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος, ενώ παλαιότερες μελέτες παρουσιάζουν αντιφάσεις, καθώς παλιότερα θεωρούνταν ότι τα επίπεδα TMAO στο αίμα αυξάνονται μετά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αυγών. Παρ’ ‘ολ’ αυτά, τώρα φαίνεται ότι μια διατροφή πλούσια σε ψάρι και μια χορτοφαγική διατροφή, που είναι ωφέλιμη ή τουλάχιστον ουδέτερη για καρδιαγγειακό κίνδυνο, σχετίζεται με υψηλότερες τιμές στο πλάσμα, σε σχέση με την κατανάλωση κρέατος και αυγών, που θεωρείται ότι αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως αναφέρουν ερευνητές της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας και της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η μελέτη αυτή παρέχει νέες αποδείξεις για πιθανές ωφέλιμες επιδράσεις με μια μέτρια αύξηση στο πλάσμα TMAO σε μια καρδιά που ζορίζεται από αρτηριακή υπέρταση. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εκτιμήσουν την επίδραση TMAO και ΤΜΑ στο κυκλοφορικό σύστημα, αλλά ένα έμμεσο συμπέρασμα για τα οφέλη στην καρδιά από μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε λαχανικά και ψάρι, μπορεί να υπάρξει.

clickatlife.gr