Aρχαιολογικά ευρήματα που κάνουν τους αρχαιολόγους να ξύνουν το κεφάλι τους με απορία

Καθώς το 2018 αποτελεί πλέον παρελθόν, κοιτώντας πίσω βρίσκουμε πράγματα που συνέβησαν και πέρασαν απαρατήρητα. Παρά τα πολλά σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τους περισσότερους από εμάς, υπήρξαν και κάποιες σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που όμως δεν έγιναν ευρύτερα γνωστές.

Αυτή τη λίστα του boredpanda ρίχνει φως στα πιο απίστευτα αρχαιολογικά ευρήματα του, που άλλαξαν την αντίληψη μας για την ιστορία για πάντα.

1. Το τελευταίο ανεξερεύνητο τμήμα της Πομπηΐας

Παρά τα πολλά χρόνια ερευνών, υπήρχε ένα κομμάτι της αρχαίας πόλης της Πομπηίας που δεν είχε εξερευνηθεί ποτέ, μέχρι και το 2018. Η ανεξερεύνητη περιοχή, που ήταν ήδη γνωστή στο κοινό, βρισκόταν σε κίνδυνο, καθώς η λάσπη, οι στάχτες και τα πετρωμένα κομμάτια λάβας κατέρρεαν και απειλούσαν την περιοχή. Λόγω του κινδύνου, οι αρχαιολόγοι έσπευσαν να ανασκάψουν αυτό το τελευταίο κομμάτι- που ονομάζεται Regio V.

Η έρευνα αποκάλυψε μια νέα σειρά από τοιχογραφίες, καθώς και ένα δωμάτιο που χτίστηκε ως ναός στην θεότητα Lares, προστάτιδα των σπιτιών και των χωραφιών στην Αρχαία Ρώμη. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στο Regio V εμφανίστηκαν νέοι τοίχοι και οικιακά αντικείμενα. Σε ένα από τα σπίτια που είχαν ανασκαφεί μερικώς στα τέλη του δέκατου αιώνα, το «Σπίτι του Δία», ήρθαν στο φως τοίχοι με έντονα χρώματα και τοιχογραφίες, καθώς και η πρώτη μυθολογική σκηνή που βρέθηκε κατά τη διάρκεια αυτών των ανασκαφών: ο Άδωνις τραυματισμένος στα χέρια της Αφροδίτης.

2. Η ξεχωριστή μούμια που βρέθηκε στην Αίγυπτο

Γερμανοί και Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ορθογώνιο κτίριο που θεωρήθηκε εργαστήριο αποτέφρωσης, όπως φάνηκε και από τα εκατοντάδες κεραμικά κύπελλα με έλαια και ουσίες που χρησιμοποιούνταν στην διαδικασία της μουμιοποίησης που βρέθηκαν σε αυτό. Στην ανοιχτή αυλή του εργαστηρίου υπάρχει μια σήραγγα μήκους 30 μέτρων που οδηγεί σε θαλάμους ταφής με δεκάδες μούμιες. Ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα σε αυτούς τους θαλάμους ήταν μια σαρκοφάγος που ανήκε σε μια γυναίκα με το όνομα Tadihor. Η σαρκοφάγος ήταν περιτριγυρισμένη από δεκάδες προστατευτικά ειδώλια που έγραφαν το όνομά της. Η μούμια έχει μια ασημένια μάσκα τοποθετημένη στο πρόσωπό της, η οποία, σύμφωνα με τους ιστορικούς, είχε βαθύ θρησκευτικό νόημα, αφού τα αιγυπτιακά θρησκευτικά κείμενα δείχνουν ότι τα οστά των θεών είναι φτιαγμένα από ασήμι και χρυσό. Η ασημένια μάσκα λοιπόν, σήμαινε ότι η νεκρή ξεκίνησε το ταξίδι της μεταμόρφωσης της σε θεά.

3. Το αρχαιότερο ανθρώπινο αποτύπωμα

Το παλαιότερο ανθρώπινο αποτύπωμα βρέθηκε στο νησί Calvert του Καναδά τον περασμένο Μάρτιο. Η ηλικία των αποτυπωμάτων υπολογίζεται σε πάνω από 13.000 χρόνια και όπως φαίνεται ανήκαν σε τρεις διαφορετικούς ανθρώπους, ένα παιδί και δύο ενήλικες. Τα αποτυπώματα κατάφεραν να παραμείνουν ορατά επειδή οι τρεις άνθρωποι περπάτησαν πάνω σε υγρό πηλό που σκλήρυνε και γέμισε με άμμο. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μαζί με τα ίχνη και ένα μικρό κομμάτι ξύλου το οποίο τους βοήθησε στην χρονολόγηση των αποτυπωμάτων.

4. Εργαλεία 13.000 ετών που αλλάζουν την προϊστορία της Βόρειας Αμερικής

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της Αμερικανικής Αρχαιολογίας είναι ποιοι ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που έζησαν εκεί. Μέχρι τώρα, ξέραμε ότι οι πρώτοι άνθρωποι που έζησαν σε Αμερικανικό έδαφος ονομάζονταν Clovis και ήταν ένας πολιτισμός που έφτασε στη Βόρεια Αμερική από τη Σιβηρία περίπου 13.000 χρόνια πριν. Μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, οι επιστήμονες πιστεύουν πλέον ότι οι πρώτοι άνθρωποι έφτασαν στην Αμερική πολύ νωρίτερα.

Οι ανασκαφές στο Τέξας αποκάλυψαν εργαλεία που είναι παλαιότερα των 13.000 ετών, μεταξύ αυτών λεπίδες και βέλη, με τα παλαιότερα να χρονολογούνται μεταξύ 20.000 και 16.000 χρόνια πριν, αρκετές χιλιάδες χρόνια παλαιότερα από οποιοδήποτε εργαλείο που ανήκει στους ανθρώπους του Clovis.

5. Το αρχαιότερο σκίτσο που χαράχτηκε ποτέ

Το 2018, αρχαιολόγοι βρήκαν μια πέτρα με χαραγμένες κόκκινες γραμμές, που πιστεύεται ότι είναι ηλικίας 73.000 ετών, καθιστώντας την την παλαιότερη ζωγραφιά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το σπήλαιο Blombos όπου ανακαλύφθηκε το σκίτσο είχε επίσης εργαλεία Homo Sapiens, δόντια, χαρακτικά εργαλεία και χάντρες από κοχύλια. Το εύρημα δίνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των συμβόλων από τον Homo Sapiens, που αποτελούν τη βάση για τα μαθηματικά και τη γλώσσα. Με τη βοήθεια ενός μικροσκοπίου, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο βράχος ζωγραφίστηκε χρησιμοποιώντας κόκκινη ώχρα, μια χρωστική που χρησιμοποιείται συχνά στις προϊστορικές τοιχογραφίες.

mikropragmata.lifo.gr