Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου η 13η Φεβρουαρίου

Το Ραδιόφωνο, το πρώτο μέσο που κατάφερε να μεταδώσει φωνή, μουσική και πληροφορίες άμεσα σε απόσταση και άλλαξε ριζικά την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των ανθρώπων, γιορτάζει σήμερα, στις 13 Φεβρουαρίου, στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.

Για περισσότερο από έναν αιώνα το ραδιόφωνο αποτελεί ένα μοναδικό μέσο το οποίο μάλιστα όχι μόνο δεν εξαλείφθηκε από την ραγδαία άνοδο της τεχνολογίας αλλά συνεχίζει δυναμικά και εξελίσσεται. Πλέον μπορεί κάποιος να ακούσει ραδιόφωνο είτε από την κλασική συσκευή ραδιοφώνου, είτε από πιο σύγχρονες συσκευές όπως το κινητό ή τον υπολογιστή μέσω του διαδικτύου ανεξαρτήτως απόστασης.

Πάνε 124 χρόνια από την πρώτη μετάδοση σήματος στα ερτζιανά και 113 χρόνια από την πρώτη μετάδοση μουσικής και λόγου και όμως το ραδιόφωνο παραμένει ένα καθημερινό, προσιτό και σύγχρονο μέσο που συνεχίζει ακόμη δυναμικά να ενημερώνει και να ψυχαγωγεί το κοινό του με τρόπο αναντικατάστατο.

Το Ραδιόφωνο στην Ελλάδα

Το Ραδιόφωνο στην Ελλάδα εμφανίστηκε πριν 91 χρόνια, καθώς το 1928 εξέπεμψε ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός στην Ελλάδα. Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμψε στη Θεσσαλονίκη με ιδιωτική πρωτοβουλία από το ραδιοηλεκτρολόγο Χρήστο Τσιγγιρίδη την 25 Μαρτίου του 1928 και 20 ολόκληρα χρόνια λειτούργησε στην πόλη, μεταδίδοντας τακτικά εκπομπές. Ο πρώτος εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός ιδρύθηκε και λειτούργησε στην Αθήνα, αφού στις 25 Μαρτίου του 1938 εγκαινιάστηκε από τον τότε βασιλιά Γεώργιο Β΄, ενώ το 1945 ιδρύθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) που ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας του σταθμού.

Το 97,1 Ράδιο Έβρος κλείνει φέτος τα 30 χρόνια λειτουργίας του από το 1989 που συστάθηκε. Είναι το πρώτο και μακροβιότερο ραδιόφωνο που λειτουργεί στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου. Εδρεύει στην Ορεστιάδα, την βορειότερη πόλη της Ελλάδας και εκπέμπει στους 97.1 FM. Παράλληλα με το ραδιόφωνο η ιστοσελίδα του radioevros.gr, καλύπτει με έγκυρη και αντικειμενική δημοσιογραφία τα τοπικά γεγονότα, με συνεντεύξεις και ρεπορτάζ, σε ζητήματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, την αγροτική οικονομία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό στον Έβρο. Η φωνή του Έβρου απηχεί στους Θρακιώτες της Διασποράς, μέσω του radioevros.gr και της διαδικτυακής μετάδοσης του Ράδιο Έβρος ενισχύοντας την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων του νομού μας και την προοπτική ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

ΟΗΕ: Ισχυρό Εργαλείο Για Τον Διάλογο Και Την Ειρήνη

Το θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι «Διάλογος, Ανοχή και Ειρήνη». Το ραδιόφωνο ενημερώνει, μεταμορφώνει και μας ενώνει. Φέρνει κοντά ανθρώπους και κοινότητες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, προωθώντας και ενισχύοντας την αλλαγή μέσα από ένα θετικό διάλογο.

«Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, ας αναγνωρίσουμε τη δύναμη του ραδιοφώνου για την προώθηση του διαλόγου, της ανοχής και της ειρήνης» αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο μήνυμά του για τη σημερινή ημέρα, ο κ. Γκουτέρες τονίζει πως «το ραδιόφωνο είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Ακόμη και στον σημερινό κόσμο των ψηφιακών επικοινωνιών, το ραδιόφωνο φτάνει σε περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα MME».

Εστιάζοντας στη σημασία του ραδιοφώνου στη σημερινή εποχή, ο κ. Γκουτέρες επισημαίνει πως παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες και πληροφορεί για σημαντικά θέματα και είναι μια προσωπική, διαδραστική πλατφόρμα όπου οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους, τις ανησυχίες τους και τα παράπονά τους. Το ραδιόφωνο μπορεί να δημιουργήσει μια κοινότητα, υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικά για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, σημειώνει πως το ραδιόφωνο είναι ένας ζωτικής σημασίας τρόπος ενημέρωσης, επανένταξης και ενδυνάμωσης των ανθρώπων που έχουν πληγεί από τον πόλεμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου. Αρχικά, η πρόταση των Ισπανών ήταν να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της περίφημης εκπομπής του  Όρσον Ουέλς το 1938, που έμεινε στην ιστορία ως ο Πόλεμος των Κόσμων. Η UNESCO, όμως, αποφάσισε διαφορετικά και πρόκρινε τη 13η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων.

radioevros.gr