Το γλυπτό με το δίχτυ που κανείς δεν πιστεύει πως είναι όλο μάρμαρο

Η Κάπελα Σανσεβέρο, ένα παρεκκλήσι γεμάτο περίτεχνα γλυπτά στο ιστορικό κέντρο της Νάπολη στην Ιταλία αποτελεί ένα από τα παγκόσμια μνημεία θαυμασμού.

Όπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου βλέπεις γλυπτά απαράμιλλης ομορφιάς, αριστουργήματα φιλοτεχνημένα από Ιταλούς καλλιτέχνες του 18ου αιώνα που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες και τους κάνουν ν’ απορούν με την εκπληκτική λεπτομέρεια στο σκάλισμα τους.

Ο επισκέπτης μένει άναυδος, στην ιδέα ότι κάθε ένα από αυτά τα αριστουργήματα, κατασκευάστηκε εξ’ αρχής από ένα κομμάτι μάρμαρο.

Το Il Disinganno, διαχρονικό αριστούργημα του Γενοβέζου καλλιτέχνη Francesco Queirolo είναι μια μοναδική περίπτωση που ακόμη και σήμερα αφήνει τους πάντες άφωνους.

Πρόκειται για το άγαλμα ενός άνδρα που «δραπετεύει» από ένα εξαιρετικά λεπτό πλεγμένο δίχτυ, με τη βοήθεια ενός φτερωτού αγγέλου.

Όπως αναφέρει στη σελίδα του το μουσείο το γλυπτό απεικονίζει έναν άνδρα ο οποίος απελευθερώνεται από την αμαρτία η οποία συμβολίζεται από το δίχτυ στο οποίο ο Γενοβέζος καλλιτέχνης έβαλε όλη τη δεξιοτεχνία του.

Στο βιβλίο του Istoria dello Studio di Napoli (1753-54) ο Giangiuseppe Origlia κάνει αναφορά στο συγκεκριμένο έργο ως «την τελευταία πιο απαιτητική δοκιμή στη γλυπτική που έχει γίνει ποτέ σε μάρμαρο»

Φυσικά η αναφορά αυτή έχει να κάνει με το δίχτυ που άφηνε έκθαμβους τους ταξιδιώτες του 18ου και 19ου αιώνα, αλλά που συνεχίζει να γοητεύει μέχρι σήμερα.