Αυτά είναι τα πιο διάσημα φιλιά στον κόσμο και οι ιστορίες τους

Φιλιά που όρισαν την τέχνη, το ρεπορτάζ, τη σόου μπιζ και σηματοδότησαν ελευθερίες, ακόμα και το τέλος του πολέμου.

Μπορεί η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να είναι η πιο αγαπητή και η πιο μισητή γιορτή από πολλούς αλλά μερικές εκδηλώσεις αγάπης, τα φλογερά φιλιά, οι όρκοι, οι τρυφερές αγκαλιές εξακολουθούν και πέρα από τη σημερινή ημέρα να έλκουν σαν μαγνήτης το βλέμμα. Από τα διάσημα φιλιά στους πίνακες ζωγραφικής με πρωταγωνιστή σήμερα το περίφημο φιλί του έρωτα και της ψυχής μέχρι τα προκλητικά φιλιά της Μαντόνα, περιηγηθείτε μαζί μας σε εικόνες που έγραψαν με τον τρόπο τους ιστορία.

Το Έρως και Ψυχή είναι γλυπτό του Ιταλού Αντόνιο Κανόβα. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1787 και 1793. Αγοράστηκε το 1801 από τον Ζοακίμ Μυρά και φιλοξενείται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου. Ο Έρωτας και η Ψυχή είναι ένα μυθολογικό ζευγάρι, που βασανίστηκε πολύ, μέχρι να μπορέσει να χαρεί την αγάπη του.

«To Φιλί» του Ροντέν, αναπαριστά το δυνατό, αλλά παράνομο έρωτα ανάμεσα στην Ιταλίδα αριστοκράτισσα Francesca da Rimini και το νεαρό Paolo, μικρότερο αδερφό του συζύγου της. Όπως αναφέρεται στην «Κόλαση» του Δάντη, ο πλατωνικός έρωτάς τους δεν είχε αίσιο τέλος, καθώς ο σύζυγος της Francesca σκότωσε τους εραστές, καταδικάζοντάς τους στην αιωνιότητα της κόλασης.

«Το φιλί» του Γκούσταβ Κλιμτ, είναι το πιο διάσημο φιλί στην ιστορία της τέχνης καθώς και ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Αυστριακού ζωγράφου. Λέγεται μάλιστα πως ο συγκεκριμένος πίνακας είναι βιωματικός και απεικονίζει το δικό του έρωτα με την κοκκινομάλλα αγαπημένη του, Emilie Flöge Österreichische Galerie του παλατιού Belvedere στη Βιέννη και συγκεντρώνει εκατοντάδες βλέμματα ημερησίως

«Οι εραστές» του Rene Magritte, ένα σουρεαλιστικό αριστούργημα με δυο εραστές που φιλιούνται ενώ τα πρόσωπά τους είναι ακλυμένα με λευκά μαντήλια . Ο σουρεαλιστής καλλιτέχνης αρνήθηκε να δώσει τη δική του ερμηνεία σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, εμμένοντας πως το έργο του είναι ανοιχτό για κάθε ανάγνωση.

Το «αδελφικό φιλί του σοσιαλισμού» ανάμεσα στον Μπρέζνιεφ και τον Χόνεκερ  μπήκε στο κάδρο της φωτογραφικής μηχανής του φωτορεπόρτερ Ρέτζις Μπόσου το 1979, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Έγινε αμέσως πρωτοσέλιδο σε πολλά περιοδικά που κυκλοφόρησαν με τίτλο «Το Φιλί», που έγινε αργότερα το «αδελφικό φιλί», αφού αποτύπωνε τη συντροφική σχέση που συνέδεε τις δύο σοσιαλιστικές χώρες. Είναι μια εμβληματική πράξη για τους τότε κομμουνιστές που συμβόλιζε  την ισχύ του ανατολικού μπλοκ και κατ΄ επέκταση, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Το ενθουσιώδες φιλί του ναύτη στη νοσοκόμα έγινε σύμβολο της ελπίδας για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πέρασαν τα δεινά του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Η φωτογραφία που έχει ανατυπωθεί όσο λίγες στη σύγχρονη ιστορία τραβήχτηκε στην Times Square της Νέας Υόρκης λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της λήξης του Β΄Παγκόσμιου πολέμου και εξελίχτηκε σε σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής.

 

Το 1953 στην ταινία “Από εδώ μέχρι την αιωνιότητα”  δύο σώματα ενωμένα σε μια παραλία δίνουν ένα παθιασμένο παράνομο φιλί.Αυτό, το φιλί του Μπαρτ Λάνκαστερ και της Ντέμπορα Κερ, σε ασπρόμαυρο φόντο και με πολύ πάθος, έκανε την ταινία μία από τις διασημότερες του παγκόσμιου κινηματογράφου και τη σκηνή στην παραλία μία από τις πιο ερωτικές σκηνές της 7ης τέχνης.

Όσα παίρνει ο άνεμος, 1940. Το φιλί που αντάλλαξαν ο “Ρετ Μπάτλερ” Κλαρκ Γκέιμπλ και η “Σκάρλετ Ο’ Χάρα” Βίβιαν Λι γράφει τη δική του ιστορία με τη συγκεκριμένη σκηνή να γίνεται σύμβολο μιας ταινίας έπους.

Το πολυσυζητημένο φιλί που αντάλλαξαν η Μαντόνα με την Μπρίτνεϊ Σπίαρς το 2003 στα μουσικά βραβεία του MTV ξεσήκωσε θύελλα ποικίλων αντιδράσεων. Η Μαντόνα έκανε μόδα το φιλί στο στόμα και από τότε πολλοί και πολλές δε διαστάζουν να φιληθούν δημοσίως σε μια κίνηση που σήμερα δεν είναι προκλητική.

Το ρομαντικό φιλί που δίνουν ο Λεονάρντο ντι Κάπριο και η Κέιτ Γουίνσλετ στην ταινία Τιτανικός, θεωρείται όχι μόνο μια από τις πιο ρομαντικές σκηνές στην ιστορία του σύγχρονου κινηματογράφου, αλλά και μια σκηνή που με τη συνοδεία του τραγουδιού της Σελίν Ντιον, “τίναξε την μπάνκα” και απογείωσε και τιε καριέρες των ηθοποιών, αφού μέχρι σήμερα προβάλλεται ξανά και ξανά.

theToc