Σε ανοδική πορεία η συμμετοχή των Ελλήνων στη σωστή διαχείριση αποβλήτων – Τι υλικά ανακυκλώνουμε και πού τα διοχετεύουμε
Ανοδική πορεία καταγράφει η συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών στην ανακύκλωση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία ALCO. Αν και απομένει ακόμα δρόμος, οι πολίτες φαίνεται ότι βελτιώνονται στο κομβικό αυτό ζήτημα, καθώς το 97% δηλώνει ότι στηρίζει την ανακύκλωση συσκευασιών, ενώ το 92% απαντά ότι πραγματοποιείται ανακύκλωση στα νοικοκυριά.
Τα ευρήματα της έρευνας προέρχονται από δομημένες ερωτήσεις σε δείγμα 1.000 πολιτών (50% άνδρες, 50% γυναίκες, ηλικίας 25-65 ετών) σε ολόκληρη τη χώρα, όπου λειτουργεί ανακύκλωση συσκευασιών–μπλε κάδος και αποτυπώνουν την ευμενή στάση των πολιτών απέναντι στην ανακύκλωση.
Η έρευνα καταδεικνύει επίσης την υψηλή συχνότητα που οι πολίτες ανακυκλώνουν (95% τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα και 69% τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα), ενώ εντοπίζει ως πρόβλημα την ύπαρξη κοινών σκουπιδιών στους κάδους.
Εκείνοι που δεν ανακυκλώνουν (8% του δείγματος) αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές ή κάδοι στην περιοχή τους και οι μισοί εξ’ αυτών δηλώνουν ότι θα αρχίσουν να ανακυκλώνουν, εφ’ όσον λυθούν τα χρηστικά /πρακτικά ζητήματα που τους προκαλούν δυσχέρειες.
Σε σχέση πάντως με τους αυξημένους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η Ελλάδα βρίσκεται μακριά. Η χώρα μας παρουσιάζει ένα από τα μικρότερα ποσοστά ανακύκλωσης στην ΕΕ, ενώ οι επιδόσεις της την τοποθετούν στην τελευταία τριάδα μαζί με τη Μάλτα και τη Ρουμανία.
Οι αρμόδιοι φορείς συμφωνούν ότι χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά για τη βελτίωση του τρόπου που ο κόσμος ανακυκλώνει, ωστόσο οι λύσεις πρέπει να δοθούν από την κοινή προσπάθεια πολιτείας, δήμων, πολιτών και ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΑΒ Βασιλόπουλος πραγματοποιεί ενέργειες με περιβαλλοντικό πρόσημο, μέσω και της καμπάνιας #allazoumesinithies, συμβάλλοντας στην άρση των εμποδίων για τη διεύρυνση της ανακύκλωσης.
Χαρακτηριστικό δείγμα της «πράσινης» δραστηριότητάς της, είναι τα 70 κέντρα ανακύκλωσης που έχει τοποθετήσει σε ισάριθμα καταστήματα του δικτύου της, σε όλη τη χώρα. Σε 40 από αυτά τα Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανακύκλωσης, μπορούν να ανακυκλωθούν έως και έξι υλικά: πλαστικά μπουκάλια, μεταλλικά κουτιά, γυάλινες φιάλες, πλαστικές σακούλες, μεταλλικοί περιέκτες και πλαστικά δοχεία, ενώ σε 30 μικρότερα, μπορούν να ανακυκλωθούν πλαστικά και μεταλλικά κουτιά. Μάλιστα, για κάθε υλικό που ανακυκλώνεται δίνεται χρηματικό αντίτιμο, το οποίο ο χρήστης μπορεί να δωρίσει στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση το «Χαμόγελο του Παιδιού» ή να αφαιρεθεί από τις αγορές του στα καταστήματα ΑΒ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο μέσα στο 2016 η εταιρεία ανακύκλωσε 3.070.847 συσκευασίες (αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, πλαστικό, γυαλί, χαρτί), οι οποίες φτάνουν τα 15.887.457 κιλά.
Η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι η πρώτη αλυσίδα σουπερμάρκετ και η μοναδική εταιρεία τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη που εφαρμόζει Ατομικό Σύστημα, εφόσον όλοι οι υπόλοιποι «διαχειριστές συσκευασιών», δηλαδή παραγωγοί, εισαγωγείς, λιανέμποροι, σύμφωνα με τον Νόμο 2939/2001 συμμετέχουν σε Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης των Συσκευασιών τους, χωρίς να προσφέρουν άμεση δυνατότητα ανακύκλωσης συσκευασιών στους πελάτες τους.
ΤΙ ΥΛΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΘΟΥΝ
Χαρτί: Βιβλία. Έντυπα. Εφημερίδες. Περιοδικά.. Τετραπάκ από γάλα. Χαρτί περιτυλίγματος. Σακούλες χάρτινες
Γυαλί: Βαζάκια τροφίμων. Μπουκάλια λαδιού. Μπουκάλια αλκοολούχων ποτών. Μπουκάλια κρασιού. Μπουκάλια νερού
Πλαστικό: Κεσεδάκια από γιαούρτι, βούτυρο. Μπουκάλια αναψυκτικών. Μπουκάλια αλκοολούχων ποτών. Μπουκάλια νερού. Μπουκάλια από σαμπουάν. Μπουκάλια από γάλα. Πλαστικά ποτήρια/πιάτα. Σακούλες πλαστικές. Σωληνάρια οδοντόκρεμας. Τετραπάκ από γάλα. Πλαστικά ταψάκια. Φίλμ περιτυλίγματος. Πλαστικές θήκες CD/DVD. Συσκευασίες λιπαντικών ελαίων
Χαρτόνι: Κουτιά από δημητριακά, μπισκότα. Κουτιά απορρυπαντικών. Κουτί πίτσας. Χαρτοκιβώτια ηλεκτρονικών συσκευών. Συσκευασίες λιπαντικών ελαίων
Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ): Μεγάλες οικιακές συσκευές. Μικρές οικιακές συσκευές. Εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Καταναλωτικά είδη. Είδη Φωτισμού (φωτιστικός εξοπλισμός, λαμπτήρες). Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία. Παιχνίδια και εξοπλισμός ψυχαγωγίας και αθλητισμού. Ιατρικά βοηθήματα (εξαιρουμένων των εμφυτεύσιμων και μολυσμένων). Όργανα παρακολούθησης και ελέγχου. Συσκευές αυτόματης διανομής
Φωτιστικά Είδη: Φωτιστικός εξοπλισμός (εξοπλισμός προβολής, οικιακά φωτιστικά σώματα). Λαμπτήρες (φθορισμού, εκκενώσεως, νατρίου). Λαμπτήρες πυρακτώσεως.
Μπαταρίες: Μολύβδου – θειϊκού οξέως (βιομηχανικές, αυτοκινήτων). Φορητές (μίας χρήσης, αλκαλικές, λιθίου, επαναφορτιζόμενες, κουμπιά)
Αλουμίνιο: Αλουμινόχαρτο. Αλουμινένια ταψάκια φαγητού. Κουτάκια μπύρας, αναψυκτικών
Λευκοσίδηρος: Δοχεία ελαιολάδου. Τσίγγινο δοχείο φέτας. Γάλα εβαπορέ. Συσκευασίες τοματοπολτού, τόνου, ζωοτροφών
Διάφορα: Υλικά κουζίνας, κήπου
10 ΑΠΛΟΙ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
- Αγοράζουμε ανακυκλωμένο χαρτί μιας και με έναν τόνο χαρτιού σώζουμε 17 δέντρα και περίπου 26.500 λίτρα νερού.
- ανακυκλώνουμε τις παλιές ηλεκτρικές μας συσκευές.
- εντάσσουμε σε ένα σημείο του σπιτιού και του γραφείου μας κάδους ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και μετάλλων.
- ανακυκλώνουμε τα μελάνια των εκτυπωτών μας και αγοράζουμε ανακατασκευασμένα μελάνια και δοχεία μιας και κάθε ένα τέτοιο προϊόν, διατηρεί περίπου 1 κιλό μετάλλου και πλαστικού μακριά από τους χώρους υγειονομικής ταφής.
- ανακυκλώνουμε παλιές εφημερίδες & περιοδικά που δημιουργούν ‘ενοχλητικές’ στοίβες στα γραφεία μας.
- αγοράζουμε οικολογικά προϊόντα, που μπορούν να ανακυκλωθούν.
- προμηθευόμαστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ανακυκλώνοντας τις συμβατικές στους ειδικούς κάδους ΑΦΗΣ.
- χρησιμοποιούμε για τις καθημερινές μας αγορές επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.
Της Νάντιας Μιχαλοπούλου
Πρώτο Θέμα