Η σημερινή νέα γενιά των millennials φαίνεται πως δεν είναι όπως ακριβώς την έχουμε στο μυαλό μας, όσον αφορά τη διατροφή.
Με τόσο έντονη την τάση της υγιεινής διατροφής, της χορτοφαγίας και των superfoods, θα πίστευε κανείς ότι οι millennials, δηλαδή οι σημερινοί εικοσάρηδες/τριαντάρηδες, θα τρέφονταν με… αβοκάντο και γκότζι μπέρι.
Οι έρευνες, όμως, δείχνουν ότι τελικά δεν βρίσκονται όλο σε brunch και καταστήματα με βιολογικά, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που πιστεύουμε, αφού θεωρούν ότι το φαγητό είναι μάλλον… ακριβό.
Παρά το στερεότυπο ότι αποτελούν μια γενιά που ενδιαφέρεται για την υγεία και τη διατροφή της, οι ηλικίες 25-34 που αποτελούν τους millennials, φαίνεται πως παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα από οποιοδήποτε άλλο ηλικιακό γκρουπ να δυσκολευτούν να ακολουθήσουν υγιεινή διατροφή, καθώς κοστίζει ακριβά.
Η έρευνα έδειξε ότι περισσότεροι από τα ¾ των νέων θέλουν να τρώνε πιο υγιεινά, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν οικονομικά το κόστος.
Οι γυναίκες ήταν λίγο πιο πιθανό να αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο είναι πρόβλημα, με περίπου το 80% να δηλώνει ότι παλεύει να καλύψει τις ανάγκες σε υγιεινή διατροφή, σε σχέση με το 75% των αντρών. Μεταξύ όσων βρίσκονταν σε ηλικίες άνω των 55, το ποσοστό αυτό έπεφτε στο 54% κι όλα αυτά σε μια χώρα καλύτερης οικονομικής κατάστασης από την Ελλάδα.
Όλα αυτά πάνε ενάντια στην μέχρι τώρα αντίληψη ότι η γενιά αυτή είναι γενιά των χυμών, της αποτοξίνωσης και της υγιεινής διατροφής, με πολλούς νέους να αναφέρουν ότι μπορεί και να πεινάσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να βγουν έξω το βράδυ.
Περίπου το 50% των ανδρών και το 40% των γυναικών 25-34 ανέφεραν ότι πράττουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, ενώ το 48% όσων βρίσκονταν στα τέλη της εφηβείας και αρχές τις δεκαετίας των 20, ανέφεραν το ίδιο.
Η πλειοψηφία των νεαρών γυναικών, μάλιστα, αναφέρει ότι δεν έχει υγιεινή σχέση με το φαγητό, με το 65% να ανησυχεί γι’ αυτό και οι περισσότεροι millennials φαίνεται πως έκαναν δίαιτα στο παρελθόν για να χάσουν βάρος, συμπεριλαμβανομένου ενός ποσοστού της τάξης του 61% αντρών αυτής της ηλικιακής ομάδας.
Οι ειδικοί, όμως, τονίζουν ότι το να αφήσουμε τον οργανισμό μας νηστικό προκειμένου να βγούμε το βράδυ, μπορεί να οδηγήσει τελικά σε υπερκατανάλωση τροφής και περισσότερες θερμίδες, σε σχέση με την τακτική κατανάλωση γευμάτων. Κι αν η έξοδος περιλαμβάνει και αλκοόλ, τότε σίγουρα πολλοί νέοι χάνουν θρεπτικές θερμίδες και λαμβάνουν «κενές» στη θέση τους, από τα ποτά και τα κοκτέιλ, τα οποία έχουν σχεδόν μηδενική θρεπτική αξία.
Το θλιβερό, πάντως, είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Cancer Research UK, οι millennials είναι μάλλον η πιο υπέρβαρη γενιά που έχει καταγραφεί.