Προκλητικές δηλώσεις από τον πρόεδρο του κόμματος «Ουράνιο Τόξο», ο οποίος ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε 500 χωριά στη Βόρεια Ελλάδα όπου μιλούν την «μακεδονική γλώσσα».
Ο Παύλος Βοσκόπουλος πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του κόμματος «Ουράνιο Τόξο» το οποίο όπως ισχυρίζεται, εκφράζει την αυτοαποκαλούμενη «μακεδονική μειονότητα που μιλά την μακεδονική γλώσσα», λέει στο Sputnik, ότι η «απαγορευμένη γλώσσα» ακούγεται από «την Καστοριά μέχρι τη Δράμα και έως τις παρυφές της Ναούσης και της Βέροιας».
«Μιλάμε για μια γλωσσοπολιτιστική μειονότητα. Σε γλωσσοπολιτιστικό επίπεδο υπάρχουν περίπου 500 χωριά στη Βόρεια Ελλάδα, από την Καστοριά μέχρι τη Δράμα και έως τις παρυφές της Ναούσης και της Βέροιας όπου ακούγεται η απαγορευμένη γλώσσα», λέει και συνεχίζει:
«Εμείς γνωρίζουμε ότι σε αυτά τα χωριά, πέρα από τους πρόσφυγες χριστιανικής καταγωγής που μετακινήθηκαν με τη συνθήκη της Λωζάννης, κατοικούσαν και αρκετοί άνθρωποι κοντά στο γλωσσοπολιτιστικό μας ιδίωμα. Οι τελευταίες γενιές και ασφαλώς τα νέα παιδιά χάνουν τη λεγόμενη μητρική γλώσσα. Όσο πάμε πιο παλιά, στη δεκαετία του 70, του 60 του 50 τόσο περισσότερο οι άνθρωποι αναπτύχθηκαν από αυτό που ονομάζουμε σύγχρονη μακεδονική ταυτότητα. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε το ουράνιο τόξο για να θέσει πολιτικά το ζήτημα σε μια χώρα που πρέπει να σέβεται τα δημοκρατικά δικαιώματα. Δύσκολο είναι να εκτιμήσουμε τον ακριβή αριθμό. Αν βρεθείτε σε πανηγύρια χωριών στην Καστοριά, στις Σέρρες, στην Ημαθία, θα ακούσεις τα λεγόμενα μακεδονικά τραγούδια σε αυτήν την «ανύπαρκτη» γλώσσα. Να σεβαστεί το κράτος τη γλώσσα και την ανάπτυξη της, αυτή είναι η θέση του τόξου», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:
«Τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν σχεδόν απαγορευμένο να μιλήσεις την απαγορευμένη γλώσσα. «Μη μιλάς παιδί μου βούλωσέ το», έλεγαν αρκετοί γονείς στα παιδιά τους, όταν τα άκουγαν να τη μιλάνε. Τιμωρίες επιβάλλονταν από τις αστυνομίες ακόμα και για ένα τραγούδι σε αυτή τη γλώσσα. Πριν το 1987 δεν θα ακούσεις ποτέ μακεδονικό τραγούδι με λόγια παρά μόνο μουσική. Από τότε ξεκινάει μια πολιτιστική γλωσσική αφύπνιση που σε ορισμένα μακεδονόφωνα χωριά, μεταξύ των οποίων η Μελίτη, ξεκίνησαν να καλούν παραδοσιακά συγκροτήματα, που μπορούσαν να τραγουδήσουν με λόγια πέρα από τη μουσική. Τότε ξεκίνησε μάχη στα χωριά για το αν πρέπει να ακούγονται τα τραγούδια ή όχι. Αυτή συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.
Παράλληλα, το «Ουράνιο Τόξο» ζητά να διδάσκεται στα σχολεία η μακεδονική γλώσσα, εκεί που είναι ζωντανή. «Κανονικά στα σχολεία του ελληνικού κράτους, όχι σε παράλληλα σχολεία, γιατί εκεί θα υπάρξει περιθωριοποίηση», αναφέρει ο πρόεδρός του. «Δύσκολο είναι να εκτιμήσουμε τον ακριβή αριθμό ομιλητών. Αν βρεθείτε σε πανηγύρια χωριών στην Καστοριά, στις Σέρρες, στην Ημαθία, θα ακούσεις τα λεγόμενα μακεδονικά τραγούδια σε αυτήν την «ανύπαρκτη» γλώσσα».
pronews.gr