Η Αφροδίτη Στεργίου βοηθός κριτή στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων

Με εξαιρετικές εντυπώσεις σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση αλλά και το επίπεδο των κρασιών που συμμετείχαν ολοκληρώθηκε ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης», που φέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια λειτουργίας.

Η Καστοριανή Αφροδίτη Στεργίου συμμετείχε στο “Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων” ως βοηθός κριτή και προήχθη σε γευσιγνώστη κριτή για τον διαγωνισμό του επόμενου έτους.

Όπως δήλωσε και η ίδια: “Ήταν μεγάλη τιμή για μένα το να είμαι βοηθός κριτή στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων της Θεσσαλονίκης και να προαχθώ σε πραγματικό κριτή για την επόμενη χρονιά.  Η δουλειά και η μάθηση από τους Masters του κρασιού  καθώς και από διακεκριμένους οινολόγους ήταν μια τεράστια εμπειρία! Το ταξίδι του κρασιού μόλις ξεκίνησε και κάποια υπέροχα κρασιά Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Ασυρτικό, Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά, Κυδωνίτσα, Μαυροτραγάνι, Μανδηλαριά, Λιμνιώτικο, Μασκάτ, Βιδάνο, Μαραθεύτικο, Ξινιστέρι, Σοβινιόν Μπλαν, Μερλό, Καμπερνέ Σοβινόν, βρίσκονται εκεί έξω!!!!”

Για τρεις ημέρες 25 γευσιγνώστες-κριτές του διαγωνισμού, πέντε master of wine και ένας master sommelier δοκίμασαν 866 δείγματα. Οι κριτές βαθμολογούν κάθε κρασί μετά από οπτική, οσφρητική και γευστική εξέταση αλλά και για την αρμονία-γενική εντύπωση, προκειμένου να απονείμουν τα Μεγάλα Χρυσά, τα Χρυσά και τα Ασημένια Βραβεία.

Τα 832 δείγματα αφορούσαν οίνους από Ελλάδα, Κύπρο, Βραζιλία, Γαλλία και Βουλγαρία, ενώ τα 34 δείγματα αφορούσαν αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης από Ελλάδα και Κύπρο. Οι 25 γευσιγνώστες χωρίστηκαν σε πέντε διαφορετικές επιτροπές (τραπέζια γευσιγνωσίας). Υπολογίζεται πως ο/η κάθε γευσιγνώστης-κριτής του Διαγωνισμού δοκιμάζει και βαθμολογεί την κάθε ημέρα της διεξαγωγής του 60 δείγματα.

The "Thessaloniki International Wine & Spirits Competition 2019" has already started!!!But first, the necessary instructions by the experienced president of the Competition, Mr. Konstantinos Lazarakis MW!!!#tiwsc19 #thessaloniki #winecompetition #spirituousbeveragesofvitiviniculturalorigincompetition

Publiée par Thessaloniki International Wine & Spirits Competition sur Mardi 19 février 2019

Σε κάθε ομάδα προστέθηκε και ένας επιπλέον κριτής-παρατηρητής με την ιδιότητα του μαθητευόμενου κριτή, προκειμένου να αποκτήσει τις απαιτούμενες γνώσεις ώστε μελλοντικά να έχει αποκτήσει ειδίκευση στη διαδικασία. Ο θεσμός αυτός δημιουργήθηκε από την περσινή διοργάνωση αφήνοντας τα πλέον θετικά αποτελέσματα.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 31 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται

Στον φετινό Διαγωνισμό υπήρξε ακόμη μία καινοτομία, αφού οι πρόεδροι των 5 συνολικά επιτροπών είναι κάτοχοι των υψηλότερων τίτλων εξειδίκευσης στη διαδικασία γευσιγνωσίας, εφόσον οι τέσσερις είναι Masters of Wine και ένας Master Sommelier. Ο τίτλος του Master of Wine που αποτελεί την υψηλότερη διάκριση παγκοσμίως στο κρασί όπου μόνο περίπου 370 άτομα στον κόσμο κατέχουν. Οι 4 είναι προσκεκλημένοι γευσιγνώστες-κριτές του Διαγωνισμού από το εξωτερικό και ο πέμπτος, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, πρόεδρος της διοργάνωσης.

https://www.facebook.com/thessalonikiwinecompetition/videos/1097896123744237/?t=2

«Ο Διαγωνισμός έχει καθιερωθεί παγκοσμίως γιατί είναι άψογος διοργανωτικά, ενώ εξελίσσεται συνεχώς συμβαδίζοντας με την πορεία του ελληνικού οίνου. Η εξέλιξη φαίνεται στον αριθμό των δειγμάτων, στην ποιότητα των συμμετοχών αλλά και στο επίπεδο των κριτών, που είναι διεθνούς κύρους»