H βιομηχανία γούνας είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα παραγωγής μιας συστηματοποιημένης βίας και εκμετάλλευσης οτιδήποτε και οποιουδήποτε μπορεί να είναι χρήσιμο στην κυριαρχία. Οι δομές εκμετάλλευσης είναι πολύ πιο βαθιές και δεν περιορίζονται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο που στον σύγχρονο καπιταλισμό εκφράζεται μέσα από την μισθωτή εργασία. Οι δομές εγκλεισμού των μη ανθρώπινων ζώων για πολυποίκιλους σκοπούς που όλοι καταλήγουν στο εξής έναν, το κέρδος, είναι οι μαζικότερες, διαχρονικότερες και πιο εδραιωμένες δομές εκμετάλλευσης. Είτε μιλάμε για τροφή, για ένδυση, για διασκέδαση, για επιστήμη, είτε για άλλες επίπλαστες ή μη ανάγκες του ανθρώπου, τα μη ανθρώπινα ζώα θεωρούνται αντικείμενα σύμφωνα μην την κυρίαρχη ανθρωποκεντρική αφήγηση. Η πραγματικότητα πως πρόκειται για ζώα που αισθάνονται και έχουν επιθυμίες σύμφωνα με αυτή τη σπισιστική λογική, δεν αποτελεί λόγο για να τους αναγνωριστεί η αυταξία της ζωής τους.
Πιο συγκεκριμένα, η δραστηριότητα της παραγωγής γούνας εγκλωβίζει αισθανόμενα ζώα σε μικρά τετράγωνα συρμάτινα κλουβιά, βασανίζοντας τα με εγκλεισμό από το πρώτο λεπτό της ζωής τους για να βρουν τελικά φριχτό, αργό και βασανιστικό θάνατο. Η τελευταία πράξη της ανελέητης εξουσιαστικής μανίας των εκδοροσφαγέων εναντίον τους τελείται με την εκδορά του δέρματος και της γούνας τους, καθώς θα τα γδάρουν ζωντανά ενώ σπαράζουν, για να διατηρηθεί λαμπερό και μαλακό το τρίχωμα τους, αφού τα έχουν εξαναγκάσει σε μία τυραννική ζωή, αφαιρώντας τους κάθε δικαίωμα στην αυθυπαρξία, τη ζωή και την φυσική τους υπόσταση.
Όσον αφορά τον ελλαδικό χώρο, υπάρχουν 131 εκτροφεία γουνοφόρων ζώων που δολοφονούν κατά προσέγγιση 3 εκατομμύρια ζώα το χρόνο στην βόρεια ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στις εξής περιοχές: Νομός Καστοριάς 46 εκτροφεία, Νομός Κοζάνης 69, Νομός Γρεβενών 10, Νομός Φλώρινας 4, Θεσσαλονίκης και Βοιωτίας από 1. Αυτός ο αριθμός αποτελεί ραγδαία αύξηση μέσα στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης μιας και το 2011 τα εκτροφεία ήταν 43. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής επιλογής των κυβερνήσεων που μέσα από επιδοτήσεις έδωσαν κίνητρο ώστε να αναπτυχθεί ο κλάδος και η οικονομία των περιοχών αυτών. Η αντίφαση αυτή όπου η οικονομική ανάπτυξη ταυτίζεται με την καταστροφή και την περαιτέρω εκμετάλλευση είναι μία από τις ιδιότητες του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος που η ύπαρξή του προϋποθέτει την αδιάκοπη κίνηση της παραγωγής και της κατανάλωσης χωρίς να έχει την παραμικρή σημασία αν αυτό γίνεται για κάλυψη πραγματικών αναγκών. Ενταγμένη ακριβώς μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η τωρινή υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία διόλου τυχαία εκλέγεται στη Καστοριά, δηλώνει προκλητικά χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης για τα εκατομμύρια βασανισμένα ζώα “την πλήρη υποστήριξη του Υπουργείου στον κλάδο των γουνεμπόρων” και αυθαίρετα να απενοχοποιεί την εκμετάλλευση και την εκδορά τους αναφερόμενη στην “νομιμότητα” της εκτροφής των γουνοφόρων ζώων και το “ενδιαφέρον προσέλκυσης” όλο και μεγαλύτερου αριθμού επενδυτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του γιατί ο ρεφορμισμός δεν έχει να προσφέρει τίποτα παρά μόνο την διατήρηση του υπάρχοντος.
Εμείς σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζουμε πως η παραγωγή γούνας ή δέρματος αποτελεί ανάγκη, κάτι που ήδη υπό τη πίεση των αγώνων υιοθετείται ως άποψη και στο χώρο των σχεδιαστών μόδας. Ακόμα περισσότερο και ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη ανάγκης, τασσόμαστε ξεκάθαρα αντίθετα στην λογική της θυσίας άλλων ατόμων στο βωμό της εξυπηρέτησης των δικών μας επιθυμιών ή αναγκών. Ούτως ή άλλως πολλά επιπλέον “κατορθώματα” θα μπορούσε να επιτύχει η ανθρωπότητα αν επέκτεινε και στον άνθρωπο την βαρβαρότητα που επιφυλάσσει στα μη ανθρώπινα ζώα. Η ιατρική επιστήμη για παράδειγμα ίσως είχε εγκυρότερα αποτελέσματα αν πειραματιζόταν σε ανθρώπους για τις ανθρώπινες ασθένειες, αντί για άλλα ζώα. Ωστόσο, εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτή τη συζήτηση. Κάθε μορφή καταπίεσης, εγκλεισμού, εκμετάλλευσης και σε τελική ανάλυση κάθε στέρηση της ελευθερίας άλλου αισθανόμενου όντος θα αντιμετωπίζεται από μας εχθρικά και θα αποτελεί στόχο μας.
Μέχρι όλα μας να είμαστε ελεύθερα.
KAMIA ANOXH ΣTHN BIOMHXANIA ΓΟΥΝΑΣ, ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ & ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΟΥΝΑΣ