Υγειονομικές «βόμβες» τα «μαϊμού» βιολογικά προϊόντα

Η παντελής απουσία κρατικών ελέγχων και πιστοποίησης επιτρέπει σε εκατοντάδες επιτήδειους να ξεγελούν τον καταναλωτή, πλασάροντας στην αγορά ακόμα και προϊόντα που μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Πολλά από τα ακριβά βιολογικά προϊόντα, που κυκλοφορούν στην αγορά είναι αγνώστου ταυτότητας και προέλευσης, όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν το 2018, ενώ στο ότι πλασάρονται «μαϊμού» προϊόντα ευθύνεται και η παντελής απουσία του κράτους στη διαδικασία πιστοποίησής τους.

Οπως καταγγέλλουν επιστήμονες αλλά και παράγοντες της ίδιας της αγοράς των βιολογικών στην Ελλάδα, τα προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας και προωθούνται ως 100% φυσικά καλύπτονται από ένα θολό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αφήνει πολλά ερωτήματα σχετικά με την ποιότητά τους, ακόμα και για το πόσο είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι έχουν ενταθεί οι έλεγχοι για τα βιολογικά που παράγονται στην Ελλάδα, εξακολουθούμε να βλέπουμε προϊόντα που δεν τηρούν τις προδιαγραφές, όπως επισημαίνει ο διδάκτωρ Χημείας Πέτρος Πασχάλης, διευθύνων σύμβουλος του εργαστήριου πιστοποίησης AGEN. «Πρέπει να επισημανθεί ότι ένα ποσοστό γύρω στο 8% των δειγμάτων που αποστέλλονται στο εργαστήριό μας από ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον χώρο -π.χ. σούπερ μάρκετ, καταστήματα βιολογικών κ.λπ.- έχει προβλήματα. Στα μισά από αυτά υπάρχουν συγκεντρώσεις χημικών ουσιών που οφείλονται σε επιμολύνσεις από διπλανές παραγωγές, ενώ σε ένα ποσοστό 3%-4% έχει γίνει εσκεμμένη χρήση φυτοφαρμάκων» αναφέρει η realnews φιλοξενώντας δηλώσεις του Π. Πασχάλη.

Μια περισσότερο ανησυχητική εικόνα παρουσιάζει ο Νίκος Κατσαρός, πρώην πρόεδρος τη Ενωσης Ελλήνων Χημικών και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Οπως εξηγεί, η μόνη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο βιολογικό και στο συμβατικό προϊόν είναι η τιμή. Παράλληλα, ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι την ελληνική αγορά έχουν κατακλύσει και εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα. Για παράδειγμα, πριν από λίγο καιρό είχαν κυκλοφορήσει στην αγορά βιολογικές γαρίδες από την Κίνα, οι οποίες ήταν γεμάτες αντιβιοτικά…

Έθνος