Την περίοδο πριν το Πάσχα, η αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά γίνεται πιο μαζικά και κάπως έτσι ένα μεγάλο ποσοστό στρέφεται προς τη χορτοφαγία και τον βιγκανισμό μέσω της νηστείας, όχι για ιδεολογικούς, αλλά για θρησκευτικούς λόγους. Πολλοί αναφέρουν ότι το διάστημα αυτό νιώθουν περισσότερη ενέργεια και ευεξία από ποτέ, μέχρι να μπει και πάλι η υπερφαγία με το αρνί, το κοκορέτσι και όλα τα συναφή στο πλάνο. Αυτό ισχύει, αρκεί να έχουμε μερικά πράγματα στο μυαλό μας και να ακολουθούμε σωστή διατροφή.
Τα οφέλη της νηστείας
Η αποχή από το κρέας, αλλά και από τα γαλακτοκομικά για ένα διάστημα (για κάποιους 40 ημέρες, για άλλους μία εβδομάδα πριν το Πάσχα) μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, με την προϋπόθεση ότι γίνονται σωστές αντικαταστάσεις, ώστε να μην λείψει η πρωτεΐνη, το ασβέστιο και ο σίδηρος από τη διατροφή. Γενικότερα, η νηστεία:
-Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια περιττών κιλών, λόγω της απομάκρυνσης των κορεσμένων λιπαρών από το κρέας και τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή.
-Μας απομακρύνει από τα γλυκά και τις επεξεργασμένες τροφές, που αποτελούν επίσης βόμβες κορεσμένων και τρανς λιπαρών, με πολλές θερμίδες, λόγω του ότι αυτές οι τροφές συνήθως περιέχουν γαλακτοκομικά ή άλλα υλικά που δεν συνάδουν με τη νηστεία.
-Μας προσφέρει περισσότερες φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά και όσπρια που πρωταγωνιστούν στη διατροφή αυτές τις ημέρες. Οι φυτικές ίνες κάνουν καλό στο έντερο, το πεπτικό, μας χορταίνουν και διατηρούν τη σιλουέτα μας.
-Μας αποτοξινώνει, οδηγώντας μας σε ένα πιο φυσικό μοντέλο ζωής, με περισσότερα φρούτα, λαχανικά και όσπρια και απουσία τοξίνων από τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα.
-Μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις αλλεργιών και φλεγμονών. Μια τέτοια διατροφή, χωρίς κορεσμένα και τρανς λιπαρά από προϊόντα ζωικής προέλευσης είναι αντιφλεγμονώδης, ειδικά αν περιλαμβάνει τροφές όπως λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά, ολική άλεση, πράσινο τσάι και δεν περιλαμβάνει τηγανητές τροφές, γλουτένη κ.ο.κ. Σε περιπτώσεις φλεγμονώδων νόσων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση κ.ο.κ., η νηστεία –υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις- μπορεί να βοηθήσει.
-Κάνει καλό σε σάκχαρο, χοληστερίνη, αρτηριακή πίεση, λόγω της αποφυγής των πολλών λιπαρών, γλυκών και της στροφής σε πιο φυτικές τροφές.
-Τονώνει το ανοσοποιητικό, καθώς αν η βάση της διατροφής σας είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, λαμβάνετε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που έχετε ανάγκη για μια σθεναρή άμυνα του οργανισμού.
Προσοχή!
Ό,τι διατροφή κι αν ακολουθούμε, το παν είναι η ισορροπία. Στη νηστεία, όπως και στη χορτοφαγία, οι επιλογές είναι πολλές και δεν είναι όλες υγιεινές! Χρειάζεται να αποφύγετε, όπως και να γνωρίζετε μερικά πράγματα για να κάνετε τις σωστές επιλογές.
-Αποφύγετε τις τηγανητές τροφές, τις οποίες πολλοί επιλέγουν σε μεγάλο βαθμό όταν νηστεύουν.
-Κάντε σωστούς συνδυασμούς τροφών, ώστε να λάβετε την απαραίτητη πρωτεΐνη, ειδικά αν νηστεύετε και από τα γαλακτοκομικά: η κινόα, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, οι σπόροι είναι καλές πηγές και χρειάζεται να συνδυάσετε όσπρια με δημητριακά, δημητριακά με ξηρούς καρπούς ή όσπρια με ξηρούς καρπούς για να λάβετε καλής ποιότητας πρωτεΐνη.
-Καλή πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά, αλλά αν απέχετε από αυτά μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας από τροφές όπως γάλα σόγιας, μπρόκολο, αμύγδαλα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Θεωρείται, μάλιστα, ότι η αποχή από το κρέας βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίουαπό τις τροφές, λόγω του ότι δεν λαμβάνουμε κάποια οξέα του κρέατος που πρέπει να εξουδετερώσει ο οργανισμός, παίρνοντας ασβέστιο από τα κόκαλα, το οποίο στη συνέχεια περνά στα ούρα και χάνεται.
-Για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε σίδηρο το διάστημα που απέχετε από το κρέας, καταναλώστε όσπρια όπως φακές, φασόλια σόγιας, tempeh, ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως φιστίκια Αιγίνης, κάσιους, ηλιόσπορο, κουκουνάρι, λαχανικά όπως σπανάκι, σάλτσα ντομάτας. Η μελάσα, η κινόα, η βρώμη είναι επίσης τροφές που μπορούν να βοηθήσουν, αρκεί να έχετε στο μυαλό σας ότι ηβιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και να συνδυάσετε τις παραπάνω τροφές με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, ντομάτα, ακτινίδιο, πιπεριά, μπρόκολο κ.ο.κ.)
-Αν τα όσπρια και οι πολλές φυτικές ίνες σας δημιουργήσουν ενοχλήσεις στο έντερο περιορίστε τα ή βάλτε τα σταδιακά στη διατροφή σας.
-Για τη βιταμίνη Β12 δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε σε περίπτωση νηστείας, καθώς το διάστημα που απέχετε από τις τροφές που μας την παρέχουν είναι μικρό και η βιταμίνη αυτή αποθηκεύεταιστον οργανισμό για μεγάλα διαστήματα.
Δέσποινα Μαρσέλου – Κλινική διαιτολόγος