Ντοκουμέντα που έρχονται στο φως, μετά από 2.469 χρόνια, δικαιώνουν τον Έλληνα ιστορικό ο οποίος τον πέμπτο αιώνα π.Χ. περιέγραφε τα ασυνήθιστα ποταμόπλοια στο Νείλο
Τον πέμπτο αιώνα π.Χ., ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος επισκέφθηκε την Αίγυπτο και έγραψε για τα ασυνήθιστα ποταμόπλοια που είδε στο Νείλο. Στην πρώτη μεγάλη ιστορική καταγραφή του αρχαίου κόσμου, στο «Ηροδότου Ιστορίαι», ο Ηρόδοτος περιέγραψε λεπτομερώς σε 23 σειρές την περίπλοκη κατασκευής ενός “baris”. Όμως, μέχρι σήμερα, δεν είχε βρεθεί κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τις περιγραφές του ιστορικού.
Πρόσφατα ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, οι αρχαιολόγοι – μελετητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακάλυψαν ένα «καταπληκτικά συντηρημένο» ναυάγιο στα νερά γύρω από το αρχαίο, αιγυπτιακό βυθισμένο λιμάνι του Θώνης – Ηρακλείου, το οποίο αποτελεί απόδειξη ότι τα baris υπήρχαν, όπως ακριβώς τα είχε περιγράψει ο Έλληνας ιστορικός.
«Αυτό που περιγράφει ο Ηρόδοτος ήταν αυτό που είδαμε» δήλωσε δήλωσε ο Δρ. Ντάμιαν Ρόμπινσον, διευθυντής του κέντρου ναυτικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κάνοντας λόγο για τον ίδιο τρόπο και υλικά κατασκευής που ανέφερε ο ιστορικός.
Το εύρημα ονομάζεται «πλοίο 17» και με μήκος έως 28 μέτρα είναι ένα από τα πρώτα, μεγάλα αρχαία αιγυπτιακά εμπορικά σκάφη που έχουν βρεθεί ποτέ.
Καθημερινή