Ερντογάν: Είναι πόθος του έθνους μας η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ήταν μεγάλο λάθος να ονομαστεί μουσείο η Αγία Σοφία, είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος

Ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι ένα αίτημα του λαού του και ολόκληρου του ισλαμικού κόσμου και κανένας δεν θα κάνει μαθήματα στην Τουρκία για την Αγία Σοφία, την ώρα που άλλοι βεβηλώνουν ένα μεγάλο σύμβολο του Ισλάμ, το τζαμί Αλ Ακσά.

«Είναι μία προσδοκία του έθνους μας, του ισλαμικού κόσμου και όλων. Είναι ένας πόθος να δει το έθνος μας την Αγία Σοφία τζαμί. Ήταν μεγάλο λάθος να ονομαστεί μουσείο η Αγία Σοφία. Εμείς είπαμε να ασχοληθούμε σοβαρά με αυτό το αίτημα. Ήρθε πλέον η ώρα να κάνουμε αυτό το βήμα. Έτσι με το βήμα αυτό πλέον η Αγία Σοφία δεν θα αποκαλείται μουσείο, θα βγει από αυτό το καθεστώς, θα την αποκαλούμε τζαμί. Αυτή τη στιγμή όσοι τουρίστες έρχονται για να επισκεφτούν το Σουλταναχμέτ ή το τζαμί Σουλεϊμάνιγε, με τον ίδιο τρόπο και όσοι έρχονται να επισκεφτούν την Αγία Σοφία δεν θα επισκέπτονται το ‘Μουσείο Αγία Σοφία’, θα επισκέπτονται το “Τζαμί Αγία Σοφία”, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV Μαρία Ζαχαράκη, και συνέχισε:

“Φυσικά, όσον αφορά το περιεχόμενο (του βήματος αυτού) έχω κάποιες σκέψεις, ένα μέρος των οποίων το έχω συζητήσει με κάποιους και θα ασχοληθούμε με όλες τις λεπτομέρειες. Κάποιοι θέλουν να μας διδάξουν μυαλό. ‘Μην κάνετε αυτό στην Αγία Σοφία, μην κάνετε το άλλο’. Θέλουν να κάνουν τον έξυπνο και κολλάνε στο θέμα της Αγίας Σοφίας. Εσείς όσα κάνετε; Αυτή τη στιγμή γίνονται τόσες επιθέσεις στο τζαμί Ακσά και ακούτε να μιλάει κανείς. Εδώ μπαίνουν με τις αρβύλες τους κάποιοι μέσα στο τζαμί Ακσά. Σπάνε τζάμια, πετάνε το κοράνι στο έδαφος. Και δεν βγαίνει η παραμικρή φωνή. Εμείς είμαστε μουσουλμάνοι. Αγγίζει το αίμα μας. Γι’ αυτό όσοι δεν μιλάνε, μην κάνουν και μαθήματα σε εμάς. Να κρατάνε τα μαθήματα για τον εαυτό τους. Δεν μπορούν να μας απομακρύνουν από τους στόχους μας που έχουμε ανά τους αιώνες. Άλλωστε η απόφαση για μετατροπή σε μουσείο δεν ήταν μία υπόθεση αιώνων, αλλά σύντομα, μετά τις εκλογές, θα καθίσουμε και θα τελειώσουμε αυτή την ιστορία με τον πιο όμορφο τρόπο, όπως βγάζεις μία τρίχα από το βούτυρο».

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Τουρκιέ» στο πρωτοσέλιδό της σήμερα με τίτλο «Αγία Σοφία μετά τις εκλογές», αναφέρει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μπορεί να γίνει με ένα απλό προεδρικό διάταγμα, παρόλο που πριν από έναν αιώνα η αλλαγή του καθεστώτος της έγινε με απόφαση υπουργικού συμβουλίου.

Έθνος