Είναι πλούσια σε βιταμίνες, ω-3 λιπαρά οξέα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ δρουν προληπτικά στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών
Έχουμε πολλούς λόγους για να τρώμε ψάρια και θαλασσινά, όχι μόνο τη Σαρακοστή, αλλά όλο το χρόνο.
Τα ιχθυηρά, στα οποία ανήκουν ψάρια, οστρακοειδή, καρκινοειδή, δεκάποδα είναι τροφές που προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη στον οργανισμό μας και προάγουν την ομαλή λειτουργία πολλών ζωτικών οργάνων.
«Τα ιχθυηρά ανήκουν στις υπερτροφές γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών (18-25%) και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ω3, βιταμινών (Α, Β, Ε, D και Κ), καθώς και ανόργανων αλάτων όπως ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, χαλκό, σίδηρο σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και ιώδιο», υπογραμμίζει ο ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Νεοφύτου.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα τελευταίων ερευνών φαίνεται ότι τα ιχθυηρά βελτιώνουν τις λειτουργίες των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και σχετίζονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης γεροντικής άνοιας και Αλτσχάιμερ.
Ακόμη συμβάλλουν στο σωστό σχηματισμό των οστών, ενώ μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) στο αίμα και συνεπώς μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας.
Επιπρόσθετα λειτουργούν ευεργετικά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και μειώνουν τον κίνδυνο απόφραξης των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων που είναι η αιτία των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι «κάνουν καλό στα μάτια» χάρη στις υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α που περιέχουν, ενώ τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην καλή κατάσταση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
Είναι χαμηλά σε θερμίδες και χοληστερόλη και ενισχύουν τον μεταβολισμό καθώς και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Τέλος μειώνουν τον κίνδυνο για πολλούς τύπους καρκίνου (οισοφάγου, παχέος εντέρου, μαστού και ωοθηκών).
Μύδια, στρείδια, αχινοί, χτένια, καλόγνωμες, γυαλιστερές, κυδώνια, αχιβάδες, χάβαρα, πεταλίδες, φούσκες, πετροσωλήνες, πορφύρες και πίνες αποτελούν εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων, καλή πηγή πολλών βιταμινών αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι αυξάνουν και την πνευματική διαύγεια λόγω του αμινοξέως τυροσίνη που περιέχουν κι ότι έχουν θετική επίδραση κατά της ψωρίασης, των αλλεργιών, του άσθματος ενώ το ιώδιό τους βοηθά στη βρογχοκήλη και στους ενδοκρινείς αδένες και σαν παράγοντας κατά λοιμωδών νόσων.
Πειραματικά έχει αποδειχθεί ότι η Β12 που περιέχουν σε συνδυασμό με τα άλλα ιχνοστοιχεία βοηθούν στην ενδυνάμωση του ενδομητρίου, μειώνοντας τον κίνδυνο αποβολών. Επίσης είναι καλή πηγή ψευδάργυρου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανάπλαση του δέρματος μετά από τραυματισμό ενώ θεωρούνται και «προστάτες» του προστάτη.
Ακόμη τους αποδίδονται και αφροδισιακές ιδιότητες, χάρη στον ψευδαργύρο που περιέχουν και θεωρείται ότι αυξάνουν την «λίμπιντο» τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Η κατανάλωσή τους έχει ευεργετική δράση και στη σφριγηλότητα του δέρματος χάρη στην περιεκτικότητά τους σε μέταλλα που προάγουν την ελαστίνη του δέρματος και αποτρέπουν την βλάβη των κυττάρων. Το δε σελήνιο που περιέχουν είναι πολύτιμο για τη θωράκιση της υγείας και τη μείωση του κοιλιακού λίπους στου ενήλικες. Δεν χρειάζονται ωστόσο υπερβολές στην πρόσληψη σεληνίου επειδή θα προκληθεί αίσθημα κούρασης και γαστρεντερικές διαταραχές.
ygeiamou.gr