Ο πόλεμος των 4 δισ. ευρώ για το γιαούρτι

Τα μαρτύρια του Ιώβ έχουν τραβήξει τα τελευταία χρόνια οι κτηνοτρόφοι: Οζώδης δερματίτιδα, βρουκέλλωση, καταρροϊκός πυρετός, γρίπη των πτηνών, πανώλη των χοίρων, Κρόιτσφελντ Γιάκομπς, διατροφικό σκάνδαλο με αλογίσιο κρέας.

Της Αννας Στεργίου

Ζωονόσοι, που εξαλείφθηκαν ή ήρθαν από το εξωτερικό, διατροφικές κρίσεις, για τις οποίες δεν ευθύνονταν οι Έλληνες παραγωγοί και κόκκινα δάνεια. Την ίδια στιγμή, όμως οι άνθρωποι της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας επισημαίνουν ότι το μέλλον κρύβεται στο ελληνικό γιαούρτι, αν κι απ’ αυτήν τη δυναμική αγορά, που ανέρχεται κοντά στα 4 δις ευρώ, η χώρα μας έχει πάρει ένα πολύ μικρό μέγεθος της πίτας!

Το όραμα της αυτάρκειας απομακρύνεται και τα περί βελτίωσης των κτηνοτροφικών μεγεθών μάλλον είναι προς εσωτερική κατανάλωση. Οι κτηνοτρόφοι και οι αγελαδοτρόφοι από την πλευρά τους δηλώνουν, σε κάθε ευκαιρία, ότι με τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, είναι αδύνατον οι μονάδες να είναι ανταγωνιστικές και απειλούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Ελλείμματα

Με εξαιρετικά τυριά, ωραίο γιαούρτι, εκπληκτικό παγωτό, γάλα με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και κρέας με την πλούσια χλωρίδα της χώρας μας θα περίμενε κάποιος ότι οι κτηνοτρόφοι θα ζούσαν στον παράδεισο.

Αντίθετα η κόλαση τους ανάγεται σε διατροφικό έλλειμμα σε γαλακτοκομικά – κρέας, κοντά στα 2,5 δις ευρώ, που έχει παγιωθεί και οι προσπάθειες, κατά τους περισσότερους αποσπασματικές, δεν έχουν αποδώσει.

Τα προηγούμενα χρόνια οι ποσοστώσεις σε γάλα είχαν οδηγήσει σε συγκέντρωση του τομέα- με αποτέλεσμα να μοιραστεί η πίτα ανάμεσα σε ανεπτυγμένες βιομηχανικές ευρωπαϊκές χώρες που είχαν τη μερίδα του λέοντος στο αγελαδινό γάλα και στις μικρές χώρες και κυρίως στα Βαλκάνια, που είχαν το αιγοπρόβειο. Σήμερα η πίτα ξαναμοιράζεται αλλά ήδη η χώρα μας έχει βιώσει τη δραματική μείωση της παραγωγής του αγελαδινού γάλακτος.

Η κτηνοτροφία στηρίζει 500 χιλιάδες εργαζόμενους

Η ελληνική Κτηνοτροφία απασχολεί περίπου 500 χιλιάδες εργαζόμενους, παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα (πολλά από αυτά ΠΟΠ), στηρίζει την μεταποίηση (500 τυροκομεία), προσφέρει θέσεις εργασίας και δίνει ζωή στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της πατρίδας μας.

Δυστυχώς, η χώρα μας είναι ελλειμματική στα περισσότερα κτηνοτροφικά είδη. Εισάγουμε το 65% του αγελαδινού γάλακτος, το 85% του βόειου κρέατος, το 65% του χοιρινού κρέατος και το 25% των πουλερικών. Οι εισαγωγές αυτές ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο, με ό, τι αυτό συνεπάγεται στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις έκαναν παρεμβάσεις, με στόχο τη βελτίωση των κτηνοτροφικών μεγεθών, αλλά μέχρι σήμερα, η πολυπόθητη ανατροπή της αναλογίας Γεωργία 70%- Κτηνοτροφία 30%, δεν έχει επιτευχθεί. Παρά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, ελέω ΟΟΣΑ, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν έχει μειωθεί η ψαλίδα τιμών προς τον καταναλωτή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρεμβάσεις που έγιναν:
-Θεσμικό πλαίσιο για το γάλα όνου
-Δυνατότητα για φρέσκο γάλα μίας ημέρας
-Επιδότηση πρωτεϊνούχων ζωοτροφών
-Νόμος για τις βοσκήσιμες γαίες
-Μείωση των προστίμων για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και τώρα νέος νόμος.
-Νέος κώδικας Τροφίμων και Ποτών
-Πρόγραμμα για τον ελληνικό βούβαλο, αυτόχθονες φυλές

Τα κόκκινα δάνεια, η έλλειψη εθνικού σχεδίου γενετικής βελτίωσης, η έλλειψη τραπεζικής ρευστότητας, οι καθυστερήσεις στα προγράμματα, τα προβλήματα με τα δασαρχεία, η υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με τη δυσκολία στις αδειοδοτήσεις μονάδων, την απόδοση συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, το ενεργειακό κόστος, το κόστος ζωοτροφών, που αγγίζει το 70%, ταλαιπωρούν τους κτηνοτρόφους. Η κατάργηση των ποσοστώσεων έχει δημιουργήσει πανευρωπαϊκά προβλήματα στο χώρο του γάλακτος ενώ και ελληνική βιομηχανία επισημαίνει πως δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλα τα προϊόντα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χ. Αποστολόπουλος επισημαίνει πως η χώρα πρέπει να στραφεί στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα όπως π.χ. το στραγγιστό γιαούρτι, τη φέτα, το γίδινο γάλα. Η αλλαγή αυτή, εξηγεί, πρέπει να έχει ως βάση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και να στραφεί η χώρα μας και στη δημιουργία νέων προϊόντων. Επισημαίνει δηλαδή πως υπάρχει περιθώριο για νέα προϊόντα με βάση π.χ. το αίγιο γάλα, που η χώρα μας δεν τα έχει εκμεταλλευθεί ή λ.χ. σε τυριά ΠΟΠ, που είναι νωπά και μ΄ εξαιρετική γεύση, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν και καμπάνιες για να τα γνωρίσει και ο κόσμος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι πάνω από 50 ελληνικές εταιρίες εξάγουν φέτα στο εξωτερικό, ενώ 10 εταιρίες κάνουν σημαντικές εξαγωγές στραγγιστού γιαουρτιού.