Ταξιτζήδες σε αναμονή πελατείας στην Καστοριά
Από ανάρτηση του Vasileios Androutsos στην ομάδα Hellenic Motor History.
Αν αναρωτιέσαι πόσο παλιό είναι το επάγγελμά του, σίγουρα η απάντηση θα σε εκπλήξει. Το Λονδίνο μπορεί να θεωρηθεί η γενέτειρα των ταξί, αφού εκεί καταγράφηκε ο πρώτος τύπος τέτοιου οχήματος το 1605. Μπορεί τότε να μην υπήρχαν ούτε τα ταξί αλλά ούτε και οι ταξιτζήδες έτσι όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, υπήρχαν όμως οι άμαξες με τα άλογα που νοίκιαζαν οι ευκατάστατοι πολίτες για τη μεταφορά τους. Τότε ήταν, λοιπόν, που η ιστορία αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα ταξί ως μέσο μεταφοράς.
Το 1625 δόθηκε η δυνατότητα στα πανδοχεία να νοικιάζουν τέτοιου είδους άμαξες, ενώ το 1636 δημιουργήθηκε η πρώτη πιάτσα ταξί σε κεντρικό σημείο του Λονδίνου. Η ζήτηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, οδήγησε το Κοινοβούλιο στην απόφαση για επίσημη έκδοση διπλωμάτων οδήγησης ταξί το 1662. Αρκετά χιλιόμετρα και ακόμα περισσότερα χρόνια αργότερα, κατασκευάστηκε το πρώτο πετρελαιοκίνητο ταξί. Πρόκειται για το «Daimler Victoria» που πήρε το όνομά του από τον δημιουργό του Gottlieb Daimler και κυκλοφόρησε το 1897 στην Στουτγάρδη της Γερμανίας. Τέτοια ταξί άρχισαν να κυκλοφορούν στο Παρίσι το 1899, στο Λονδίνο το 1903 και στη Νέα Υόρκη το 1907.
Πότε ήρθαν στην Ελλάδα
Στην Αθήνα, τα πρώτα ταξί κυκλοφόρησαν το 1902. Είχαν ακτινωτές ρόδες, μασπιέδες (το τμήμα που βρίσκεται κάτω από την πόρτα του οχήματος και χρησιμοποιείται για να πατάει ο επιβάτης όταν μπαίνει ή βγαίνει από το όχημα) και στρογγυλά φανάρια. Έπαιρναν μπροστά με μανιβέλα που βρισκόταν έξω από το αμάξωμα και όταν συνέβαινε κάποια μηχανική βλάβη και σταματούσε το ταξί, έβγαινε έξω ο οδηγός του και με τη βοήθειά της το ξαναέβαζε μπροστά. Έξω επίσης, πάνω από τον τροχό, από την πλευρά του οδηγού, ήταν και το ταξίμετρο το οποίο αργότερα τοποθετήθηκε μέσα, επάνω στο ταμπλό του αυτοκινήτου. Τη δεκαετία του 1930 άρχισαν να κυκλοφορούν και ταξί χωρίς μανιβέλα.