Άλλη μια επιτυχία για τον Καστοριανό Μάρκο Σπυρόπουλο στο Gran Premio d’ Italia

Ήταν το 1995 όταν για πρώτη φορά τα σκάφη Mini 6.50 εντάχθηκαν στο αγωνιστικό ημερολόγιο της Ιταλίας. Το Classe Mini Italia μόλις είχε συσταθεί και τα πρώτα σκάφη της κλάσης που έδεσαν στα λιμάνια των ομίλων χάρισαν στιγμές υπερηφάνειας σε όλους όσους είχαν δουλέψει προς αυτόν τον στόχο. Ωστόσο, σε αυτό το αρχικό στάδιο ο ιταλικός στόλος υπήρξε μικρός και οι πόροι ελάχιστοι.

Τα πράγματα όμως άλλαξαν το 2006 όταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέχτηκε ο Gianluca Pantuso και στη θέση του Γενικού Γραμματέα ο Beppe Facco, ο ενθουσιασμός των οποίων υπήρξε η κινητήριος δύναμη το Classe Mini Italia να κερδίσει το ενδιαφέρον και σήμερα πλέον στη γείτονα χώρα να διοργανώνονται μερικοί από τους σημαντικότερους προκριματικούς αγώνες του Mini Transat.

Μεταξύ αυτών το Gran Premio d’ Italia, ένας double hand αγώνας περίπου 540 ναυτικών μιλίων που διοργανώνει το Yacht Club Italiano ύστερα από πρωτοβουλία του πρώην Προέδρου του Ομίλου Carlo Croce.

Ο στόλος ξεκινά από τη Γένοβα για να κατέβει όλη την Κορσική, συνήθως από τα δυτικά. Η διαδρομή αυτή περιλαμβάνει το πέρασμα από το Στενό του Bonifacio, που χωρίζει τη γενέτειρα του Ναπολέοντα από τη Σαρδηνία, ενώνοντας το Τυρρηνικό πέλαγος με τη δυτική Μεσόγειο. Στη συνέχεια ακολουθεί το ανέβασμα προς τη νήσο Giannutri, ένα ιδιαίτερα τεχνικό κομμάτι της διαδρομής. Τα σκάφη αφήνουν αριστερά το Giannutri για να ξεκινήσουν την επιστροφή στη Γένοβα, αφήνοντας τα νησιά του Αρχιπελάγους της Τοσκάνης δεξιά. Φέτος, το κατέβασμα της Κορσικής θα γίνει από την ανατολική πλευρά του νησιού, μία απόφαση που ανακοινώθηκε μόλις λίγη ώρα πριν την εκκίνηση.

Στον αγώνα συμμετέχουν αθλητές από 6 χώρες, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Ελλάδα και την Εσθονία, γεγονός που αποδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ιστιοπλόων για την κλάση.

Στη φετινή διοργάνωση την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Μάρκος Σπυρόπουλος ο οποίος συμμετέχει με πλήρωμα τον μόλις 19 ετών Ιταλό Giovanni Mengucc με το σκάφος ALISIA-QUANTAi. Πρώτο σκάφος και με μεγάλη διαφορά σε όλο το κατέβασμα υπήρξε το γαλλικής σημαίας Njord ενώ από πίσω ακολουθούσαν σε μία πραγματική μάχη για τη 2η θέση το σκάφος ALISIA-QUANTA της ελληνικής συμμετοχής και ο Γάλλος Kéni Piperol με το σκάφος Ti Karayb.

Τα πράγματα άλλαξαν λίγο έξω από τη νήσο Giannutri όπου συγκεντρώθηκε ο στόλος σε μεγάλο μέρος του με τους Μάρκο και Giovanni να περνούν πολλές φορές στην πρώτη θέση στην κατηγορία των πρωτοτύπων. Τελικά τερμάτισαν στην 3η θέση στην κατηγορία πρωτοτύπων

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περσινή διοργάνωση GPI Mini 6.50 είχε κερδίσει ο Μάρκος με πλήρωμα τον Ιταλό Alessandro Torresani, ο οποίος φέτος συμμετέχει και πάλι ως πλήρωμα στο σκάφος ROPEYE EST 787.