Το «Energy Observer», το πρώτο πλοίο που κινείται μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο, καταπλέει αύριο Τρίτη 19 Ιουνίου στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας σύγχρονης Οδύσσειας που πραγματοποιεί, διάρκειας 6 ετών, σε 50 χώρες, με 101 προσεγγίσεις σε λιμάνια.
Στην ουσία είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο πλοίο υδρογόνου χωρίς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και λεπτών σωματιδίων. Το πλοίο του μέλλοντος κινείται με ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από ένα μίγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ένα σύστημα παραγωγής υδρογόνου απαλλαγμένο από το διοξείδιο του άνθρακα από θαλασσινό νερό.
Μετά από έναν γύρο της Γαλλίας το 2017, το «Energy Observer» συνεχίζει το ταξίδι του στον κόσμο.
Θα βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Μαρίνα Φλοίσβου μέχρι τις 23 Ιουνίου. Είναι το 18ο λιμάνια που πιάνει.
Η αποστολή δοκιμάζει σε ακραίες συνθήκες μια καινοτόμο ενεργειακή αρχιτεκτονική βασιζόμενη σε ένα έξυπνο σύστημα παραγωγής, διαχείρισης και αποθήκευσης της ενέργειας.
Χάρη στην πολυμορφία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας -ηλιακή, αιολική και υδραυλική- και της διπλής αποθήκευσης μπαταριών και υδρογόνου που παράγεται επί του σκάφους με ηλεκτρόλυση θαλασσινού νερού, το σκάφος διαθέτει ενεργειακή αυτονομία.
Αυτό το « έξυπνο δίκτυο – smart grid » πλεούμενο, προαναγγέλλει τα ενεργειακά δίκτυα του αύριο, απαλλαγμένα από το διοξείδιο του άνθρακα, αποκεντρωμένα και ψηφιοποιημένα, έχοντας ως φιλοδοξία να καταστήσει το συγκεκριμένο σύστημα εφαρμόσιμο σε ευρεία κλίμακα.
Κατά τον ελλιμενισμό του στην Ελλάδα επί 5 ημέρες, το πλήρωμα του «Energy Observer», υπό του κυβερνήτη και ιδρυτή Victorien Erussard και του υπεύθυνου αποστολής Jérôme Delafosse, θα ενημερωθεί για τις τοπικές πρωτοβουλίες για την οικολογική μετάβαση. Θα έχει συναντήσεις με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για ένα βιώσιμο μέλλον, οι οποίες θα αποτυπωθούν σε εικόνες στο πλαίσιο της υλοποίησης της σειράς ντοκιμαντέρ « Η Οδύσσεια του Μέλλοντος – L’Odyssée pour le futur », που θα μεταδώσει το Canal+ τον Οκτώβριο 2018, καθώς και της παραγωγής διαδικτυακής σειράς γύρω από συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες λύσεις, ως απόδειξη εφαρμογής των 17 σκοπών βιώσιμης ανάπτυξης που υιοθέτησε ο ΟΗΕ το 2015.
Επιπλέον συναντήσεις με τις τοπικές αρχές, λύκεια και τοπικούς παράγοντες θα δώσουν και εκείνες τόνο στην άφιξη του σκάφους στην Μαρίνα Φλοίσβου.
Το κοινό δεν θα έχει πρόσβαση μέχρι τις 23 Ιουνίου, που θα βάλει πλώρη για την Αλβανία.