Η 20η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Από το 2001 η 20η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Αυτή την ημέρα αφιερώνουμε λίγο από το χρόνο μας για να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάστηκαν βίαια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Κάθε χρόνο, με αφορμή αυτή την ημέρα, διοργανώνονται εκστρατείες, εκδηλώσεις και δράσεις σε όλο τον κόσμο με τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και των ίδιων των προσφύγων, των ανθρωπιστικών οργανώσεων, των αρχών και άλλων φορέων.
 
Επειτα από τα πρόσφατα γεγονότα στην κεντρική Μεσόγειο με το διασωστικό πλοίο Aquarius, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν νέα έκκληση στην Ευρώπη να βάλει τους ανθρώπους σε απόλυτη προτεραιότητα και να μην παίζει πολιτικά παιχνίδια όταν διακυβεύονται οι ζωές των πιο ευάλωτων προσφύγων.
Η απόφαση των ιταλικών αρχών να κλείσουν τα λιμάνια τους στο Aquarius, το σκάφος έρευνας και διάσωσης που μετέφερε 630 διασωθέντες, έδειξε πώς είναι να θυσιάζεται η αξιοπρέπεια των ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα στον βωμό του πολιτικού κέρδους. Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ευάλωτοι άνθρωποι που πολλοί από αυτούς έχουν υποστεί κακοποίηση στη Λιβύη ως μοχλός πίεσης προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αλλαγή του συστήματος ασύλου.
«Στην Ελλάδα, την κεντρική Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο απειλούνται ανθρώπινες ζωές. Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν μέτρα επειγόντως για να προσφέρουν ασφαλείς και νόμιμους διαύλους για τους ανθρώπους που αναζητούν άσυλο, να βελτιώσουν τις πολιτικές ασύλου ώστε να μη δημιουργούν θύματα και να επανεκκινήσουν τα προγράμματα έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούμε την Ευρώπη να βάλει τις ζωές των ανθρώπων πάνω από τις πολιτικές», επισημαίνει ο κ. Ηλίας Παυλόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.