του Χρήστου Ασλανίδη
Στην Ελλάδα του 2018, στην Ελλάδα που βουλιάζει καθημερινά από προβλήματα και φλέγοντα ζητήματα, με έναν μαγικό και συνάμα μίζερο τρόπο καταφέρνει να αναδυθεί μια δήθεν χλιδή. Άνθρωποι πάσης ηλικίας και φύλου έχουν χάσει το νόημα της ζωής. Οι καιροί αλλάξανε, πλέον δεν κρίνουν κάποιον από τον χαρακτήρα του αλλά από το κοινωνικό του status.
Σαν ρομπότ και με ένα ύφος εξοχότητας, μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ξεχνά τα προβλήματά που τον ταλανίζουν και βρίσκει την “ψυχική του γαλήνη” με το να κατακρίνει γνωστούς και άγνωστους που συναντά στα social media. Με το κινητό σφιχτά μέσα στις χούφτες τους και με τα μάτια καρφωμένα στην οθόνη, κρίνουν ανθρώπους που μέχρι πρόπερσι τους αποκαλούσαν φυσιολογικούς. Σήμερα όμως όχι, ο χαρακτηρισμός “βασικός” είναι πολύ μόδα αυτήν την εποχή στο να κατονομάσεις οποιονδήποτε δεν προσπαθεί να πλασάρει ένα δήθεν χλιδάτο προφίλ στα social media.
Καλοκαίριασε και ήδη οι πρώτες αναρτήσεις με φωτογραφίες και check-in, σε κλασάτα μαγαζιά με ακριβά γούστα και πολυτέλειες, που πραγματικά ίσως και να μην είναι τόσο ακριβά όλα αυτά, κάνουν την εμφάνισή τους. Νέοι και νέες ποζάρουν προκλητικά με ποτά, ακριβά ρούχα και αξεσουάρ, μόνο και μόνο για να κερδίσουν με τα μυαλά τους την “δόξα” που μπορούν να σου προσφέρουν τα social media. Ανταγωνισμός για το ποιος θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα περισσότερα likes.
Ξενόφερτα στυλ και πεποιθήσεις έχουν αντικαταστήσει τις γνωστές και συνηθισμένες ασχολίες. Ο μιμητισμός και η υιοθέτηση λάθος προτύπων έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας γενιάς που ολοένα και χωλαίνει ως προς το αντίκτυπό της στην κοινωνία. Οι ίδιοι μας δημιουργούμε λάθος βάσεις για το μέλλον των επόμενων γενεών, με τις απερίσκεπτες πράξεις μας.
Μαζί με την έξαρση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυξήθηκε και η επιθυμία για υπεροχή και προβολή. Δεν αποκλείεται το γεγονός αυτή η φούσκα να αποτελεί κάλυμμα των ανθρώπων ώστε να ξεφύγουν από την πραγματικότητα. Ίσως να είναι μόδα και να χαθεί ξαφνικά, όπως άλλωστε και εμφανίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Πλέον αν δεν έχεις πολλούς ακόλουθους και likes στο instagram και το facebook, αποτελείς τον αποδιοπομπαίο τράγο. Εάν δεν έχεις αναρτήσεις σε καθημερινή βάση και αν δεν προβάλεις την ψεύτικη εκδοχή του εαυτού σου τότε είσαι ο διαφορετικός.
Τα παραπάνω γεγονότα έχουν φέρει στην επιφάνεια μία εγωιστική στάση των ανθρώπων. Αντί να περνούν όμορφες στιγμές με δικά τους πρόσωπα, αναλώνονται στο να πλασάρουν και να κοινοποιήσουν την προσωπική τους ζωή. Προκαλώντας εν αγνεία τους την τύχη τους, εάν αναλογιστεί κανείς τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Εν κατακλείδι, το θετικό είναι πως υπάρχει ακόμα μερίδιο του πληθυσμού που μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι ορθό και τι όχι. Ας μην επιτρέπουμε λοιπόν στους εαυτούς μας να ξεπέφτουν σε τέτοιες ενέργειες.