Από φοιτητή… προς φοιτητή ! – του Χρήστου Ασλανίδη

Ασλανίδης Χρήστος

Χρήσιμες συμβουλές για να τα βγάλεις πέρα με το φαινόμενο “ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ”.

Οι διακοπές των Χριστουγέννων τελείωσαν και τα βάσανα σου, όντας Έλληνας φοιτητής, άρχισαν. Για έναν ακόμη Γενάρη καλείσαι να εκτελέσεις τα καθήκοντα σου και να βγάλεις ασπροπρόσωπο τον εαυτό σου, στην οικογένεια σου που περιμένει το πολυπόθητο χαρτί. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Παρακάτω θα δεις κάποια βασικά βήματα για να φτάσεις πιο γρήγορα στο στόχο σου.

ΒΗΜΑ 1ο : Οργάνωσε ένα χρονοδιάγραμμα με τις ημερομηνίες και τα μαθήματα που έχεις να δώσεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να δουλέψεις με τον εαυτό σου και να δεις πόσο χρόνο έχεις να αφιερώσεις σε κάθε μάθημα. Εάν είσαι από τους φοιτητές που χρωστάνε της Μιχαλούς, από μαθήματα, πήγαινε κατευθείαν στο ΒΗΜΑ 7.

ΒΗΜΑ 2ο : Σιγουρέψου από νωρίς ότι γνωρίζεις την ύλη του μαθήματος. Εάν έχεις κενά ή δεν είσαι και πολύ σίγουρος για τον εαυτό σου, μην διστάσεις να ρωτήσεις κάποιον φίλο, γνωστό, ή γενικά όποιον δεις μπροστά σου. Δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα.

ΒΗΜΑ 3ο: Ο βασικότερος παράγοντας για την επιτυχία, είσαι εσύ ο ίδιος. Κάνε θετικές σκέψεις και προσπάθησε να πείσεις τον εαυτό σου ότι θα τα καταφέρεις. Είναι πιθανότερο να πετύχεις κάτι όταν κάνεις θετικές σκέψεις για αυτό παρά όταν σε κατακλύζει αρνητικότητα.

ΒΗΜΑ 4ο: Το διάβασμα με παρέα βοηθάει περισσότερο. Συγκεντρωθείτε με την παρέα σου και διαβάστε όλοι μαζί. Σίγουρα κάποιος άλλος θα είναι σε θέση να σου λύσει οποιαδήποτε απορία. Για να πετύχει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχετε συμφωνήσει μεταξύ σας πως ΟΝΤΩΣ θα διαβάσετε και δεν θα κάνετε οτιδήποτε άλλο. ( π.χ ακροβατικά ή τυφλόμυγα, λέω εγώ τώρα …)

ΒΗΜΑ 5ο: Μην αρκεστείς μόνο στα SOS. Μια κλασική παγίδα που θα πέσει ο μέσος φοιτητής, είναι τα θέματα SOS. Διάβασε τα πάντα που είναι μέσα στην διδακτέα ύλη του μαθήματος και μην πεις ποτέ μα ποτέ “Σιγά μην πέσει αυτό”. Με βάση τον άγραφτο κανόνα των φοιτητών, κατά 99% θα πέσει αυτό το θέμα, είναι βλέπετε και αυτός ο νόμος του Μέρφι που δυσκολεύει τα πράγματα.

ΒΗΜΑ 6ο: Ένα χαλαρό ποτάκι θα βοηθήσει την κατάσταση. Κανένας μας δεν μπορεί να διαβάζει αδιάκοπα όλη μέρα, πρέπει να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας. Άφησε για λίγο τα βιβλία σου, πάρε την παρέα σου και βγείτε στο γνωστό σας στέκι για ένα ΧΑΛΑΡΟ ποτό, αυτό θα σε κάνει να διασκεδάσεις και να ξεχαστείς για λίγο. ( Τονίζω το χαλαρό για να μην παρεξηγηθούμε, έχουν δει πολλά τα μάτια μας).

ΒΗΜΑ 7ο: Μην ξεχνάς και τους μικρούς σου φίλους. Ξέρεις πολύ καλά για ποιούς μιλάω. Ναι ναι, μιλάω για εκείνα τα μικρά χαρτάκια που θα σε βοηθήσουν να περάσεις το μάθημα ή καλύτερα θα βοηθήσουν το μυαλό σου να ολοκληρώσει επιτυχώς την εξέταση. Σε αυτό το σημείο να τονίσω πως απευθύνομαι και συμπάσχω στους φοιτητές.

ΒΗΜΑ 8ο: Στην πρώτη εκκλησία που θα δεις, μπες και άναψε ένα κεράκι. Ποτέ δεν ξέρεις μπορεί και να σε βοηθήσει.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Υ.Γ: Εάν είσαστε γονιός ή καθηγητής  (συγκεκριμένα δικός μου), μην τα λάβετε όλα της μετρητής. Οποιεσδήποτε καταστάσεις και γεγονότα, δεν αποτελούν κομμάτι της πραγματικότητας!