του Χρήστου Ασλανίδη
Στα μέσα του καλοκαιριού και όλοι αναμένουν εκείνες τις λίγες ημέρες άδειας, που θα καταφέρουν να αποδράσουν λίγο από την καθημερινή τους ρουτίνα.
Γεμάτοι χαρά και έχοντας κάποια χρήματα στην άκρη, αναζητούν καταλύματα, διαφόρων ποικιλιών, για να περάσουν τις διακοπές τους. Μεγάλα δωμάτια, ακριβά, δίκλινα, οικονομικά, σε ξενοδοχεία, κοντά στην θάλασσα, με μπαλκόνι αλλά και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους, είναι τα αποτελέσματα στις ηλεκτρονικές αναζητήσεις των ενδιαφερόμενων.
Τα τελευταία χρόνια, βάση των στατιστικών, ολοένα και περισσότερα άτομα επιλέγουν να αναζητήσουν δωμάτια για τις διακοπές τους σε διάφορες ιστοσελίδες. Η έλλειψη χρημάτων και χρόνου, για αρκετούς, είναι οι βασικοί λόγοι που επιλέγουν τις ηλεκτρονικές κρατήσεις. Οι ιστοσελίδες παρέχουν πληθώρα δωματίων και εύρος τιμών, συγκεντρωμένα όλα μαζί. Μην ξεχνάμε όμως πως το διαδίκτυο “εγκυμονεί κινδύνους”. Δεν είναι λίγες οι φορές που άλλο πήρες και άλλο τελικά σου δώσανε.
Έμπειροι φωτογράφοι αλλά και επαγγελματίες μάνατζερ προώθησης κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους, προκειμένου να καταφέρουν να προσελκύσουν δυνητικούς πελάτες. Δωμάτια βγαλμένα από τα πιο ωραία σου όνειρα, φωτεινά, με ωραία έπιπλα, μεγάλα και καθαρά, δεσπόζουν στις φωτογραφικές γκαλερί των τουριστικών ιστοσελίδων.
Χωρίς δεύτερη σκέψη, και αφού σου το επιτρέπει και η τιμή, κλείνεις το δωμάτιο των ονείρων σου, για εκείνα τα τέσσερα βράδια ξεκούρασης. Περνάει ο καιρός και φτάνει η ώρα να που βρίσκεσαι στο εκάστοτε κατάλυμα και αντικρίζεις το δωμάτιο σου. Το υπέρδιπλο στρώμα, η απέραντη θέα, το τέλειο μπάνιο, το μίνιμαλ στιλ του δωματίου, καταρρέουν στην όψη ενός απλού έως άθλιου δωματίου .
Όχι υπέρδιπλο κρεβάτι δεν υπάρχει, αλλά και τα σεντόνια έχουν επάνω λεκέδες, το μίνιμαλ στιλ που σου παρουσίαζε η φωτογραφία τελικά αποδείχτηκε απλά ένας άδειος χώρος. Ίχνος θέας από το μπαλκόνι σου και ο υπεύθυνος να σου αναφέρει πως αυτές οι παροχές (τα αυτονόητα πλέον έγιναν παροχές) αφορούν τα ακριβότερα δωμάτια, έρχονται για να ολοκληρώσουν το σκηνικό της φρίκης.
Σαφώς και θα αντιδράσεις… αλλά μάταιος κόπος. Τι να κάνεις; Σου περνάει από το μυαλό η ιδέα του να φύγεις, αλλά το ενδεχόμενο πως δεν θα μπορέσεις να βρεις κάποιο άλλο κατάλυμα ή ακόμα χειρότερα εάν έχεις δώσει μια βαρβάτη προκαταβολή του ποσού σε κρατάν εκεί. Άλλη λογική-άλογη σκέψη, είναι ο καβγάς. Γιατί όμως να χαλαστείς; Μ’αυτά και μ’αυτά τελικά δεν κάνεις τίποτα και απλά προσπαθείς να περνάς όσον το δυνατόν λιγότερες ώρες στο δωμάτιό σου.
Πέραν αυτών όμως, το χειρότερο που ίσως μπορεί να συμβεί σε κάποιον, είναι η ψευδής αναγραφόμενη απόσταση του καταλύματος από κάποια κεντρικά και χρήσιμα σημεία. Δεν μπορεί, έστω μια φορά στην ζωή σου και εσύ θα έχεις πληρώσει με ιδρώτα αυτά τα 300μ., που εν τέλει ήταν τουλάχιστον χιλιόμετρο.
Έχετε πάντοτε τον νου σας, να κάνετε καλή έρευνα προτού προβείτε σε κάποια κράτηση. Μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με τον υπεύθυνο του καταλύματος, για επίλυση αποριών και για σχετικές διευκρινίσεις. Μην ξεχνάτε σε κάθε περίπτωση να κάνετε τις δικές σας κριτικές στις υπάρχουσες πλατφόρμες και πάντα να επιλέγετε έμπιστες ιστοσελίδες.
Το Υπουργείο Τουρισμού, έχει δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία μπορεί κανείς να κάνει παράπονα/καταγγελία σχετικά με τουριστικές υπηρεσίες.
Οι τουρίστες έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με αυτά: Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις κατά τη διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια