Ένας φοιτητής στην Καστόρια, μας λέει 5 λόγους για να επισκεφτεί κάποιος την πόλη μας.

 

Του Χρήστοu Ασλανίδη

Δεν είναι άδικο που την αποκαλούν την ¨Αρχόντισσα¨ της Μακεδονίας.

Η Καστοριά που βρίσκεται στο   δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας και σε υψόμετρο 703μ. μαγεύει με την επιβλητική και ανυπέρβλητη, τόσο φυσική ομορφιά της, όσο και με τα πλακόστρωτα στενά που οδηγούν τον επισκέπτη σε μία άλλη ¨αλλοτινή¨ εποχή. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών, σε όλο το εύρος των απαιτήσεων τους. Λάτρεις της φύσης, οικογένειες, παρέες, ζευγάρια ακόμη και οι parties animals, είναι τακτικοί επισκέπτες της Καστοριάς.

Πέντε «από» τους λόγους που πρέπει να επισκεφτείτε την Καστοριά…:

1) Βαρκάδα στην λίμνη
Περιμετρικά της Καστοριάς δεσπόζει η λίμνη Ορεστιάδα, το κυριότερο φυσικό της αξιοθέατο. Εάν την επισκεφτείτε αξίζει να πραγματοποιήσετε μια βαρκάδα στα ήρεμα νερά της. Η μοναδική θέα που θα σας προσφέρει και οι στιγμές χαλάρωσης, είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με το μικρό κόστος της.

2) Εξόρμηση στον Άγιο Αθανάσιο
Στην βόρεια παραλία της πόλης και ψηλά στο βουνό θα διακρίνεται τον Άγιο Αθανάσιο. Μία βόλτα με το αυτοκίνητο ή και με τα πόδια για τους πιο τολμηρούς λάτρεις της πεζοπορίας, θα σας καταπλήξει. Η θέα… μοναδική. Μπροστά σας θα δείτε ολόκληρη την πόλη σε ακτίνα 360 μοιρών. Μπορείτε να συνδυάσετε αυτήν την βόλτα με ένα καφέ στο αναψυκτήριο.

3) Βόλτα στην γυρολιμνιά
Η Καστοριά σας δίνει την δυνατότητα να κάνετε τον γύρο της πόλης, περιμετρικά της λίμνης, χαρίζοντας σας εικόνες μοναδικές. Μια βόλτα με τα πόδια διαρκεί περίπου 1 ώρα. Σε περίπτωση που κουραστείτε, μια στάση στην Μονή της Παναγιάς της Μαυριώτισσας είναι ότι πρέπει για να συνεχίσετε άνετα την βόλτα σας. Το θρόισμα των φύλλων από τα πλατάνια και ο ήχος των νερών της λίμνης θα σας χαλαρώσουν.

4) River Party
Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στο Νεστόριο, κάθε χρόνο εδώ και 40 χρόνια διεξάγεται το River party. Mία πενταήμερη εκδήλωση μουσικής και ελεύθερης κατασκήνωσης που αποτελεί πόλο έλξης για όλη την Ελλάδα. Camping δίπλα στο ποτάμι, μουσική, παρέα, μπύρες και κέφι ο τέλειος συνδυασμός για να περάσεις ένα πενταήμερο στα μέσα του Αυγούστου.

5) Ραγκουτσάρια
Ένα παραδοσιακό δρώμενο πολλών χρόνων, αναβιώνει κάθε χρόνο στην Καστοριά για τρείς ημέρες. Στις 6 – 7 – 8 Ιανουαρίου γεμίζει η πόλη καρναβαλιστές πάσης ηλικίας και καταγωγής. Παρέες παρέες, τα ονομαζόμενα μπουλούκια διασκεδάζουν στους δρόμους της πόλης υπό την μουσική των Χάλκινων οργάνων. Το εορταστικό κλίμα ολοκληρώνεται την τρίτη μέρα με την καθιερωμένη καρναβαλική παρέλαση και γλέντι μέxρι το βράδυ στην πλατεία του Ντολτσό.