Το πρώτο υπερελαφρό υδροπλάνο “προσλιμνώθηκε” στη λίμνη Ιωαννίνων

Το πρώτο υπερελαφρό διθέσιο ιδιωτικό υδροπλάνο προσλιμνώθηκε στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, σε μια προσπάθεια να καταστεί δημοφιλής η χρήση του συγκεκριμένου εναέριου μέσου, όχι μόνο σε οργανωμένη βάση μέσω μιας εταιρίας, αλλά σε επίπεδο ιδιωτών και μάλιστα με ελάχιστες απαιτήσεις σε υποδομές. Το αεροσκάφος που προσγειώθηκε και έκανε με εντυπωσιακό τρόπο αισθητή την παρουσία του στην πόλη της Ηπείρου, εκτέλεσε την πτήση μετά από πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων και της “Hellenic Seaplane Association”, που εκπροσωπεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό και έχει συσταθεί για να προωθήσει τη χρησιμότητα των υδροπλάνων.

“Το Σαββατοκύριακο έγινε ένα δοκιμαστικό ταξίδι, μια πετυχημένη δοκιμαστική πτήση από τη βάση μας μέχρι τη λίμνη Παμβώτιδα και το τοπικό υδατοδρόμιο, σε συνέχεια της προσπάθειας που είχε γίνει από ειδική αεροπορική εταιρία υδροπλάνων πριν από μερικά χρόνια, όταν και πετούσαν υδροπλάνα προς προορισμούς όπως οι Παξοί και τα Ιωάννινα. Σήμερα κάνουμε αυτή την προσπάθεια και μετά τις αλλαγές που έγιναν στη νομοθεσία που αφορά την κατασκευή και λειτουργία θαλασσοδρόμιων” εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9FM”, ο Κώστας Ρωσίδης, που ήταν και ο πιλότος του αεροσκάφους που έφτασε από την Πάχη Μεγάρων μέχρι τη λίμνη Παμβώτιδα.

Ο πιλότος του υδροπλάνου που προσγειώθηκε στο ειδυλλιακό σκηνικό της λίμνης της πόλης των Ιωαννίνων περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο τα υδροπλάνα, μέσα από την πρωτοβουλία που τα έφερε ξανά στο προσκήνιο, μπορούν να ταιριάξουν απόλυτα στη γεωμορφολογία της Ελλάδας. “Η Ελληνική Λέσχη Υδροπλάνων είναι ένας ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός φορέας που δραστηριοποιείται από το 2007 με έναν και μοναδικό σκοπό, να αναβιώσει η χρήση υδροπλάνου στην Ελλάδα”, εξήγησε ο κ.Ρωσίδης και αφηγήθηκε πως στη χώρα μας όχι μόνο υπάρχει προϊστορία στη χρήση υδροπλάνων αλλά πρόκειται για ένα μέσο που ήταν ευρύτατα διαδεδομένο. “Πριν από την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου λόγω της έλλειψης αεροδρομίων τα υδροπλάνα χρησιμοποιούνταν κατά κόρον και ειδικά από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 μέχρι και τη δεκαετία του ’40 ερχόντουσαν πολύ μεγάλα υδροπλάνα στην Ελλάδα τα οποία περνούσαν και από την Ελλάδα” εξηγεί.

“Τότε τα υδροπλάνα που έρχονταν στη χώρα έφταναν σε προορισμούς όπως η Κέρκυρα, η Αθήνα, το Καστελόριζο και στη συνέχεια κατευθύνονταν ακόμη πιο νότια, μέχρι και στην περιοχή του Νείλου ή και προορισμούς στην Αφρική σε μεγάλα ταξίδια” περιγράφει Έλληνας πιλότος, ενώ τονίζει πως τα υδροπλάνα έχουν πλείστες χρήσεις και είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη, συμβατή με το ανάγλυφο της Ελλάδας λύση.

Με την άφιξη και την πετυχημένη παρουσία του πρώτου αυτού υπερελαφρού διθέσιου ιδιωτικού υδροπλάνο στο πάρκο του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων στη λίμνη Παμβώτιδα ανοίγει και ο δρόμος, ώστε τέτοια αεροσκάφη να δύνανται πέρα από πτήσεις αναψυχής να εκτελέσουν διάφορα άλλα είδη πτήσεων. Η Hellenic Seaplane Association αναφέρει πως πέρα από τις Τακτικές Επιβατικές πτήσεις, άλλες έκτακτες (Charter), περιηγητικές (Sightseeing), φορτίου (μεταφερόμενα φορτία όπως φάρμακα, τρόφιμα, τύπο, δέματα, κλπ αλλά και νοσοκομειακές, έρευνας και διάσωσης), μπορούν να εκτελεστούν στη χώρα, ενώ “κοστολογικά είναι ένα μέσο πιο φτηνό από το ελικόπτερο”. Το υδροπλάνο έχει δε ως επιπλέον θετικό χαρακτηριστικό το ότι είναι ευέλικτο και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο, ενώ μπορεί να συνυπάρχει αρμονικά με πλοία, ιδιωτικά σκάφη, αλιευτικά κ.ο.κ.

“Στην Ελλάδα έχουμε και μια ιδιαίτερη πρωτιά, αφού πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους ο Έλληνας αεροπόρος Δημήτρης Καμπέρος μετέτρεψε το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο σε υδροπλάνο το 1912, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στη διαδρομή Ύδρα-Φάληρο” εξιστορεί ο κ.Ρωσίδης, που προσθέτει πως μια ακόμη ελληνική πρωτιά ήταν “η πρώτη χρήση υδροπλάνων σε αποστολή βομβαρδισμού”. Αυτή έλαβε χώρα στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, όταν και πάλι ο αεροπόρος Δημήτρης Καμπέρος εκτελούσε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τον εχθρό, ρίχνοντας αρχικά χειροβομβίδες και αργότερα βόμβες χειρός τις οποίες σκέφτηκε και κατασκεύασε ο ίδιος, μετατρέποντας έτσι άτυπα το αεροσκάφος του σε “βομβαρδιστικό”.

Μετά και την επιτυχημένη πρώτη δοκιμή, η Hellenic Seaplane Association εκτιμά πως η προσπάθεια δεν πρέπει να περιοριστεί στην άφιξη του πρώτου υπερελαφρού διθέσιου ιδιωτικού υδροπλάνου στη λίμνη Παμβώτιδας. “Η Ελλάδα είναι ιδεώδης χώρα για τη χρήση του υδροπλάνου, καθώς ακόμη και σήμερα που ζούμε στον 21ο αιώνα έχουμε πολλά μέρη που μπορούν να ενωθούν, έχουμε τεράστιες υδάτινες εκτάσεις λίμνες και ποτάμια πέρα από τη θάλασσα, οι οποίες γιατί όχι μπορούν να ενωθούν και με το υδροπλάνο” τονίζει ο κ.Ρωσίδης που εστιάζει και σε προοπτικές όπως πτήσεις προς εγχώριους αλλά και εξωχώριους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ιταλία, η Κροατία, οι Δαλματικές Ακτές, η Βουλγαρία μεταξύ άλλων. “Με αεροσκάφη τέτοια μπορείς να πας παντού” καταλήγει.

ΑΠΕ, Σωτήρης Κυριακίδης