Ρύθμιση οφειλών έως 250.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ και την εφορία μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ακόμη κι αν αυτές δημιουργήθηκαν εντός του 2017, προβλέπουν δύο υπουργικές αποφάσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες σε ΦΕΚ, σε εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Στην πράξη, πρόκειται για αποφάσεις που τροποποιούν τις προηγούμενες, καθώς στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών συμφωνήθηκε να τροποποιηθεί το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού ώστε να μπορούν να ενταχθούν και οφειλές στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στο Δημόσιο, οι οποίες θα ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ, αλλά και οφειλές που είναι γεννημένες έως και τις 31-12-2017. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλών 125.000 ευρώ προς το ΚΕΑΟ, και άλλων 125.000 ευρώ προς την εφορία.
Μάλιστα, οι αποφάσεις δίνουν το δικαίωμα ένταξης, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και για οφειλέτες με συνολικές οφειλές άνω των 125.000 ευρώ ανά φορέα (Ταμείο ή εφορία). Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, ΚΕΑΟ ή Δημόσιο προτείνει λύσεις μόνον εφόσον προσκομίζεται από τον οφειλέτη αξιολόγηση βιωσιμότητας και σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα. Ο εμπειρογνώμων μπορεί να είναι είτε φυσικό πρόσωπο που είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τουλάχιστον 5 χρόνια και διαθέτει άδεια ασκήσεως οικονομολογικού επαγγέλματος ή άδεια λογιστή φοροτεχνικού τάξης Α΄, είτε νομικό πρόσωπο, εφόσον η ως άνω αξιολόγηση και το σχέδιο υπογράφονται από φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τα ως άνω προσόντα. Το κόστος της αξιολόγησης θα βαρύνει τον οφειλέτη.
Για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του οφειλέτη προαφαιρείται από το χρέος το 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης πρέπει να είναι σύμφωνο με τα όσα ορίζονται για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς και να μη φέρει το ΚΕΑΟ ή το Δημόσιο σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρισκόταν σε περίπτωση ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, στο πλαίσιο διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης.
Οι λύσεις αυτές όμως δεν μπορούν να περιλαμβάνουν διαγραφή βασικής οφειλής η οποία υπερβαίνει το 50% αυτής.
Προσοχή όμως: Δεν προτείνονται λύσεις ρύθμισης εφόσον (α) η προς ρύθμιση συνολική οφειλή προς αυτό υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ και η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη υπερβαίνει το 20πλάσιο αυτής, (β) η προς ρύθμιση συνολική οφειλή προς αυτό υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ και η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του υπερβαίνει το 15πλάσιο αυτής.
kathimerini.gr