Η διατροφική κραιπάλη των γιορτών πέρασε και πλέον είναι ώρα να τιθασεύσετε λίγο τον εαυτό σας και τη διατροφή σας, προκειμένου να ξεπεράσετε την κόπωση, το φούσκωμα και τη δυσφορίαπου σας έχει δημιουργήσει η υπερφαγία και να ξαναβρείτε τη χαμένη σας ενέργεια που κάπου ανάμεσα στη μαγειρίτσα και τη σούβλα σας ξέφυγε.
Μπαίνουμε, λοιπόν, ξανά στην καθημερινή μας ρουτίνα, κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις και σηκωνόμαστε στα πόδια μας πιο δυνατοί από ποτέ.
Συμβουλή 1: Μειώνετε τις κραιπάλες
Είναι ευνόητο ότι η ισορροπία δεν μπορεί να έρθει χωρίς αλλαγή. Δεν συνεχίζουμε, λοιπόν, να γεμίζουμε το πιάτο μας με τα αποφάγια των γιορτών, ούτε το ποτήρι μας με αλκοόλ. Μοιράστε ό,τι περίσσεψε για να μην μπαίνετε σε πειρασμό, ταΐστε το στα αδέσποτα και αφήστε τον εαυτό σας να αποτοξινωθεί από τις τοξίνες των κρεάτων και των ζωικών τροφίμων. Απομακρύνετε το αλκοόλ, το οποίο εκτός από το ότι μας φορτώνει θερμίδες μας αφυδατώνει, και όλα τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό που αναζητάτε τώρα είναι ένα πιο φυσικό μοντέλο διατροφής.
Συμβουλή 2: Τρώτε ισορροπημένα
Κάθε γεύμα σας πρέπει να έχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες, πρωτεΐνη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Χρειάζεστε πρωτεΐνη που μπορείτε να λάβετε από κινόα, όσπρια, ξηρούς καρπούς και υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (όσπρια, φρούτα, καστανό ρύζι) που μπορούν να συμβάλλουν στην ενέργειά σας και στον κορεσμό, ώστε να αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Μειώστε τις μερίδες που καταναλώνατε, γεμίστε το μισό σας πιάτο με σαλάτα και αποφύγετε κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Μην αποφύγετε, όμως, όλα τα λιπαρά: τα καλά λιπαρά από αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφορά σας και να σας παράσχουν «καύσιμο» και καλύτερη απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών.
Συμβουλή 3: Βάλτε στη διατροφή σας τροφές που σας προσφέρουν ενέργεια
Υπάρχουν τροφές που συμβάλλουν στα επίπεδα ενέργειάς μας, να ρυθμίσουν τη γλυκόζη στο αίμα και να συμβάλλουν στην παραγωγή ορμονών και χημικών που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά. Μερικές τέτοιες τροφές είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εσπεριδοειδή με τη βιταμίνη C που τονώνουν το ανοσοποιητικό, η καφεΐνη του τσαγιού που είναι και αντιοξειδωτικό, το κεφίρ που είναι πηγή προβιοτικών, το τζίντζερ, τα όσπρια.
Συμβουλή 4: Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα
Μετά τα τεράστια γεύματα του Πάσχα και το συνεχές ανθυγιεινό τσιμπολόγημα κοκορετσιού, ήρθε η ώρα να επιστρέψετε στην κανονικότητα, τρώγοντας τακτικά γεύματα, τα τρία κύρια της ημέρας και δύο υγιεινά σνακ ενδιάμεσα. Μην πέσετε στην πολύ συνηθισμένη παγίδα του να τρώτε μια φορά την ημέρα, προκειμένου να αντισταθμίσετε την κραιπάλη των προηγούμενων ημερών. Αυτό που χρειάζεστε είναι μικρά και συχνά γεύματα, έτσι ώστε να μην αισθάνεστε πείνα και να κρατήσετε τα επίπεδα του σακχάρου σας σταθερά, έτσι ώστε να μην έχετε λιγούρες για γλυκά. Αυτό, επίσης, σας παρέχει την κατάλληλη ενέργεια για γυμναστική, αν ασκείστε, παρέχοντάς σας «καύσιμο». Οποιαδήποτε μείωση στο φαγητό, πρέπει να γίνεται στις μερίδες, όχι στον αριθμό των γευμάτων και σε καμία περίπτωση μην πέσετε θύματα κάποιας δίαιτας εξπρές, που θα σας αποδυναμώσει, θα κάνει κακό στον μεταβολισμό σας και δεν θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας.
Συμβουλή 5: Ενυδατωθείτε
Η κατανάλωση αλκοόλ των περασμένων ημερών, η βαριά διατροφή, το αλάτι κ.ο.κ. κάνουν τον οργανισμό να αναζητά ενυδάτωση. Απομακρυνθείτε από το αλκοόλ που καταναλώσατε αφειδώς το Πάσχα και βάλτε στην καθημερινότητά σας 8-10 ποτήρια νερό, πράσινο τσάι και φροντίστε να τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά που έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και παίζουν ρόλο στην ενυδάτωση. Οι σούπες, τα smoothies, το γάλα, οι χυμοί παίζουν επίσης το ρόλο τους και αντί για αναψυκτικά, δοκιμάστε ανθρακούχο μεταλλικό νερό, που μπορείτε να του προσθέσετε λίγο φυσικό χυμό.
Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα