5 τρόποι για να ακονίσει το παιδί το μυαλό του στις καλοκαιρινές διακοπές!

Όταν κλείνουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές, γίνεται πάρτι στις καρδιές των παιδιών. Όχι άλλο διάβασμα, περισσότερος χρόνος για παιχνίδια, βόλτες με τα ποδήλατα και καθόλου πρωινό ξύπνημα. Τα παιδιά ζουν αυτό που ονειρεύονται όλη τη σχολική χρονιά. Διάλειμμα με διάρκεια… 3 μηνών!

Και όντως είναι κάτι που χρειάζονται! Οι σχολικές απαιτήσεις είναι μεγάλες και ο όγκος διαβάσματος για το σπίτι ακόμα μεγαλύτερος. Καλοκαίρι, σημαίνει ξεκούραση και ξενοιασιά τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Μήπως όμως στο διάστημα, των 3 μηνών το μυαλό των παιδιών… παραξεκουράζεται; Θα έχετε παρατηρήσει, ειδικά όλες εσείς οι μαμάδες μαθητών δημοτικού και γυμνασίου, πως κάθε Σεπτέμβρη τα παιδιά δυσκολεύονται να μπουν στους ρυθμούς του σχολείου, όχι επειδή δεν μπορούν να βγάλουν τις βουτιές από το μυαλό τους αλλά, επειδή η σκέψη τους έχει απορρυθμιστεί.

Όταν το σχολείο κάνει διακοπές, δεν πρέπει να κάνει και το μυαλό των παιδιών! Η καλλιέργεια και η οξύνοια δεν χρειάζεται να «τεμπελιάζουν» επειδή το καλοκαίρι διαρκεί 3 μήνες. Υπάρχουν τρόποι να κρατήσετε το παιδί σε πνευματική εγρήγορση και να το βοηθήσετε να ακονίσει το μυαλό του, χωρίς να χρησιμοποιήσετε πρακτικές του σχολείου όπως η μελέτη. Δώστε του το έναυσμα, να συνεχίσει να μαθαίνει με πιο… διασκεδαστικές μεθόδους.

1. Επιτραπέζια

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιτραπέζιων στην αγορά τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους. Πολλές φορές, αποφεύγουμε να παίξουμε ένα παιχνίδι πιο «απαιτητικό» με τα παιδιά, φοβούμενοι ότι θα τα κουράσουμε και κακά τα ψέματα, ότι θα κουραστούμε και εμείς προσπαθώντας να εξηγήσουμε κανόνες, ή να τα πείσουμε να τους ακολουθήσουν. Αν θεωρείτε ότι κάποια παιχνίδια είναι αρκετά δύσκολα για τα παιδιά σας, μην φοβηθείτε να αλλάξετε τους κανόνες προς όφελός σας. Δύο αγαπημένα μας επιτραπέζια είναι:

Scrabble Junior : Επιτραπέζια όπως το συγκεκριμένο – που πλέον υπάρχει και σε παιδική έκδοση- είναι από τα «έξυπνα» παιχνίδια που καλλιεργούν τη σκέψη. Μπορεί να μάθει ευχάριστα νέες λέξεις, να κάνει επανάληψη παλιές και να γνωρίσει τη σημασία και την ορθογραφία τους.

-Dixit: Το συγκεκριμένο παιχνίδι ενδείκνυται για παιδιά άνω των 8 και είναι ό,τι πρέπει για την ανάπτυξη της φαντασίας, της κριτικής ικανότητας και της βελτίωσης του προφορικού λόγου. Μέσω των ιστοριών που θα κληθεί να διηγηθεί, η σκέψη του θα έχει ροή και ο λόγος του επιχειρήματα.

2. Οργάνωση ενός ταξιδιού

Ενόψει κάποιου καλοκαιρινού ταξιδιού, αναθέστε στο παιδί  να αναλάβει -υπό την καθοδήγησή σας- την οργάνωσή του. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι δύσκολο ή πρακτικό όπως να κλείσει εισιτήρια, αντίθετα δοκιμάστε μια πιο δημιουργική προσέγγιση. Ζητήστε του να φτιάξει ένα λεύκωμα στο οποίο θα έχει βρει πληροφορίες για το μέρος που θα επισκεφτείτε, βοηθώντας το να φτιάξει ένα πρόγραμμα για τις μέρες που θα περάσετε εκεί. Ενθαρρύνετε το, να σας παρουσιάσει τα ευρήματά του και να συζητήσετε γι’ αυτά.Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο συμμετέχει σε μια διαδικασία που απαιτεί υπευθυνότητα αλλά μαθαίνει να οργανώνεται καλύτερα.

3. Μini προετοιμασία επόμενης σχολικής χρονιάς

Ακούγεται σαν αγγαρεία, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ενημερωθείτε για το τι πρόκειται να διδαχθεί το παιδί την επόμενη σχολική χρονιά σε μαθήματα όπως η ιστορία. Αν για παράδειγμα πρόκειται να διδαχθεί μυθολογία ή την επανάσταση του 1821, ξεκινήστε συζητήσεις που να αφορούν το συγκεκριμένο θέμα, μοιραστείτε τις γνώσεις σας και πείτε του σαν «ιστοριούλα» τα γεγονότα. Με αυτόν τον τρόπο, στην επόμενη τάξη το παιδί θα έχει μια ιδέα για το τι πρόκειται να μάθει και θα είναι καλύτερα προετοιμασμένο.

4. Γρίφοι και πάζλ που ακονίζουν το μυαλό

Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να αγαπήσει τη λογική και τα μαθηματικά γνωρίζοντας νέες μαθηματικές πρακτικές μέσω διάφορων παιχνιδιών και σπαζοκεφαλιών:

-Tangram: Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για πάζλ που αποτελείται από 7 επίπεδα σχήματα τα οποία ενώνονται για να σχηματίσουν σχήματα. Η ουσία του παιχνιδιού είναι να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο σχήμα, χρησιμοποιώντας και τα 7 κομμάτια χωρίς το ένα να καλύπτει το άλλο.

-Sudoku (για παιδιά Δημοτικού): Ίσως, το καλύτερο πάζλ λογικής! Το sudoku  ακονίζει το μυαλό και βελτιώνει την παρατηρητικότητα. Είναι εθιστικό και σίγουρα θα ξετρελάνει το παιδί καθώς  βρίσκεται και σε μορφή βιντεοπαιχνιδιού.

5. Πειράματα στο σπίτι

Προσπαθήστε να φέρετε σε επαφή το παιδί με τον κόσμο της φυσικής. Στο διαδίκτυο, υπάρχει ένα πλήθος πειραμάτων που μπορούν να γίνουν στο σπίτι, χρησιμοποιώντας υλικά που ήδη έχετε χωρίς να χρειάζεται να αγοράσετε κάτι. Είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα  που έχει να διδάξει πολλά στο παιδί και γιατί όχι και σε σας.  

Ένα πείραμα που σίγουρα  θα λατρέψουν τα παιδιά είναι το αυγό που «χοροπηδάει». Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα αυγό, ένα βάζο και λευκό ξύδι. Τοποθετείτε το αυγό μέσα στο βάζο και στη συνέχεια προσθέτετε μέχρι τα μισά του ποτηριού λευκό ξύδι. Αφού το αφήσετε γύρω στα 30 λεπτά, το καθαρίζετε αφαιρώντας το τσόφλι και … το «χοροπηδηχτό» αυγό είναι έτοιμο.

mama365.gr