Καστοριά: Χωρίς προβλήματα η πρώτη μέρα του μειωμένου ΦΠΑ

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε Καστοριά και Κοζάνη

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε αρκετά προϊόντα και υπηρεσίες από το 24% στο 13% στην ΠΕ Κοζάνης. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Νίκος Σαρρής «δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα από τους επαγγελματίες από την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου» ενώ εκφράζει την αισιοδοξία του ότι το συγκεκριμένο μέτρο «θα προσφέρει μεγάλη οικονομική ανάσα στα νοικοκυριά και στους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα».

Συμπληρώνει ακόμη ότι θα βοηθήσει αρκετά τις επιχειρήσεις εστίασης που στην ΠΕ Κοζάνης έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι τα μέτρα που τονώνουν την επιχειρηματικότητα και την ζήτηση στην αγορά, έχουν την στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου. Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία του κλάδου των καταστημάτων καφέ να υπάρξει επέκταση της ρύθμισης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και στα ροφήματα.

Στα οφέλη που θα έχουν τα νοικοκυριά της Κοζάνης από την μείωση του ΦΠΑ στην Τηλεθέρμανση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κοζάνης Αχιλλέας Δημητριάδης. Από το 13% που είναι σήμερα ο ΦΠΑ στην τιμή της Τ/Θ, θα κατεβεί στο 6% και ένα μεσαίο νοικοκυριό που πληρώνει 1.000 ευρώ στο οκτάμηνο χρήσης της θέρμανσης θα εξοικονομήσει 65 ευρώ μόνο από τη μείωση του ΦΠΑ. Ο κ. Δημητριάδης εξηγείς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι καταναλωτές της Κοζάνης «θα πληρώσουν με μειωμένο ΦΠΑ την θέρμανση που κατανάλωσαν το προηγούμενο δίμηνο και θα τη δουν να αποτυπώνεται στους λογαριασμούς του Ιουνίου 2019».

«Το μέτρο είναι θετικό όμως πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα καταστήματα εστίασης και να συμπεριλάβει και τα ροφήματα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των καταστημάτων καφέ εστίασης ΠΕ Καστοριάς Άγγελος Γεωργιάδης. «Την περιμέναμε με αγωνία αυτή τη ρύθμιση και θα είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι εάν στο επόμενο χρονικό διάστημα το μέτρο επεκταθεί και σε αλλά προϊόντα του κλάδου μας», καταλήγει.

«Θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερος χρόνος στους επαγγελματίες προκειμένου να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταβολές στην μηχανοργάνωση των καταστημάτων τους για την εφαρμογή του μέτρου» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Σάκης Δραγατσίκας. Χαρακτηρίζει το μέτρο θετικό, αλλά προσθέτει ότι δεν θα έπρεπε να συνδέεται με τις εκλογές.

πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ