Τα λουλούδια μπαίνουν στο πιάτο

Μπείτε στο πνεύμα της Άνοιξης και του καλοκαιριού και βάλτε λουλούδια στο φαγητό σας, ακολουθώντας μια πρακτική που υπάρχει από τα χρόνια του… Ιούλιου Καίσαρα. Προσθέστε τα στη σαλάτα σας, στο κοκτέιλ, στα παγάκια, στο κέικ σας κι αφήστε τα να δώσουν χρώμα και ανοιξιάτικη διάθεση στα πιάτα σας.

Καλέντουλα
Είναι γνωστή ως το… «σαφράν του φτωχού», καθώς έχει πράγματι τη γεύση του κρόκου Κοζάνης όταν σωτάρεται σε ελαιόλαδο και απελευθερώνει τη γεύση της. Όταν δεν μαγειρεύεται, τα πέταλά της έχουν μια πιο διακριτική πικάντικη γεύση και μπορείτε να την προσθέσετε μαζί με άλλα μπαχαρικά στα αυγά σας, δίνοντάς τους βάθος στη γεύση. Μπορείτε, επίσης να χαρίσετε το άρωμά της στο λάδι σας, τοποθετώντας πέταλα καλέντουλας σε ελαιόλαδο σε ένα γυάλινο δοχείο και κλείνοντάς το για περίπου 4-6 εβδομάδες, αφού το ανακινήσετε. Έπειτα μπορείτε να σουρώσετε το λάδι σας και να το απολαύσετε αρωματισμένο.

Κολοκυθοανθοί
Τα λαμπερά κίτρινα άνθη του κολοκυθιού έχουν μια πολύ ντελικάτη και ελαφρώς γλυκιά γεύσηπου σίγουρα θα δώσουν έξτρα γεύση και ομορφιά στα πιάτα σας. Απολαύστε τα με τον κλασικό τρόπο, γεμιστά με βότανα και κατσικίσιο τυρί, προσθέστε τα στην πίτσα ή στη σάλτσα πέστο σας και δείτε πώς μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ιβίσκος
Όξινος και γλυκός ταυτόχρονα ο ιβίσκος είναι ιδανικός για τσάι και κοκτέιλ, με τα πέταλά του να έχουν γεύση που θυμίζει κράνμπερι. Σύμφωνα με μελέτες και την American Heart Association, μάλιστα, το τσάι ιβίσκου μπορεί να ρίξει την πίεση μέσα σε 6 εβδομάδες, αν καταναλώνεται 3 φορές την ημέρα, ενώ μπορεί να περιορίσει και την χοληστερόλη, ευεργετώντας την υγεία της καρδιάς.

Λεβάντα
Η πανέμορφη λεβάντα είναι γλυκιά και αρωματική και ταιριάζει ιδανικά αν πασπαλιστεί σε σαμπάνια, κοκτέιλ ή πάνω από γλυκιά όπως ένα κέικ σοκολάτας.

Πανσές
Οι πανσέδες δίνουν μια αίσθηση που θυμίζει ελαφρώς γρασίδι και δυόσμο και γι’ αυτό ακριβώς λειτουργούν καλά με καλοκαιρινά κοκτέιλ και φρουτοσαλάτες. Για ένα γρήγορο και εύκολο καλοκαιρινό ορεκτικό, δοκιμάστε να απλώσετε τυρί κρέμα σε ένα κράκερ και να το διακοσμήσετε με πανσέ.

Τριανταφυλλάκια
Παρ’ όλο που τα τριαντάφυλλά έχουν έντονο λουλουδάτο άρωμα, η γεύση τους είναι πιο διακριτική και φρουτώδης. Ταιριάζουν καλά σε πολλά πιάτα, από σούπες μέχρι σαλάτες και από τσάι μέχρι μαρμελάδες, κοκτέιλ και επιδόρπια.

Βιολέτες
Τις πανέμορφες βιολέτες θα τις συναντήσετε σε διάφορα παστέλ και πιο έντονα χρώματα. Έχουν γλυκιά και λουλουδάτη γεύση και ταιριάζουν ιδανικά σε σαλάτες και δροσερά ποτά, δίνοντάς τους χρώμα και άρωμα.