8 παγκόσμια σύμβολα και η σημασία τους

  1. Σύμβολο της Ειρήνης

Πολλοί έχουν αποπειραθεί να συνδέσουν το σύμβολο της Ειρήνης με διάφορες σκοτεινές και σατανιστικές προελεύσεις. Όμως, η αλήθεια είναι ότι το σύμβολο της Ειρήνης το σχεδίασε ο Βρετανός  Τσέραλντ Χόρτομ στις αρχές της δεκαετίας του ’60 για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Βρετανίας. Ο Χόρτομ συνδύασε τα γράμματα N και D (Nuclear Disarmament – Πυρηνικός Αφοπλισμός), έτσι όπως αναπαριστούνται στον οπτικό κώδικα μετάδοσης σημάτων του Ναυτικού. Αργότερα, το σύμβολο υιοθετήθηκε από τους χίπις και το Αντιπολεμικό Κίνημα.

  1. Σβάστικα

Η λέξη σβάστικα είναι σανσκριτική «svasktika» και σήμαινε ευημερία και τύχη. Η σβάστικα αποτελεί ιερό σύμβολο του Ινδουισμού, του Βουδισμού και του Ζαϊνισμού, ενώ συναντάται και σε πολλούς άλλους πολιτισμούς, όπως της Αρχαίας Ελλάδας (ήταν σύμβολο του Δία και χρησιμοποιήθηκε εκτενέστατα στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση) των Περσών και των πολιτισμών των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής της προκολομβιανής περιόδου, καθώς και των Βίκινγκς, οι οποίοι την αριστερόστροφη την αποκαλούσαν “Κεστ” και τη θεωρούσαν ως σύμβολο “παθητικής” προστασίας και ευημερίας. Το σύμβολο της σβάστικας χρησιμοποιήθηκε εκτενέστατα στην αρχαία Ελλάδα και ήταν σύμβολο του Δία. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα η σβάστικα συνδέθηκε με το Ναζισμό, εξαιτίας της χρήσης του συμβόλου στη Ναζιστική Γερμανία. Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια το σύμβολο να έχει μετατραπεί για πολλούς σε ταμπού.

  1. Γιν-Γιανγκ

Στην κινέζικη φιλοσοφία, το Γιν-Γιανγκ περιγράφει πώς φαινομενικά αντίθετες δυνάμεις μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται και να είναι αλληλεξαρτώμενες. Το Γιν-Γιανγκ αναπαρίσταται από διάφορες δυαδικότητες, όπως φως και σκότος, φωτιά και νερό κ.α. Το Γιν και το Γιανγκ είναι μέρη της Ολότητας που ισούται με το Τάο. Το Γιν και το Γιανγκ θεωρούνται συμπληρωματικές (παρά αντιτιθέμενες) δυνάμεις που αλληλεπιδρούν για να σχηματίσουν ένα δυναμικό σύστημα, στο οποίο η ολότητα είναι σπουδαιότερη των επιμέρους κομματιών. Όλα έχουν στοιχεία του Γιν και του Γιανγκ. Για παράδειγμα, η σκιά δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς φως. Το σύμβολο του Γιν-Γιανγκ δείχνει την ισορροπία μεταξύ των δύο αντίθετων με το κάθε μέρος να έχει ένα κομμάτι του αντίθετου στοιχείου, δηλαδή το άσπρο κομμάτι έχει στοιχείο από το μαύρο.

  1. Ιχθύς

Ο Ιχθύς είναι ένα από τα αρχαιότερα σύμβολα. Τα γράμματα της λέξης συμβολίζουν τα αρχικά της φράσης: Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ. Ο ιχθύς είναι ένα σύμβολο με έντονη παρουσία στο Χριστιανισμό, όπως για παράδειγμα στο θαύμα των 5 άρτων και των δυο ψαριών, τα οποία ο Χριστός πολλαπλασίασε για να θρέψει 5000 άτομα. Όμως, ο ιχθύς χρησιμοποιήθηκε από πολλούς λαούς, όπως είναι οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, και συμβόλιζε τη γονιμότητα και τη μήτρα της γυναίκας.

  1. Παντεπόπτης οφθαλμός

Ο παντεπόπτης οφθαλμός είναι ένα σύμβολο που έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς πολιτισμούς. Στην Αίγυπτο συμβόλιζε το Μάτι του Όσιρι, ενώ οι Ινδουιστές το ονομάζουν το “τρίτο μάτι” και το συνδέουν με την ενόραση. Από τους Αιγύπτιους πέρασε στους Πεφωτισμένους και τους Τέκτονες και σήμερα συμβολίζει το Μάτι του Θεού που επιβλέπει την ανθρωπότητα. Ο παντεπόπτης οφθαλμός βρίσκεται στη πίσω όψη της Μεγάλης Σφραγίδας των Ηνωμένων Πολιτειών και απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου.

  1. Κηρύκειο

Στην ελληνική μυθολογία το κηρύκειο ήταν το έμβλημα του θεού Ερμή. Ο μύθος λέει ότι κάποτε ο Ερμής διαχώρισε με το ραβδί του δύο φίδια που πάλευαν άγρια μεταξύ τους. Από τότε λοιπόν το ραβδί με τα δυο αντικριστά φίδια, στολισμένο και με τις φτερούγες του «φτεροπόδαρου» θεού Ερμή, έγινε σύμβολο της ομόνοιας και της καταπαύσεως της διχόνοιας. Στην αρχαία Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν ως διακριτικό έμβλημα οι πρέσβεις και οι κήρυκες, ώστε να προστατεύονται από εχθρικές ενέργειες. Αργότερα, το κηρύκειο άρχισε να συμβολίζει το εμπόριο, ενώ σήμερα, ιδίως στη Βόρεια Αμερική, το μπερδεύουν με τη Ράβδο του Ασκληπιού (η οποία φέρει μόνο ένα φίδι και δεν έχει φτερούγες) και το χρησιμοποιούν λανθασμένα ως σύμβολο της Ιατρικής. Η περιέλιξη ωστόσο των δύο φιδιών θυμίζει περισσότερο τη διπλή έλικα του DNA, από ό,τι το ένα φίδι.

  1. Πεντάλφα

Η πεντάλφα πρωτοεμφανίστηκε στη Μεσοποταμία και στους Σουμέριους. Επίσης την χρησιμοποιούσαν συμβολικά στην Αρχαία Ελλάδα και στη Βαβυλωνία. Στην Ελλάδα οι πρώτοι που ασχολήθηκαν λεπτομερώς με αυτό το σύμβολο ήταν ο Πυθαγόρας και οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι, οι οποίοι το ονόμαζαν πεντάγραμμο ή Υγίεια. Οι Νεοπυθαγόρειοι συμβόλιζαν τις άκρες του με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και την πέμπτη με το θείο:

  1. Ύδωρ
  2. Γαία
  3. Ιδέα ή Ιερόν
  4. ΕΙλή (θερμότητα του ήλιου)
  5. Αήρ

Η πεντάλφα, επίσης, συνδέεται με τη λατρεία του Ρωμαίου Εωσφόρου (Lucifer) ο οποίος φέρνει το φως και τη γνώση. Ως σύμβολο θεωρείται από πολλούς που ασχολούνται με παγανιστικές θρησκείες ότι έχει μαγικές ιδιότητες. Στον Θεϊστικό αλλά και Αθεϊστικό Σατανισμό, η πεντάλφα χρησιμοποιείται ανάποδα και είναι το πιο σημαντικό σύμβολο, απαραίτητο σε όλα τα αποκρυφιστικά ξόρκια και τις επικλήσεις πνευμάτων. Συμβολίζει την τραγόμορφη αναπαράσταση του Σατανά που λεγόταν Baphomet. Δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά απ’ τον γνωστό μάγο του 19ου αιώνα, Eliphas Levi και αργότερα απ’ τον ιδρυτή της Εκκλησίας του Σατανά (Church of Satan) στη Καλιφόρνια, Anton Szandor LaVey, το 1966. Στον Διαβολικό Σατανισμό, έχει μικρότερη σημασία και συμβολίζει τον άνθρωπο ανάποδα, κάτι που στη πραγματικότητα την κάνει σύμβολο του Μισανθρωπισμού που εμπεριέχεται μέσα στο συγκεκριμένο είδος Σατανισμού.

  1. Ο Τεκτονικός Γνώμων και Διαβήτης

Ο Γνώμων κι o Διαβήτης είναι το περισσότερο αναγνωρίσιμο σύμβολο του Ελευθεροτεκτονισμού. Ο γνώμων κι ο διαβήτης είναι αρχιτεκτονικά εργαλεία και χρησιμοποιούνται στον Ελευθεροτεκτονισμό συμβολικά, για να διδάξουν ηθικά μαθήματα. Οι πρακτικοί τέκτονες χρησιμοποιούσαν το γνώμονα για να ορίζουν τις ορθές γωνίες των κτιρίων και τον διαβήτη για να καθορίζουν τα όρια και τις αναλογίες των τμημάτων των οικοδομών τους. Ο Γνώμωνας έχει να κάνει με το γήινο γιατί εφάπτεται της Γης, ενώ ο Διαβήτης έχει να κάνει το ουράνιο – πνευματικό, διότι από ψηλά σχεδιάζει.

tsemperlidou.gr