Στην Καλαμάτα κατασκευάστηκε το πρώτο ιστιοπλοϊκό σκάφος από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια!

Έναν πρωτότυπο τρόπο αξιοποίησης των πλαστικών μπουκαλιών νερού εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν 15 νέοι από 7 ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και D.R.E.A.M, μέσω του οργανισμού νεολαίας και εκπαίδευσης Κοινωνικής Ανάπτυξης Νέων (Κ.Α.ΝΕ), και σε συνεργασία με την ομάδα RADIKALA.

Κατασκεύασαν ένα σκάφος τύπου optimist εξ ολοκλήρου από πλαστικά μπουκάλια νερού, θέλοντας να δώσουν το μήνυμα της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης του πλαστικού και της μετεξέλιξής του σε κάτι χρήσιμο.

Χρειάστηκαν 3.100 πλαστικά μπουκάλια νερού των 500 ml, 10 ημέρες, συνολικά 50 ώρες [5 ώρες καθημερινής δουλειάς], 15 νέοι, για να κατασκευάσουν το πρωτότυπο και μοναδικό σκάφος τύπου optimist,βάρους 35 κιλών

Εκείνο που εντυπωσιάζει όμως είναι ο τρόπος που κατασκευάστηκε το σκάφος, το οποίο είναι εξ ολοκλήρου hand made. Ένα ποδήλατο-τεμαχιστής, μέσω των πεντάλ που κάνει κάποιος, συμπιέζει και μετατρέπει σε κορδέλες τα πλαστικά μπουκάλια.

Στη συνέχεια οι κορδέλες-ταινίες τοποθετούνται σε έναν χειροποίητο ειδικό αργαλειό, με μια τεχνική που μιμείται τον παραδοσιακό αργαλειό, και μία προς μία οι πλαστικές κορδέλες ενσωματώνονται σιγά σιγά σε ένα πλαστικό “χαλί”.

Πολλές στρώσεις πλαστικού πλεγμένου “χαλιού” ενοποιούνται και δίνουν το τελικό αποτέλεσμα που προσομοιάζει με το υλικό του πολυεστέρα.

messinialive.gr