5 ταινίες για να δεις απόψε στην τηλεόραση αν μείνεις σπίτι

Προεκλογικό Σάββατο και η τηλεόραση απόψε έχει μερικές πολύ ωραίες cine επιλογές. Διάλεξε τη δική σου αγαπημένη, ανάλογα με τη διάθεση:

«Ζήτω η Ελευθερία» (2013) σε σκηνοθεσία Ρομπέρτο Αντό

Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ενρίκο Ολιβιέρι (Τόνι Σερβίλο), καλείται να αντιμετωπίσει τον έντονο ρυθμό της προεκλογικής περιόδου σε μία Ιταλία σε κρίση. Όλα είναι εναντίον του. Η κοινή γνώμη, οι δημοσιογράφοι, τα κανάλια, ακόμα και οι δημοσκοπήσεις με τα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου που όλο και λιγοστεύουν για το κόμμα του, τον πιέζουν καθημερινά. Μια νύχτα λοιπόν, αποφασίζει να… εξαφανιστεί, βρίσκοντας καταφύγιο στο σπίτι μιας παλιάς του φίλης στο Παρίσι! Στο λακωνικό σημείωμα που άφησε δεν έδινε εξηγήσεις κι ενώ οι φήμες και τα αβάσιμα συμπεράσματα άρχισαν να οργιάζουν μεταξύ των κομματικών στελεχών αλλά και στον Τύπο, η σύζυγός του Άννα και ο έμπιστος βοηθός του βρίσκουν μία… ανορθόδοξη, πλην όμως με πολλές πιθανότητες επιτυχίας λύση! Ο Ενρίκο έχει έναν δίδυμο αδερφό, τον Τζιοβάνι, έναν ευφυή, ιδεαλιστή φιλόσοφο, που όμως έπασχε από ένα είδος κατάθλιψης και γι’ αυτό νοσηλευόταν για αρκετό καιρό σε κάποιο ίδρυμα. Εδώ και λίγο καιρό έχει γυρίσει σπίτι του και γνωρίζοντας το ρίσκο, του ζητούν να βοηθήσει αντικαθιστώντας τον αδερφό του. Έτσι, ο κόσμος και το κόμμα πιστεύουν ότι ο Γενικός Γραμματέας ξαναβρίσκεται στη θέση του και στο τιμόνι της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος. Ο Τζιοβάνι παίζει με ζήλο το ρόλο του, παρεκκλίνοντας από την τακτική του αδερφού του. Προσφέρει στην πολιτική ζωή της χώρας την ανθρωπιά που της έλειπε και ξαφνικά, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν χαμόγελα. Οι κάμερες τον αγαπούν και συναντά πρωτοφανείς εκδηλώσεις θαυμασμού σε κάθε του δημόσια και ιδιωτική παρουσία από τους ψηφοφόρους. Μήπως τελικά ο Τζιοβάνι έχει το προφίλ του ιδανικού ηγέτη; Παίζουν: Τόνι Σερβίλο, Βαλέριο Μαστραντρέα, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Μικέλα Σεσόν, Τζιανρίκο Τεντέσκι, Έρικ Νγκουγέν, Αντρέα Ρέντσι.

*ΕΡΤ2, Σάββατο 6 Ιουλίου, στις 22.30

«Ο Λύκος της Ερήμου» (2014) σε σκηνοθεσία Νάτζι Αμπού Νουάρ

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Νάτζι Αμπού Νουάρ είναι μια περιπέτεια, μια ιστορία εκδίκησης και επιβίωσης στην ιορδανική έρημο. Η δράση εξελίσσεται γύρω από ένα παιδί που η περιέργειά του τον προδίδει με αποτέλεσμα να μπλέξει στον σκληρό κόσμο των ενηλίκων. Το 1916, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην οθωμανική επαρχία της Χιτζάζ, ο Τεέμπ, ένας μικρός βεδουίνος αποφασίζει να συνοδεύσει ένα βρετανό στρατιώτη. Το ταξίδι είναι επικίνδυνο. Η έρημος είναι γεμάτη μισθοφόρους και επαναστατικές ομάδες. Για να επιβιώσει, ο μικρός μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να ξεχάσει την παιδική του ηλικία. Ο σκηνοθέτης έζησε αρκετούς μήνες σε ένα χωριό της ερήμου της Ιορδανίας για να μπορέσει να μελετήσει την κουλτούρα των Βεδουίνων. Ήταν μια περίοδος κατάδυσης που αντανακλάται στην ομορφιά των εικόνων και στην σκηνοθετική μαεστρία.

Η ταινία κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ της Βενετίας και ήταν υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2016. Παίζουν: Τζασίρ Είντ Αλ Χουιετάτ, Χουσεϊν Σαλαμέχ Αλ Σουεϊλχιγίν, Χασάν Μουτλάγκ Αλ Μαραγιέχ.

*ΒΟΥΛΗ, Σάββατο 6 Ιουλίου, στις 22.00

«Η νύφη το ‘σκασε» (1999) σε σκηνοθεσία Γκάρι Μάρσαλ

O Αικ είναι ένας αρθογράφος σε μια μεγάλη εφημερίδα της Ν. Υόρκης όπου αντιμετωπίζει το εξής πρόβλημα: έχει μια ώρα προθεσμία για να παραδώσει το άθρο του στο αφεντικό του, που είναι η πρώην γυναίκα του και η έμπνευσή του τον έχει εγκαταλείψει. Ώσπου συναντά σ’ ένα μπαρ έναν τύπο ο οποίος του συστήνεται ως ο Γαμπρός Νο 3, και του λέει μια ιστορία άξια να γραφτεί στην εφημερίδα. Του λέει πως είναι ο τρίτος κατά σειρά γαμπρός τον οποίο παράτησε σύξυλο στην εκκλησία η Μάγκι. Ο Αικ, που αποφασίζει να κάνει λίγο πιο πιπεράτη την όλη ιστορία, ζωγραφίζει τη Μάγκι με τα πιο μελανά χρώματα, χαρακτηρίζοντάς την, ούτε λίγο ούτε πολύ ως Ανδροφάγο και χρεώνοντάς της το φανταστικό αριθμό των οκτώ γαμπρών που παράτησε στο παρά πέντε. Η ιστορία δημοσιεύεται, η έκπληκτη Μάγκι τη διαβάζει και εξοργισμένη στέλνει ένα γράμμα στον αρχισυντάχτη προκειμένου ν’ αποκαταστήσει τα τερατώδη ψέματα του άθρου. Ο Αικ απολύεται, μια συγνώμη για την Μάγκι δημοσιεύεται στην εφημερίδα κι ο άνεργος πλέον δημοσιογράφος ξεκινά για το χωριό της αναποφάσιστης νύφης, προκειμένου ν’ αποδείξει σε όλους ότι η Μάγκι δεν πρόκειται να σταματήσει να παρατάει τους γαμπρούς όσες φορές κι αν επιχειρήσει να ενωθεί με κάποιον με τα ιερά δεσμά του γάμου. Το μόνο που μένει είναι να βρεθεί ο γαμπρός Νο 4. Παίζουν: Τζούλια Ρόμπερτς, Ρίτσαρντ Γκιρ, Τζον Κιούζακ κ.α.

*ANT1, Σάββατο 6 Ιουλίου, στις 22.30

Leon (1994) σε σκηνοθεσία Λυκ Μπεσόν

Ο Λεόν είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος, ο οποίος δουλεύει μόνος, μετακινείται συχνά, ανάλογα με τις απαιτήσεις της δουλειάς και ζει λυτά σ’ ένα μικρό διαμέρισμα. Οι καταστάσεις φέρνουν στη ζωή του τη μικρή Ματίλντα, την πιτσιρίκα της διπλανής πόρτας και ο Λεόν πρέπει να μάθει να συμβιώνει μ’ έναν άλλο άνθρωπο, να τον φροντίζει και να τον προστατεύει, πράγμα καθόλου εύκολο για κάποιον, που έχει συνηθίσει στη μοναχική ζωή και δεν έχει ιδιαίτερο ταλέντο στην επικοινωνία. Παίζουν: Ζαν Ρενό, Γκάρι Όλντμαν, Νάταλι Πόρτμαν, Ντάνι Αϊέλο.

*STAR, Σάββατο 6 Ιουλίου, στις 23.15

Jackie (2016) σε σκηνοθεσία Πάμπλο Λαρέν

Στις 22 Νοεμβρίου του 1963, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στο Ντάλας, ο John F. Kennedy δολοφονείται και το ροζ ταγέρ της Jackie (Natalie Portman) ποτίζεται από το αίμα του συζύγου της. Ο κόσμος της και η πίστη της θρυμματίζονται. Παρά το τραύμα της, μια εβδομάδα μετά καλείται να αντιμετωπίσει το αδιανόητο: να παρηγορήσει τα δυο της μικρά παιδιά, να αδειάσει το σπίτι που ανακαίνισε με πολύ κόπο και να οργανώσει την κηδεία του άντρα της. Η Jackie συνειδητοποιεί γρήγορα ότι οι επόμενες εφτά μέρες θα καθορίσουν πώς η ιστορία θα καταχωρίσει την κληρονομία του συζύγου της, αλλά και το πώς θα μείνει η ίδια στην ιστορία. Παίζουν: Νάταλι Πόρτμαν, Πίτερ Σάρσγκαρντ, Γκρέτα Γκέργουικ, Μπίλι Γκρούντουπ, Τζον Χαρτ, Μαξ Κασέλα.

*OPEN, Σάββατο 6 Ιουλίου, στις 23.00

parallaximag.gr