Βράδυ του Προφήτη Ηλία στην Καστοριά μιας άλλης εποχής

Φώτο Μιμόζα

Βράδυ του Προφήτη Ηλία στη Καστοριά γύρω στο 1956, 1957. Στο κοσμικό κέντρο του Θεμελίδη, εξελίσσεται το καλλιτεχνικό γεγονός του καλοκαιριού για τη Καστοριά.

Όπως κάθε χρόνο (εκείνες τις μακρινές εποχές) ο σύλλογος Γουνοποιών φρόντισε για την ποιοτική διασκέδαση των Καστοριανών φέρνοντας από την Αθήνα τα μεγαλύτερα ονόματα του Ελαφρολαικού τραγουδιού. Πώς και πώς τη περιμένανε αυτή τη βραδιά. Να ήταν καλεσμένη η Δανάη… ή μήπως ο Νίκος Γούναρης;

Όποιος κι αν ήταν οι παριστάμενοι φορούσαν τα καλά τους. Από γκρι καλοκαιρινά κουστούμια και λευκά σμόκιν για τούς κύριους, ως καλοραμμένα καλοκαιρινά φορέματα για τις κύριες.

Φώτο Μιμόζα

Τέρμα αριστερά ο Πατέρας μου Παρμενίων Μαντζούρας, λίγα χρόνια πριν φύγει για Νέα Υόρκη. Δίπλα του ρουφάει το τσιγάρο του ο κ.Τζώτζης Παπάζογλου, έτερος προς αναχώρηση για Νέα Υόρκη, δίπλα με το γουνάκι, η κ.Μαρκου, δίπλα η κόρη της, μετά η θεία μου Στέλλα Παπαδάμου Γκουντουλιά, η άλλη θεία μου Αθηνά Μαντζούρα, Παπαμανώλη, ο θείος μου Χρίστος Παπαδάμος ( Christy Adams) στην Νέα Υόρκη από το 1915 και τέλος ο Δημήτρης , Μίμης Μπαϊρακτάρης. Στα τραπέζια με τα λινά τραπεζομάντιλα, κρυστάλλινα ποτήρια για κρασί και βερμούτ.

Ρωμύλος Μαντζούρας